Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

TV SVEKRVA

Lijepo je na Božić vidjeti svetog čovjeka

Autor: Mario Padelin

30.12.2022. 14:45
Lijepo je na Božić vidjeti svetog čovjeka

Foto: Reuters

»PAPA FRANE – BOŽIĆ KAKAV BI ŽELIO«
U moru prigodnih božićnih emisija koje smo mogli gledati ovih blagdana, manje više smo mi to sve vidjeli već 7 539 puta i sve znamo napamet. Postoje i specijalizirane emisije o Božiću u kojim se malo stručnije govori o tom blagdanu i sve je to lijepo, a čuli smo i božićne poruke direktno sa oltara. Bilo je tu uistinu zanimljivih riječi, ali i onih koje čak i ja ovako inteligentan nisam baš previše razumio, iako kao predratni kršćanin koji to nije radi nekakve stranačke stege ili čega već ne, a čega smo se nagledali zadnjih desetljeća, imam neko polazište zdravog razuma. U svakom slučaju, često se vrlo uvijeno govori o konkretnim stvarima, a radi se naravno o onome što bi bio jedan od temelja naše vjere, a koje se rado i vješto preskaču. O svemu tome smo mogli slušati u najboljoj ovoblagdanskoj emisiji, a ta je bila »Papa Frane – Božić kakav bi želio«. Namjerno pišem Frane, a ne Franjo, jer ovdje se nije nikad govorilo Franjo i ne znam zašto bi sada počinjali s time.


Bilo kako bilo, još smo se jednom uvjerili kako moramo biti sretni i presretni i Bogu zahvalni što imamo takvog poglavara naše crkve, a koji je oličenje dobrote, plemenitosti, zdravog razuma, tolerancije i svega ostalog čemu bi nas jedno svećeno lice trebalo učiti. Toliko skromnosti i istine u njegovim riječima ima da možemo samo moliti Boga da mu da dobro zdravlje da nam što duže poživi i štiti nas od dekadencije, hipokrizije, blasfemije i svega ostalog tako bliskog velikom dijelu ovdašnjeg puka. Bog mu dao zdravlja…


Ono što nam Papa Vrane besjedi je toliko jednostavno i mudro, da ne treba završiti fakultet, niti ti treba netko stručan da ti objasni što je pjesnik htio reći. Istaknuo je da smo svi grješnici, te da svi moramo moliti za oprost, ali i dodao da, iako smo svi grješnici, nismo svi pokvareni. Grješnik da, pokvarenjak nikad, rekao je ovaj veliki, plemenit i razuman čovjek koji bi nam svima trebao biti uzor, a možda nakon ove emisije Bog prosvijetli i one zastranjene kršćane koji o njemu misle nešto drugo, jer vjeru uopće ne razumiju već misle da im je to politička platforma. Još im nije kasno da se preobrate i postanu kršćani.


»LJUBAV OKO SVIJETA« – LIJEPA I POUČNA EMISIJA
«Ljubav oko svijeta« je domaća putopisna emisija bračnog para Rostuhar i netko normalan s Hrvatske televizije je odlučio da bi to Hrvati preko blagdana mogli i pogledati. Na tome smo zahvalni jer ovo je uistinu odličan uradak. Putovali ljudi godinu dana i na tom putu radili snimke na kojima su (citiram) – istraživali temu ljubavi kroz prizmu različitih kultura, običaja i vjerovanja. Snimili su 130 parova u 30 zemalja i stvorili jedno zanimljivo i poučno djelo iz kojeg se može dosta toga dobroga naučiti. Vidjeli smo tako i urbane intelektualce i primitivna plemena, parove sklopljene iz različitih podneblja, muževe s više žena i žene s više muževa, dvije žene i štošta još zanimljivoga i za nas neuobičajenog. U svakom slučaju, odličan uradak i odličan izbor za blagdane.


VJEČNI KAUBOJI JAŠU I ZA BLAGDANE NA MALIM EKRANIMA


Serija »Sirova koža« prikazuje se već dulje vrijeme na Hrvatskoj televiziji i baš je dobra. Gomila kauboja ganja neku stoku po Divljem zapadu i doživljava svašta iz epizode u epizodu, a mi imamo osjećaj da se samo vrte u krug i da ustvari ta goveda samo prošetavaju tamo-amo bez nekog smisla, ali sve je to sjuper pa i ona kaubojska pjesma na početku i na kraju nakon koje i ja poželim uzjahati nekog bijelog vranca i zajahati malo po kotarima, ali se na vrijeme otrijeznim kada se sjetim da tamo više nema traktora i kola koja vuku konji i volovi i koliko malodobnih opskurnih kreatura vozi svoje polovne BMW-je i Audijeve, nakon što su slušali cajke i da ne kažem što radili, vrati mi se zdrav razum i odustanem od te maštovite ideje iako sam jednom učio jahati i hranio konja s mrkvom i skoro ostao bez prstiju jer nisam znao da se konju mrkva pruža na dlanu, a ne prstima i sve je to lijepo, ali ja sam zaboravio što sam ono počeo, a mjesta za tekst više nema pa ćete o Sirovoj koži i zanimljivoj sudbi glavnog glumca ipak čitati idući tjedan.