ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

gradsko vijeće

Vijećnici pitali o aplikaciji Zadar ParkIn i kamenu s rive

Autor: Iva Bucić

26.07.2023. 14:26
Vijećnici pitali o aplikaciji Zadar ParkIn i kamenu s rive

Foto: Luka JeličićVijećnica Anadia Kožul upitala je gradonačelnika Branka Dukića na aktualnom satu kako će građanima refundirati dva milijuna kuna uložena u, kako je rekla, smeće od aplikacije Zadar Parkin, a njezinog kolegu s Nezavisne liste Enija Meštrovića, Rina Radosa, zanimalo je gdje je završio kamen koji je zbog rekonstrukcije uklonjen sa zadarske rive.


Naime, u sklopu europskog projekta Zum 4.0, vrijednog gotovo dva milijuna eura, lansirane su aplikacije ZadarSmartCity i Zadar ParkIn. Prva aplikacija trebala je služiti građanima i posjetiteljima za javni prijevoz i lakše snalaženje u njemu kroz novorazvijeni sustav informiranja, a druga je trebala predstavljati rješenje sustava pametnog parkiranja te omogućiti lakši pronalazak i naplatu parkirnih mjesta.


– Ovo je plaćeno 14 milijuna kuna, a od toga su građani Zadra platili dva milijuna kuna. To je novac bačen na smeće, ustvrdila je Kožul.
Pročelnik Ureda gradonačelnika, Ante Ćurković, objasnio je da će drage volje dogovoriti prezentaciju projekta, koja je skinuta s dnevnog reda 19. sjednice Gradskog vijeća.


– Zadar Mobility 4.0 (ZUM) i projekt Inteligentni prometni sustav (ITS) su dva komplementarna projekta. Rad na tom sustavu što se tiče korisnika tek sada kreće. Mi dovršavamo softer i jedan i drugi. Sad će se raditi na kampanji i optimizaciji sustava, i za to treba imati strpljenja. Kod takvih projekata, a ovo je uobičajena situacija, ovo je tek prvi korak. Do cilja ćemo doći tek nakon nekoliko godina korištenja, kazao je Ćurković.


– Što se tiče parkinga, odnosno senzora za parking, to je samo jedna potkomponenta projekta. U okviru projekta Zum imali smo pet različitih elemenata, svaki od njih ima procijenjenu i nabavnu vrijednost. Udio parking senzora je najmanji među njima, iznosi 1,9 milijuna kuna. Ostali elementi su uvođenje elektroničke naplate u Liburniju, info paneli na autobusnim stanicama i tako dalje, govori Ćurković.


Rino Rados pitao je o kamenu s gradske rive.


– Gdje je završio kamen s gradske rive, postoji li dokumentacija zbrinjavanja i postoji li plan kako upotrijebiti taj kamen, pitao je Rados.


Pročelnik UO-a za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap, odgovorio mu je da će uputiti to pitanje investitoru, Lučkoj upravi Zadar.


– Jedan dio kamena, koji se mogao spasiti, po zahtjevu konzervatora ponovno je ugrađen koliko ja znam, a ostatak kamena je trebao biti deponiran sa svom potrebnom dokumentacijom kako se i inače radi na gradilištima, odgovorio je Kasap.