Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

OPASNA PROMETNICA

Lončar: Stanje ceste D8 je katastrofalno i iziskuje hitnu rekonstrukciju

Autor: Matea Guzalić

23.09.2023. 11:36
Lončar: Stanje ceste D8 je katastrofalno i iziskuje hitnu rekonstrukciju

Foto: Arhiva ZLStanje državne ceste D8, odnosno njezinog dijela od Crnog do križanja kod Metroa, već dugi niz godina izaziva zabrinutost među vozačima i stanovnicima tog područja. Naime, ova prometnica, koja je izgrađena pedesetih i početkom šezdesetih godina, nije prolazila kroz značajne promjene ili obnove tijekom svih tih godina. Sadašnje stanje prometnice je katastrofalno i neadekvatno za prometnu gustoću koja je znatno porasla tijekom godina. Općina Poličnik pokušava riješiti ovaj problem već deset godina, no, kako kaže načelnik Davor Lončar, Hrvatske ceste ništa ne poduzimaju i ne pružaju nikakvu suradnju.


– Stanje državne ceste D8 od izlaza s autoputa pa do Crnog, odnosno do ulaza u Zadar, što je nekih trinaest kilometara i koja je izgrađena pedesetih i početkom šezdesetih godina, je blago rečeno katastrofalno. Nikakva dodatna ulaganja, osim nekih sitnih zahvata, na toj se dionici nisu radila. Prošla su vremena kad je dnevno bilo stotinjak vozila na toj dionici, danas je taj broj puno veći. Ova prometnica je izgubila sva svojstva i elemente normalne prometnice koja može služiti velikoj količini vozila, izjavio je zabrinuti Lončar dodajući da ovim putem poziva sve vozače na toj dionici na prilagođavanje brzine.


– Pozivam sve vozače na toj dionici da prilagode brzinu jer posljedice mogu biti kobne, pogotovo u kišnim danima jer je ta cesta skliska i nije prilagođena za vožnju u kišnim uvjetima. U zadnjih deset godina ja sam nebrojeno mnogo puta htio da Hrvatske ceste poduzmu hitne mjere da se to popravi, ne mogu vjerovati da oni koji su zaduženi za to ne poduzimaju ništa. Neću stati dokle god se ovo ne popravi, cesta D8 jednostavno mora ići pod rekonstrukciju i mora biti četverotračna, a u protivnom će promet na toj dionici biti sve opasniji za sve sudionike u prometu, a posebno za pješake. Moraju se poduzeti hitni koraci ili će Hrvatske ceste morati snositi svu odgovornost ukoliko dođe do prometnih nezgoda ili, ne daj Bože, težih slučajeva. Netko se mora uhvatiti svog posla, a ako ne – neka ga prepusti drugima, zaključio je Lončar.


Davor Lončar, načelnik Poličnika, Foto: Luka Jeličić