Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Zapelo na proračunu

Nakon maratonske sjednice, Vir dobio 16 milijuna eura "težak" proračun

Autor: Toni Perinić

30.12.2022. 15:09
Nakon maratonske sjednice, Vir dobio 16 milijuna eura

Foto: Toni PerinićNajvažnija, proračunska sjednica Općinskog vijeća Vira, kojom je predsjedao novi predsjednik Josip Bašić započela je verifikacijom prethodnog zapisnika, a očekivano, isti je potvrđen sa sedam glasova za i šest protiv. Naime, iako je praksa da se zapisnik većinom usvaja jednoglasno, to u ovom slučaju nije bilo tako, jer su na Viru u studenom održane dvije sjednice u isto vrijeme, a Ministarstvo pravosuđa i uprave prihvatilo je onu na kojoj je Josip Bašić izabran predsjednikom tog predstavničkog tijela. Od predloženih devetnaest točaka dnevnog reda, vijećnici su raspravljali samo o četiri, jer je ostalih petnaest na zahtjev Jadranke Okreše i Frane Vučetića te po glasovanju većine skinuto s dnevnog reda.


Vijećnike zanima trošenje javnog novca


-Točke koje skidamo s dnevnog reda su materijali koje je Antonio Vučetić mjesecima držao u ladici, zbog sebičnosti da se što duže zadrži u fotelji i da koristi sve pogodnosti, a na štetu mještana Vira. Sve te točke ćemo razmotriti i odlučiti što s njima, objasnila je Okreša, naglasivši kako ih zanima trošenje javnog novca i kako će tome posvetiti svoj angažman u vijeću u budućnosti. Na dnevnom redu su ostale točke o donošenju te izvršenju proračuna, odluka o zabrani i ograničenju građevinskih radova za vrijeme turističke sezone te razno. Sjednica je nastavljena aktualnim satom, kojeg je pitanjem načelniku Radoviću o trgovačkim društvima u općinskom vlasništvu otvorio Frane Vučetić. Njega je zanimalo zašto, na njihovo traženje nije dostavio statute i odluke o osnivanju trgovačkih društava u općinskom vlasništvu i je l’ donio plan upravljanja pomorskim dobrom do 01. prosinca.


-Komunicirali ste s pročelnicom oko toga i bilo je rečeno da će te imati uvid. Naša trgovačka društva nemaju statute, jer nisu obavezni prema zakonu. Plan upravljanja pomorskim dobrom donosi načelnik i on je u otpremi, rekao je načelnik Radović. SDP-ovog Šime Vučetić zatražio je od načelnika da mu dostavi sklopljene ugovore s posebnim savjetnikom Kristijanom Kapovićem te novčane iznose koji se izdvajaju za to. Također, zatražio je i podatak s koliko odvjetničkih ureda Općina Vir ima sklopljene ugovore i koliko se sredstava troši na njih. Šime Buškulić interesirao se oko angažiranja Lav zaštite prilikom novinske konferencije Vira bez podjela u kolovozu ove godine.
-Tko je angažirao Lav zaštitu 11. kolovoza da nama vijećnicima i građanima priječi ulaz u Općinu Vir za vrijeme uredovnog radnog vremena te koliko iznosi račun za njihove usluge, upitao je Buškulić.


-Ja sam kao načelnik odgovoran za imovinu općine Vir i sve ljude tu. Vir bez podjela je tad građane pozivao na linč, puč i morao sam reagirati na te najave, istaknuo je virski načelnik. Rasprava se povela i oko prostornog plana, njegovog aktualiziranja pred lokalne izbore te financijskih planova trgovačkih društava. Antonija Vučetića zanimalo je stanje kapaciteta dječjeg vrtića te kako napreduje izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže.


Stanka na stanku


-Vrtić je prekapacitiran, imamo osamdeset djece i moramo krenuti u izgradnju novog vrtića. U rujnu je u našu školu krenulo 38 prvašića, a iduću jesen će ih biti još i više. U ovoj godini moramo riješiti dokumentaciju za novu zgradu, koja će imati osam skupina, pojasnio je virski načelnik, naglasivši kako radovi na komunalnoj infrastrukturi napreduju svakodnevno. Nakon aktualnog sata, vijećnici su prešli na točku o proračunu za nadolazeću godinu koji je prvotno planiran u iznosu planiran u iznosu od 13.090.600 eura, ali je uvrštenjem 38 amandmana povećan na 15.937.200 eura. Pročelnica Paola Žepina krenula je obrazlagati proračun, ali je novoformirana većina predstavila nove amandmane, koje žele uvrstiti u proračun.


– Ne želim situaciju kao u gradu Zadru da izglasavamo nezakonite amandmane. Tražim stanku kako bi ih detaljno proučili i razradili, rekao je Radović, a predsjednik Bašić odobrio je jednosatnu stanku, koja je trebala trajati do 12,15 sati. Međutim, dva sata kasnije, vijeće nije nastavljeno, a stanke su se produžavale do 16 sati.


– Nakon provjere, u proračun smo uvrstili brojne amandmane, a tek ih je odbačeno nekoliko nezakonitih, objasnio je Radović. Vijeće je, u konačnici nakon maratonske sjednice prihvatilo novi, oko 16 milijuna eura “težak” proračun, te na taj način izbjeglo izvanredne izbore koji su prijetili ovoj općini.