Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Najposuđivanije knjige

Najčitaniji »Svježa voda za cvijeće« Valerie Perrin i »Kako bolje misliti« Christel Petitcollin

Autor: Doria Kolanović

07.01.2023. 18:01
Najčitaniji »Svježa voda za cvijeće« Valerie Perrin i »Kako bolje misliti« Christel Petitcollin

Foto: iStockAko ste u potrazi za dobrom knjigom, donosimo vam popis najposuđivanijih knjiga u Gradskoj knjižnici Zadar u 2022. godini. U šarolikom popisu beletristike i publicistike zasigurno će se naći ponešto za svakoga, zato bacite pogled.


Beletristika


1. Valerie Perrin – Svježa voda za cvijeće


Drugi nagrađivani roman francuske književnice. Glavna akterica je Violette Toussaint, čuvarica groblja u malome mjestu u Burgundiji. Njezinu uvježbanu svakodnevicu prekida detektiv Julien Seul. Perrin u svom romanu miješa tugu, nadu, gubitak i ljubav.
2. Colleen Hoover – Priča završava s nama


Lily Bloom upoznaje Rylea Kincaida, na prvu savršenog muškarca. No, ubrzo shvaća kako je emotivno nedostupan, a u život joj se vraća stara ljubav.


3. Annie Ernaux – Godine


Ernaux piše autobiografiju na potpuno drugačiji način – njezin roman je svjedočanstvo o preobrazbama jednog društva, priča o šezdesetak godina Francuske.


4. Mira Furlan – Voli me više od svega na svijetu


Furlan u knjigu pretače svoj život i život svojih bližnjih.


5. Margaret Atwood – Sluškinjina priča


Roman o totalitarnom društvu u kojem su žene praktički samo strojevi za rađanje. Fredova u cijelom kaosu ima svoj cilj – preživjeti surovo tretiranje i pronaći svoju kćer koju su joj oduzeli.


6. Želimir Periš – Mladenka kostonoga


Postmodernistički roman o dobu u kojem i u zabačene dijelove Carstva prodire racionalizam, u kojem nacionalne težnje, ideje identiteta i socijalne pravde uzimaju danak. Uz to, Periš priča o položaju žene i roditeljstvu.


7. Nita Prose – Sobarica


Molly Gray sobarica je u luksuznom hotelu koja kreće u potragu za istinom nakon što pronađe mrtvo tijelo Charlesa Blacka.


8. Elif Shafak – Otok nestalih stabala


Defne i Kostas dvoje su zaljubljenih. No, njihova ljubav je zabranjena a rat ih razdvaja. Tek godinama kasnije dolazi do raspleta.


9. Tisja Kljaković Braić – U malu je uša đava


Kljaković Braić priča o svom djetinjstvu u Splitu na šarmantan način s kojim bi se mnogi mogli poistovjetiti.


10. Damir Karakaš – Okretište


Karakaš pretače bolnu i istinitu priču u svoju knjigu. Naime, nakon što je prije nekoliko godina bio napadnut na okretištu i završio u bolnici boreći se za život, svoju je bol i borbu prikazao u romanu.Publicistika


1. Christel Petitcollin – Kako bolje misliti


Psihoterapeutkinja i trenerica u području komunikacije i osobnog razvitka napisala je nastavak na knjigu »Kako manje misliti« u kojoj objašnjava kako najbolje iskoristiti sve što vam se vrti po glavi.


2. James Clear – Atomske navike


Clear daje upute i strategije kako u danu od 24 sata stvoriti novo vrijeme za nove navike.


3. Ryszard Kapucinski – Imperij


Književni putopisac pripovijeda o raspadu Sovjetskog Saveza, kombinirajući sjećanja iz djetinjstva i novinarstvo.


4. Gabor Maté – Kad tijelo kaže ne


Liječnik i spisatelj ukazuje da emocije i psihološki stres igraju važnu ulogu u nastanku kroničnih bolesti, među kojima su i rak dojke ili prostate, multipla skleroza, Alzheimerova i mnoge druge bolesti.


5. Wim Hof – Metoda Wim Hof


Hof drži svjetski rekord u izdržavanju hladnoće, a čitatelje uči o tehnici kojom će povećati kapacitete snage, ali i sreće.


6. James Nestor – Dah


Nestor u knjizi podsjeća na umijeće pravilnog disanja te otkriva kako promjena disanja može imati dobar utjecaj na naš organizam.


7. Jennie Allen – Izbaci to iz glave


Autorica se suočava s negativnim mislima, a za cilj ima objasniti čitateljima kako je promjena uvijek moguća.


8. Jordan Peterson – Izvan reda


Peterson se već proslavio svojom knjigom »12 pravila za život«, a ovom knjigom donosi još važnih pravila za suočavanje s opasnostima suvremenog života.


9. Thomas Erikson – Okruženi idiotima


Erikson na zabavan način daje upute za ono što većinu interesira – kako razumjeti ljude koji su potpuno drugačiji od nas samih.


10. Robert Torre – Ima li života prije smrti?


Torre piše knjigu o samopomoći s odgovorima na pitanja što je život i kako ga živjeti.