Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zaboravljeno srce Afrike

Hrvoje Ivančić na Sveučilištu predstavlja putovanje u Kongo

Autor: Portal ZL

16.01.2023. 11:27
Hrvoje Ivančić na Sveučilištu predstavlja putovanje u Kongo


Hrvatsko geografsko društvo – Zadar i Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru, 18. siječnja u 18 sati, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, Obala kralja Petra Krešimira IV, organiziraju predavanje Hrvoja Ivančića, Kongo, Sjeverni Kivu – zaboravljeno srce Afrike.


Hrvoje Ivančić je kao reporter i globtroter izbrusio svoje pero tijekom desetogodišnjeg lutanja Afrikom i Bliskim istokom. Iz tog iscrpnog istraživanja nastao je putopis Iza Mjesečevih planina. Uz to, Ivančić je autor putopisa Dunavski blues, Samsara – put na Istok i Za’atar: priče s Bliskog istoka. Isto tako autor je dokumentarnih reportaža te nekoliko slikovnica za djecu. Trenutno najviše surađuje s Večernjim listom, portalom Lupiga i Trećim programom Hrvatskog radija.


Nagrađivana novinska reportaža “Sjeverni Kivu: Zaboravljeno srce Afrike”, na predavanju će biti proširena autentičnim videosnimkama pa ćemo tako vidjeti kako se živi u gradovima Butembo i Beni, kako izgleda vojni logor u kojem su većina vojnika dječaci od šesnaest godina i što o svemu kaže hrvatski fratar koji već 45 godina živi u Kongu.
Ivančić zna da je na svom putovanju sam i premda u svom pustolovnom pasijansu susreće na desetke živopisnih likova i kroz njih nam daje uvid u afričku tradiciju i kaotičnu sadašnjost, on nam izvrće i svoju nutrinu pa se može reći da je na majstorski način kompilirao roman ceste i niz eseja, napisanih vrhunskim reportažnim stilom, zbog čega se ova knjiga ne ispušta iz ruku. Putopis Hrvoja Ivančića “Iza Mjesečevih planina” opipljiv je, pun boja, mirisa i zvukova vrelih afričkih dana i noći, opisani su autentični likovi, a njihov cilj je – preživjeti. Ivančić je, između ostalog, dobitnik nagrade Fr-Ma-Fu za najbolju reportažu u 2021. godini.