Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

CIKLUS BERSA

Na koncertu se predstavili bivši učenici GŠ Blagoje Bersa

Autor: Matea Raguž

01.11.2022. 15:34
Na koncertu se predstavili bivši učenici GŠ Blagoje Bersa

Foto: Mate KominaSinoć je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održan prvi od četiri koncerta u sklopu Ciklusa Bersa. Projekt je nastao u organizaciji Glazbene škole Blagoje Bersa i Koncertnog ureda Zadar. Na koncertu su tako nastupili bivši učenici Glazbene škole Blagoje Bersa, trenutno studenti glazbenih akademija u Zagrebu, Splitu i Osijeku. Jedan je od ciljeva ovoga projekta predstaviti profesore i učenike glazbene škole široj publici. 


Ljubav prema glazbi


Ovom su prigodom večer upriličili zadarski studenti Muzičke akademije u Zagrebu: violinistice Ivana Anastasija Barjašić i Tea Anić, violistica Rebecca Vidajić, te violončelistica Karla Milićević i pijanist Adrian Valčić. Osim studenta zagrebačke Akademije, za odličnu atmosferu zaslužne su i zadarske studentice Umjetničke akademije u Splitu.


Tako je mlada pijanistica Victoria Alesandra Nikpalj svojom izvedbom otvorila sam Ciklus. Osim nje, nastupile su još klarinetistica Marta Zrilić i violinistica Tena Milinčić. Na koncertu je također sudjelovala i sopranistica Nikol Buterin s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.
U razgovoru s nama na upit o tome što ih je navelo da se odluče na upis Akademije, Karla i Adrian su se bez premišljanja jednostavno složili da je ljubav prema glazbi bila glavni motiv. Kako kažu, ona je uvijek pokretač koji stoji iza njihovog glazbenog rada. S obzirom na to da Akademija prima mali broj studenata, i sam upis nije prošao bez kontinuiranih priprema.– Pripreme su teške, ali uz dobre pedagoge, profesore i podršku obitelji to je moguće. Treba biti hrabar, odlučan i znati zbog čega to radiš, objašnjava Karla.


Ovi talentirani studenti dodaju da samim upisom na Akademiju ne nestaju izazovi koje studij sa sobom često nosi, ali kako i sami naglašavaju, sve se može. 


Rad posvećen napretku učenika


– Bitno je ne stati i nastaviti dalje. Koliko god da si strpljiv i voliš nešto što radiš, treba biti spreman na to da će unatoč tome biti teško, govori Adrian. 


Osim što je iznjedrila mlade glazbene nade, Glazbena škola Blagoje Bersa radi i na različitim projektima i ostvaruje nove suradnje. Upravo je na temelju jedne takve nastala i Bersijada – projekt posvećen promociji stvaralaštva poznatog zadarskog skladatelja Blagoja Berse. 


– Osim Bersijade radimo i razne projekte s drugim školama. Tako nas sljedeće godine čeka projekt Kontesa Dora u spomen na 100 godina od smrti Dore Pejačević. Riječ je o suradnji s Glazbenom školom Slavonski Brod i Glazbenom školom Kontesa Dora iz Našica izvesti jedan zajednički koncert.


Učenici svih triju škola okupljeni u ansamble, orkestre i zbor izvodit će zajednički djela Dore Pejačević. Sve će se to predstaviti u Slavonskom Brodu, Našicama i kod nas u Zadru, kazala je ravnateljica glazbene škole Branka Višić Karavida.


Naglašava da su, u svemu onome što rade kao glazbena škola, fokus učenici kojima uvijek nastoje biti podrška u razvoju i napretku.