Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U OB Zadar

Do ljeta se uvodi stomatološka skrb za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom

Autor: Portal ZL

14.03.2023. 13:13
Do ljeta se uvodi stomatološka skrb za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom


Stomatološka skrb za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u prostorima Opće bolnice Zadar trebala bi s radom započeti do ljeta ove godine. Rezime je to radnog sastanka održanog u Domu Zadarske županije na kojem su, uz predstavnike brojnih udruga, sudjelovali i pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije dr. Marko Kolega sa suradnicima.


O tijeku provedbe spomenutog projekta pročelnik Kolega upoznao je udruge te ih izvijestio da se pripreme odvijaju sukladno planu kojeg su dogovorili na prethodnom sastanku, održanom u siječnju 2023. godine.


„Dom zdravlja Zadarske županije pokreće postupke nabave potrebne stomatološke opreme za zahvate namijenjene osobama s fizičkim ograničenjima različitih medicinskih uzroka. Istovremeno, Opća bolnica Zadar pokreće postupke vezane za osiguranje prostornih uvjeta  u Poliklinici  gdje će se nalaziti ambulanta u kojoj će raditi skupina stručnjaka čiju osnovu čine oralni kirurzi i anesteziolozi.“, rekao je pročelnik Kolega dodajući da  je ostvarena i  inicijalna suradnja Opće bolnice Zadar s KBC-om Zagreb i stručnim timom oralne kirurgije pod vodstvom prof. dr.sc. Željka Verzaka, te da će  njihovo dugogodišnje iskustvo i savjeti uvelike  olakšati ostvarenje zacrtanih ciljeva.
„Obavljeni su i preliminarni razgovori s oralnim kirurzima Doma zdravlja Zadarske županije i privatnim ordinacijama dentalne medicine u mreži javne zdravstvene službe koje već imaju određena iskustva (ordinacija dr. Ivone Dijan Fabijan i ordinacija dr. Mire Selestrin) u tom području dentalne medicine kako bi se dogovorili načini utvrđivanja potreba za takvim intervencijama te kako bi se do lipnja 2023. godine imao okvirni broj osoba kojima je taj zahvat potreban.“- dodao je još pročelnik Kolega.


Sve ovo vodi ka konačnoj realizaciji  uvođenja posebnog programa pružanja dentalne zdravstvene skrbi osiguranjem uvjeta za provođenje oralno-kirurških zahvata u bolničkim uvjetima u našoj županiji, odnosno otvaranja ambulante za stomatološke zahvate u općoj anesteziji.


Pacijenti koji zahtijevaju takve medicinske usluge do sada su ih  mogli dobiti u Splitsko dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu. Nažalost, liste čekanja za te zahvate su i više od godinu dana.


Na sastanku je također dogovoreno kako će se do lipnja 2023. utvrditi preliminarne potrebe za stomatološkim intervencijama pod općom anestezijom, uključujući i osobe koje već negdje na listama čekanja ili imaju već utvrđen termin.


Sastanku su nazočili predstavnici Udruge za autizam Zadar, Udruge Cukrići Zadar, Društva oboljelih od multiple skleroze, Dječjeg vrtića Latica, Udruge za Down sindrom Zadar, Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, Udruge mladih Ahimsa te Udruge Svjetlo Zadar.