Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Pregovori

Još se radi na uspostavi stomatološke ambulante za osobe s teškoćama

Autor: Nikolina Lucić

30.03.2023. 10:16
Još se radi na uspostavi stomatološke ambulante za osobe s teškoćama

Foto: Osobna arhivaPredstavnici zadarskih udruga koje skrbe o djeci i osobama s teškoćama sa županijskim su pročelnikom za zdravstvo Markom Kolegom nastavili pregovore o uspostavi dentalne ambulante za djecu i odrasle s teškoćama. Nakon 30 godina zanemarivanja, kada su Zadrani na dentalne preglede kod stručnjaka osposobljenih za rad s osobama s teškoćama morali putovati u druge gradove i beskrajno čekati na pregled, sada će napokon u prostorijama zadarske Poliklinike moći dobiti adekvatnu dentalnu njegu.


Patronizirajuća retorika pročelnika


O napretku u ovoj inicijativi izvijestila nas je Doris Bailo, predsjednica udruge Cukrići koja i sama ima napretek iskustva kad govorimo o dentalnoj njezi djece s invaliditetom. Sa svojim je sinom često putovala u Zagreb gdje je dječak na KBC–u Rebro imao preglede.


– Drago nam je istaknuti da se stvari pomiču najbolje, iako vrlo sporo – čekalo se 20 godina ! Na posljednjem smo sastanku s pročelnikom Kolegom doznali da će Opća bolnica Zadar raspisati natječaj za nabavku potrebne opreme, što je ujedno i vidljivo na stranicama Bolnice. Ne želimo biti nezahvalni i stalno kritizirati, no razočarani smo, barem mi Cukrići i ja osobno kao majka, načinom na koji je pročelnik Kolega pristupio ovoj temi te kako rad Županije na njenom rješavanju prikazuje u javnosti. Ne želimo biti žrtvama niti želimo da nas se sažalijeva, tako da smo razočarani izjavom pročelnika kako »nas razumije«. Nemojte nam takve rečenice govoriti, molimo Vas. Vrijeđa nas takav način komunikacije prema nama i našoj djeci, poručila je Bailo, dodavši kako je Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Zadarskoj županiji poslao službeni dopis o ovom problemu, na koji iz Županije još nisu dobili niti slova odgovora.
– Službenim smo se dopisom javili i HZZO–u i doznali kako je 2020. godine bio raspisan natječaj upravo za nabavku opreme, uređenje i osnivanje dentalnih ambulanti za djecu i odrasle s teškoćama na koji su se javile splitska i šibenska bolnica, ali ne i zadarska. U kasnijem smo dopisu šibenskoj bolnici saznali kako, pak, oni uslugu stomatološke njege uz primjenu opće anestezije trenutačno ne nude jer na raspolaganju nemaju oralnog kirurga, što se ne poklapa s informacijama HZZO–a, kazala je Bailo i dodala kako su pored toga doznali i da Zadarska županija sufinancira takve zahvate u splitskom KBC-u.


– No, ono što je najčudnije jest činjenica da pacijenti za takve preglede trebaju uputnicu, a time i putni nalog na temelju kojeg ih HZZO obeštećuje za troškove puta. Pitamo se stoga zbog čega onda Županija plaća zahvate koje već pokriva osnovno zdravstveno osiguranje!, pita se Bailo, naglasivši kako ni HZZO ne zna na temelju kakvog dogovora i dokumentacije Zadarska županija za zahvate plaća Stomatološkoj poliklinici splitskog KBC–a.


Iz HZZO su tako saznali da se opća stomatološka skrb, uz primjenu opće anestezije odraslima i djeci s teškoćama pruža u KBC–u Zagreb, KB-u Dubrava, KBC–u Split, KBC–u Osijek, KBC–u Rijeka, OB-u Pula i Domu zdravlja Dubrovnik, no ne i u šibenskoj Bolnici koju su izostavili s popisa.


Pokrenuta javna nabava


Na posljednjoj je sjednici Županijske skupštine vijećnik Centra Davor Čerkuč pročelnika Kolegu pitao kako napreduje projekt uspostave ambulante za osobe s teškoćama, ističući kako je na sastanku s udrugama još u siječnju ove godine definirano da će se u suradnji s Općom bolnicom Zadar i Domom zdravlja Zadarske županije do početka jeseni 2023. godine osigurati početak rada stomatološke djelatnosti za djecu s invaliditetom, na što mu je Kolega odgovorio kako dva mjeseca nakon inicijalnog sastanka održanog u siječnju 2023. godine Dom zdravlja Zadarske županije pokreće javnu nabavu za nabavu potrebne stomatološke opreme, a Opća bolnica Zadar pokreće postupak uređenja prostora u Poliklinici Opće bolnice Zadar gdje će se nalaziti ambulanta u kojoj će raditi multiprofesionalna skupina stručnjaka, čiju osnovu čine oralni kirurzi i anesteziolozi.


– Mogu garantirati da će to ovom županijskom odjelu biti jedan od prioriteta u 2023. godini i da poduzimamo doista sve što je potrebno kako bismo to i realizirali, što smo sa svim dosada učinjenim i pokazali. Osobno se nadam da će se to i ostvariti, a i dosadašnje radnje ukazuju da će to biti u obećanom roku. Nije mi teško po tko zna koji put ponoviti kako sustav funkcionira i da je uspostaviti sustavno rješenje vrlo kompleksno. Dakle, javna zdravstvena služba, nažalost, ne omogućava provođenje stomatoloških intervencija pod općom anestezijom osim u KBC-u Zagreb i KBC-u Split. Ulažemo iznimne napore da to bude moguće i u našoj županiji i stavljanjem Poliklinike OB-a Zadar u funkciju stvoreni su osnovni preduvjeti. Do tada, sufinanciramo takve zahvate za što nam račune ispostavlja Poliklinika u Splitu, a naš županijski Crveni križ kada god je potrebno obavlja prijevoz takvih korisnika. Liste čekanja, konkretno u Splitu, na takve zahvate su dva, tri mjeseca, a u Zagrebu do pet mjeseci i nešto malo više, poručio je pročelnik Kolega.