Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nastup u HNK-u

Koncerti tri hrvatske glazbene škole u spomen na Doru Pejačević

Autor: Portal ZL

15.03.2023. 12:31
Koncerti tri hrvatske glazbene škole u spomen na Doru Pejačević


U Slavonskom Brodu i Našicama su učenici triju hrvatskih glazbeni škola, među kojima je i Glazbena škola Blagoje Bersa Zadar, održali lijepe koncerte. Povodom obilježavanja stote obljetnice smrti hrvatske skladateljice Dore Pejačević tri glazbene škole iz triju različitih gradova udružile su se u projektu pod nazivom Dorissimo possibile.


Riječ je o Glazbenoj školi Slavonski Brod, Osnovnoj glazbenoj školi Kontesa Dora iz Našica i Glazbenoj školi Blagoje Bersa Zadar, čiji su učenici i njihovi mentori pripremili program s ciljem upoznavanja i promoviranja glazbenog opusa jedne od naših najznačajnijih skladateljica.


Oko 200 učenika i njihovih mentora mjesecima su pripremali Dorine skladbe u izvornom obliku ili u obradama za različite sastave. U rezultatu tih priprema publika je već uživala na koncertima održanima u Slavonskome Brodu i u Našicama, mjestu u kojem je Dora provela svoje djetinjstvo i u kojem je sahranjena po vlastitoj želji.
Završni koncert projekta Dorissimo possibile održat će se u Zadru, u subotu, 18. ožujka u velikoj dvorani HNK s početkom u 19 sati!


Iz ove zadarske škole pozivaju sve sugrađane da dođu na koncert i kroz izvedbe mladih glazbenika otkriju dio bogatog Dorina stvaralaštva.


Iza Dore Pejačević ostalo je 58 opusa s područja orkestralne, vokalno-instrumentalne, komorne i glasovirske glazbe. Među njima se posebno ističu četiri pjesme za ženski glas i orkestar (Verwandlung op. 37b, Liebeslied op. 39, Zwei Schmetterlingslieder op. 52), Tri pjesme op. 53 na tekstove F. Nietzschea, niz glasovirskih minijatura, Glasovirski kvintet u h-molu op. 40, Gudački kvartet u C-duru op. 58, Simfonija u fis-molu op. 41, Koncert u g-molu za glasovir i orkestar op. 33, Phantasie concertante u d-molu za glasovir i orkestar op. 48 te Sonata za glasovir u As-duru op. 57.