Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

INVESTICIJA

I marina Borik dobiva solarne panele

Autor: Nikolina Lucić

23.09.2023. 12:36
I marina Borik dobiva solarne panele

Foto: D MARIND-Marin, mreža premium marina, postavlja 1,7 milijuna eura vrijednu mrežu solarnih panela kao dio svoje posvećenosti održivosti. Prve solarne elektrane postavljaju se u pet D-Marin marina u Hrvatskoj i Turskoj.


Trenutno traje postavljanje solarnih panela u hrvatskim marinama Borik, Manadlina i Dalmacija, dok istovremeno traju radovi i u dvije turske D-Marin marine, Didim i Turgutreis. Sveukupno, solarni paneli proizvodit će 4,9 GWh energije godišnje – što je ekvivalent godišnje potrošnje energije 1.345 kućanstava, odnosno proizvedena energija čini 71 posto energije koju D-Marin koristi u svojih pet marina, a prilikom čega kompanija značajno smanjuje svoj ugljični otisak na jadranskoj i turskoj obali.


D-Marin, koji upravlja s dvadeset marina u Grčkoj, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Italiji i Španjolskoj, uvodi solarne panele kako bi povećao svoja trenutna ulaganja u obnovljive izvore energije s ciljem da postanu energetski neovisni.

Obnovljivi izvori energije


– Naša ESG strategija je srž svega što radimo. Aktualna ulaganja u solarnu energiju predstavljaju značajnu prekretnicu na našem putovanju kontinuiranog smanjenja vlastitog ugljičnog otiska. Ovaj projekt također označava naš sljedeći korak u predanosti inicijativi znanstveno utemeljenih ciljeva. Sigurni smo da će naše solarne elektrane dovesti do značajnog smanjenja potreba za energijom koja dolazi iz neobnovljivih izvora. Sve to pomoći će nam u zaštiti zadivljujućih obalnih destinacija koje zovemo našim ‘domom’, zadržavajući vrhunsku uslugu u marini. Plan nam je postaviti panele za solarnu energiju u svih dvadeset D-Marin marina kreirajući tako samoodrživu mrežu marina«, izjavila je Areti Priovolou, odgovorna za zdravlje, sigurnost i okoliš u D-Marinu.


Projekt ulaganja u obnovljive izvore energije dio je strategije i vizije tvrtke D-Marin za zaštitu okoliša, društva i upravljanja kojima želi stvoriti održive marine za sadašnje i buduće generacije. Tvrtka je revidirana od strane ESG Ecovadis, globalnog autoriteta za ocjenjivanje razine održivosti poslovanja, po kojem se D-Marin nalazi među 30% najboljih svjetskih tvrtki prepoznatih po ekološkim praksama.


D-Marin – mreža premium marina – osnovana je 2003. godine sa sjedištem u Grčkoj. Upravlja s 20 marina u 7 zemalja – Grčkoj, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Španjolskoj i Italiji, s gotovo 10.000 vezova i suhih dokova koji mogu primiti više od 2.000 plovila. D-Marin je posvećen pružanju vrhunskih iskustava plovidbe svojim klijentima kroz isporuku jedinstvenog standarda kvalitete i najviše razine usluge privatnim korisnicima i poslovnim partnerima.