Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

U prijedlogu proračuna

Kreće izgradnja Medicinske škole, plaće pomoćnika u nastavi rastu 20 posto

Autor: Zadarski list

11.11.2022. 14:51
Kreće izgradnja Medicinske škole, plaće pomoćnika u nastavi rastu 20 posto


U prijedlogu proračuna za 2023. godinu koji je trenutačno na javnom savjetovanju predviđena su sredstva za povećanje plaća pomoćnika u nastavi za 20 posto i to za sve pomoćnike, neovisno o izvoru financiranja.


U ovom trenutku za pomoćnike u nastavi Zadarske županije osigurano je 8.285.552,87 kuna, a plaće se financiraju iz europskih izvora, županijskog i državnog proračuna. U školama kojima je osnivač Zadarska županija ove godine rade ukupno 144 pomoćnika u nastavi.


„Zadarska županija aktivno vodi brigu od samih početaka provođenja projekta u školama te smo i prije nego što je osnovana Udruga pomoćnika u nastavi grada Zadra i Zadarske županije poticali pomoćnike u nastavi na aktivnosti kojim također ostvaruju i druga materijalna prava koje imaju zaposlenici u školama kao što su zdravstveni pregledi, prijevoz, božićnica, dar za djecu i regres“, istaknuo je pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i šport Ivan Šimunić.
Uz to, Županija je potaknula Udrugu za Down sindrom Zadarske županije i Udrugu pomoćnika u nastavi Grada Zadra i Zadarske županije da se prijave na Javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za prijavu projekata udruga koje osiguravaju uključivanje pomoćnika u nastavi/stručnoga komunikacijskog posrednika u neposredan rad s učenicima s teškoćama u razvoju za ovu školsku godinu. Udruge su dobile sredstva ukupno u visini od 1.124.417,75 kuna za 20 pomoćnika u nastavi.


Za rad ovih dviju udruga u županijskom je proračunu planirano dodatnih 150.000,00 kuna za povećanje i njihovih plaća.


Od značajnijih aktivnosti u 2023. godini, očekuje se dovršetak radova na izgradnji automehatroničarske radionice Strukovne škole Vice Vlatkovića koja je financirana iz EU fondova, kao i izgradnja nove Medicinske škole u Zadru.


Nastavit će se financirati cjelokupni troškovi školovanja za deficitarna zanimanja, a pripremljena je i projektna dokumentacija za školske objekte koji bi se trebali financirati kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Trenutno je sedam važećih građevinskih dozvola, od čega ih je pet za izgradnju ili dogradnju školskih objekata te dvije za izgradnju sportskih dvorana za škole kojima je osnivač Zadarska županija. U županijskom proračunu predviđena su i dodatna ulaganja na građevinskim objektima osnovnih i srednjih škola.