Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

RIJEČ POVJERENSTVA

Božidar Longin se na vrijeme povukao iz Upravnog vijeća Hrvatskih voda

Autor: Goran Šimunov

23.09.2023. 09:01
Božidar Longin se na vrijeme povukao iz Upravnog vijeća Hrvatskih voda

Foto: Luka JeličićPovjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa predstavilo je na svojoj sjednici održanoj u petak odluku u kojoj je utvrđeno da protiv zadarskog župana Božidara Longina nisu ispunjene pretpostavke za pokretanje postupka iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa, potvrdila nam je glasnogovornica Povjerenstva Mia Jurinić.


Izbjegao sukob interesa


– U neanonimnoj prijavi protiv dužnosnika, Božidara Longina, koji je obveznik primjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, tvrdilo se kako je istovremeno obnašao svoju dužnost župana i bio u Upravnom vijeću tvrtke Hrvatske vode. Povjerenstvo je potvrdilo kako je dužnosnik Longin istovremeno bio župan i član Upravnog vijeća ove državne tvrtke, ali je iz tog Vijeća razriješen u veljači 2022. Zakon je svim obveznicima, pa i njemu, ostavio razdoblje da uredi svoje privatne poslove kako bi se spriječio predvidljivi sukob interesa, u pravilu u roku od 60 dana od dana izbora ili imenovanja na javnu dužnost. Božidar Longin je to i učinio u tom roku, tako da je utvrđeno kako nije povrijedio Zakon, ističe glasnogovornica Jurinić.


Zbog praktično iste stvari kao u ovom slučaju župan Longin je bio neanonimno prijavljen Povjerenstvu u veljači ove godine, a radilo se o tome da je istovremeno obnašao dužnost župana i bio u Upravnom vijeću Lučke uprave Zadar. Povjerenstvo je o tome donijelo odluku na sjednici održanoj 28. srpnja utvrdivši kako je obveznik Longin počinio povredu zakona.
– Za povredu Zakona obvezniku Božidaru Longinu se izriče novčana kazna u iznosu od 530,89 eura (4.000 kuna), navelo je tada Povjerenstvo.


Povjerenstvo je od Lučke uprave Zadar zatražilo podatke obnaša li obveznik funkciju predsjednika ili člana Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar (LUZ), kao i podatak tko ga je imenovao na navedenu funkciju i od kada obnaša tu funkciju. Zatražilo je i podatak prima li obveznik naknadu za obnašanje navedene funkcije te radi li se o ustanovi od posebnog državnog interesa odnosno interesa za jedinicu lokalne ili područne (regionalne) samouprave.


Upravno vijeće LUZ-a


LUZ je u dopisu odgovorio kako je župan Božidar Longin imenovan predsjednikom Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar, sukladno odredbi Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama Rješenjem Vlade Republike Hrvatske od 30. ožujka 2020.


– Za svoj rad u obnašanju funkcije predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar nije primao novčanu naknadu, ističu iz LUZ-a.


Uvidom na službene internetske stranice LUZ-a Povjerenstvo je utvrdilo da je obveznik Božidar Longin u trenutku utvrđivanja činjenica u postupku i nadalje bio predsjednik Upravnog vijeća LUZ-a.


– Obveznik se očitovao navodeći da je odmah po primitku obavijesti Povjerenstva podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar te da prihvaća navode Povjerenstva kao osnovane. Obveznik je u prilogu svojeg očitovanja dostavio i presliku dopisa upućenog Vladi Republike Hrvatske u kojem se navodi da traži razrješenje s navedene dužnosti, budući da sukladno Zakonu ne može biti član Upravnog vijeća ustanove, navodi Povjerenstvo.