ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

PODUZETNIČKI INKUBATOR

Iako je dovršetak radova najavljen za 12. studenog, izvođač radova zatražio novo produljenje roka

Autor: Marina Vlakić

28.11.2022. 14:08
Iako je dovršetak radova najavljen za 12. studenog, izvođač radova zatražio novo produljenje roka


Jedan od strateških projekata Grada Zadra, Poduzetnički inkubator na Bilom brigu, ipak neće biti gotov ove godine. Prema najnovijim informacijama iz Grada, izvođač radova zatražio je novi rok te će Inkubator biti useljiv tek na proljeće iduće godine.


Naime, nedostatak građevinskog materijala i enirman porast cijena utjecali su i na realizaciju ovog projekta čiji je dovršetak bio najavljen za studeni ove godine. Ivica Katić, voditelj Sektora upravljanja poslovnim zonama gradske tvrtke Inovativni Zadar, još početkom listopada kazao nam je kako je rok dovršetka radova 12. studenog ove godine, nakon čega će usljediti njegovo opremanje. Međutim, provjeravajući jesu li radovi pri kraju, od Katića saznajemo da je, na žalost, moralo doći do još jedne odgode.


– Zbog niza objektivnih okolnosti, izvođač radova zatražio je produljenje roka za izvođenje radova koji bi trebali završiti sredinom, odnosno do kraja travnja 2023. godine kada se planira obaviti i tehnički pregled zgrade. Bitno je naglasiti da bi u tom roku trebalo biti završeno i potpuno opremanje zgrade tako da bi novi inkubator trebao biti spreman za prihvat novih korisnika u svibnju slijedeće godine, kaže Katić.


Useljenje iduće godine
Sve zainteresirane tvrtke stoga bi u ovaj moderni gradski prostor trebale useliti za najkasnije pola godine, s obzirom da je opremanje zgrade s ugovorenim rokom isporuke planirano na rok od 90 dana. Radovi su inače povjereni ekonomski najpovoljnijem ponuditelju, firmi Minigradnja d.o.o. iz Vodica, koja je dala ponudu od 26.703.611.


Naime, Grad Zadar među prvim je gradovima u Hrvatskoj koji je započeo s izgradnjom i uređenjem prostora i mreže za poduzetnike i start-upove kao što su INZAD inkubator, COIN coworking, CODE hub na Sveučilištu i Centar kreativnih industrija. U ovakvom je gospodarskom planu izgradnja novog poduzetničkog inkubatora izuzetno važan projekt s obzirom da su se inkubatori pokazali izvrsnim alatom za razvoj poduzetništva. Ovakvim projektima Grad Zadar stoga želi olakšati rad poduzetnicima, ali i pridonijeti rastu broja tvrtki, obrta i zaposlenih.


Do završetka radova na Poduzetničkom inkubatoru znat će se točna brojka zanteresiranih za useljenje u gradski prostor koji će im pružiti svu tehničku pomoć, osobito na početku rada firmi, s obzirom da će poduzetnicima na raspolaganju biti tri ureda površine od 75 do 100 metara četvornih, od kojih će svaki imati između 10 i 14 radnih mjesta, a imat će i dvadesetak coworking mjesta, tri manje sale za sastanke, konferencijsku dvoranu kapaciteta 100 mjesta te prostor za zajednički boravak.


Velik interes poduzetnika


Grad ovim projektom tako slijedi razvoj Zadra prema novim i modernim tehnologijama i inovativnim industrijama stvarajući novi prostor i nove mogućnosti za buduće mlade poduzetnike koji će u novom inkubatoru koristiti kvalitetan poslovni prostor i temodernu opremu za razvoj svojih projekata. Za zgradu na Bilom brigu već postoji velik interes zadarskih poduzetnika, o čemu kazuje i nedavno provedena anketa o broju korisnika koji bi uselili u ovaj prostor. Već i preliminarni rezultati istraživanja dali su izvrsne rezultate, potvrđujući kako se ovo ulaganje itekako isplatilo.


Naime, anketa o zainteresiranosti za korištenje usluga novog inkubatora započela je još u travnju ove godine te je svoje prijave poslalo već 35 budućih korisnika. Ivica Katić kazao nam je kako je paralelno s dovršetkom projekta planirano i intenziviranje promotivnih aktivnosti radi prikupljanja dodatnih prijava koje će biti ocijenjene temeljem kriterija definiranih Provedbenim planom digitalnog razvoja, ali i programskim dokumentom izrađenim u sklopu projektnih aktivnosti. Plan donosi i analizu digitalnog potencijala Grada Zadra te prijedlog aktivnosti koje bi se trebale provesti kako bi se taj potencijal realizirao.