Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

BORZAN IMA DOKAZ

Građanima se uređaji najviše kvare čim istekne obvezno jamstvo

Autor: Anđela Parmać

21.11.2022. 17:51
Građanima se uređaji najviše kvare čim istekne obvezno jamstvo

Foto: Biljana BorzanGrađani prijavljuju da se uređaji najčešće kvare netom nakon isteka obveznog jamstva, upozorila je europarlamentarka Biljana Borzan, predstavivši rezultate istraživanja provedenog na 800 ispitanika u Hrvatskoj.


Ovakvi rezultati, slični onima i u drugim zemljama Europske unije, našoj europarlamentarki SDP-a, koja ispred EP radi na nacrtu novog zakona o održivoj potrošnji, dodatan su motiv za uvođenje zabrana svih oblika ugrađenih kvarova.


– Tu mislim i na ugrađivanje kvarova u smislu fizičkih dijelova, do namjernog usporavanja uređaja prilikom ažuriranja operativnih sustava, što je već dokazano za Apple i Samsung na nacionalnim sudovima, objasnila je Borzan.
Rezultati istraživanja pokazuju da 94,1 posto građana smatra da bi uređaji trebali dulje trajati, te ih gotovo 94 posto smatra kako su kućanski aparati proizvedeni prije 20 godina i više, trajali duže nego danas.


Budući da značajno više od polovice, odnosno čak 61,1 posto ispitanika misli kako se uređaji proizvode s ugrađenim kvarom upravo kako bi njihov vijek trajanja bio kraći, Borzan novim zakonom namjerava uspostaviti, kako kaže, pravedniji način proizvodnje i prodaje uređaja, koji će potrošačima donijeti korist, jer ih neće tjerati na stalnu kupnju skupih uređaja.


– Novim zakonom bi se proizvođačima zabranila proizvodnja i prodaja uređaja s ugrađenim kvarovima ili ograničenjima funkcionalnosti, rekla je Borzan, dodajući kako je prosječan rok trajanja elektronike i malih kućanskih aparata dvije godine, dok je rok bijele tehnike približno godinu dulji.


Unatoč pejorativnom nadimku ljubimice industrije, koji joj često pripisuju, Borzan ističe kako od proizvođača traži da shvate neodrživost ovakvog ponašanja, posebice u uvjetima krize kada, kako kaže, svatko treba dati svoj obol.


– Servisiranje i prenamjena stvaraju više radnih mjesta. Stoga ću nastaviti upozoravati na financijsku korist kroz proizvodnju rezervnih dijelova i širenje mreže servisa, a čiji je konačan cilj povećanje broja radnih mjesta, rekla je Borzan.