ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

IZLOŽBA

Ljetni salon HDLU-a predstavlja reprezentativni godišnji pothvat

Autor: Đurđa Baljak

26.07.2023. 16:43
Ljetni salon HDLU-a predstavlja reprezentativni godišnji pothvat

Foto: Arif SitnicaU okviru programa Ninskog kulturnog zabavnog ljeta u galeriji Višeslav u rustikalnoj Baroknoj kući iz 17. stoljeća predstavljena je skupna izložba 4. Ljetni salon Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar, a izložbu su otvorili viša savjetnica za kulturu Grada Nina, Marijana Ramov te predsjednik HDLU-a Zadar Dragan Jelavić.


– Došli smo na ideju prije pet godina da pokrenemo projekt Ljetnog salona HDLU Zadar kao ljetnu verziju godišnje izložbe koja se održava u Gradskoj loži u studenom povodom Dana grada Zadra, započela je Marijana Ramov i dodala kako su izložbu zamislili kao platformu koja će pružiti priliku svim likovnjacima iz zadarskog kruga za izlaganje.


Prilika za sve


– Galerija Višeslav djeluje unutar Barokne kuće već 17 godina. Riječ je o izložbenom prostoru koji je uvijek otvoren prema novitetima s područja likovnog stvaralaštva. Tako podjednako dobivaju priliku afirmirani umjetnici, ali i oni talentirani koji to tek trebaju postati, istaknula je Ramov.
Na ovogodišnjem 4. Ljetnom salonu HDLU-a Zadar predstavilo se 17 umjetnika s ukupno 21 radom. S obzirom na to, pravi je izazov bio napraviti sintezu tolike ljepote i različitosti, navodi Ramov.


– Ljepotu različitosti uspješno spajamo dugi niz godina, istaknula je Ramov i upitala predsjednika HDLU-a, Dragana Jelavića u kojem se smjeru kreće zadarski likovni krug, na što je on odgovorio kako je na to pitanje jako teško odgovoriti zato što se kreće u različitim pravcima. Pritom je istaknuo kako njihova Udruga broji mnogo članova od kojih nisu svi aktivni, a od onih koji jesu svakako se mogu vidjeti vrijedni umjetnički radovi od slikarstva, fotografije do skulpture.


Kako piše povjesničar umjetnosti, Zvonko Čulina Ljetni salon HDLU-a Zadar predstavlja reprezentativni godišnji pothvat koji u vrhuncu sezone domaćoj i gostujućoj publici nudi novonastala djela s različitim izrazima, pravcima, formama i oblicima kao senzoru i orijentiru kud i kojim putem ide zadarski i zavičajni krug, kako se inspirativno kreće, što ga pokreće u vremenu unutrašnjih i vanjskih izazova koji sve ove posebne senzibilitete i kreativne duše osjećaju, što ih u realnim ili paralelnim bivstvima i potencijalima motivira, kao i što ih u mnogim umreženostima s unutrašnjeg ili vanjskog aspekta posebno tiče i dotiče.


Foto: Arif Sitnica


Osebujni radovi


– Široki opusi umjetničkih opservacija, motivacija i zanesenosti, sve što umove i nadahnuta srca u lokalnom mediteranskom te u globalnom ambijentu prepunom izazova inspirira i afirmira, može se ponuditi svakom prijemljivom i zainteresiranom oku kojih je u širokim ponudama i sferama Nina i Zavičaja, piše Čulina u katalogu izložbe te dodaje kako umjetnički govori redovito zbore svojim posebnim estetsko – figurativnim jezikom, hvaleći ili kritizirajući, pečateći i dajući na različite načine osobni smisao i poruku gledatelju i promatraču te obično nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.


Izložba je obuhvatila osebujne slikarske, skulptorske i fotografske radove. Tako su svoje slike predstavili Antea Delpin, Branka Riđički, Boris Cikač, Dragan Jelavić, Manuela Vladić, Marija Višić Guina, Matea Radobuljac, Neven Otavijević, Valentino Radman i Ana Jagić. Slikarica Jagić je nedavno u Znanstvenoj knjižnici predstavila svoju samostalnu izložbu pod nazivom »Ljetni rezime«. S druge strane Jasna Barešić je na ovom Ljetnom salonu predstavila jedan reljef, dok će u kolovoza u Baroknoj kući predstaviti i svoju samostalnu izložbu pod nazivom »Metamorfoze«. Pored nje, svoj skulptorski rad je predstavio i Mateo Kaćunić, dok je Ana Garžina pokazala svoju vještinu oblikovanja nakita u standardnoj zlatarskoj tehnici u kombinaciji sa staklom. Uz to, svoje radove su predstavili i fotografi Ante Jaša, Branko Antunović, Mirna Kerr Oštarić i Željka Tomaš.


Foto: Arif Sitnica