Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Kriza vlasti

Dvojica predsjednika virskog Vijeća prozivaju jedan drugoga

Autor: Toni Perinić

09.11.2022. 10:58
Dvojica predsjednika virskog Vijeća prozivaju jedan drugoga

Foto: Toni PerinićIako se činilo kako će u ponedjeljak održana sjednica Općinskog vijeća razriješiti višemjesečnu krizu vlasti na otoku Viru, to se nije dogodilo, a slobodni smo konstatirati kako je situacija tek dosegnula svoj vrhunac. Naime, prema svemu sudeći, Vir je jedina općina u Hrvatskoj koja u isto vrijeme ima dva predsjednika Općinskog vijeća – Antonija Vučetića, koji je uslijed napuštanja vijećnice od strane sedam vijećnika i nedostatka kvoruma prekinuo sjednicu te Josipa Bašića, kojeg je novoformirana većina izabrala na drugoj, petominutnoj sjednici ispred zgrade općinske uprave.


Performans i cirkus


Strasti su od samog početka bile uzavrele, ali najveći prijepor nastao je oko stavljanja dopune o imenovanju novog predsjednika na dnevni red. Antonio Vučetić odbijao je to učiniti, imajući zaleđe pravne službe, odnosno Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu, koji su tvrdili da je ubacivanje točke nezakonito. S druge strane, Frane Vučetić je rekao kako takav »modus operandi« već godinama njeguje sadašnja općinska uprava te kako su materijali, mimo zakona, dostavljani na samoj sjednici.


Dan nakon sjednice, kontaktirali smo virske predsjednike Vijeća Antonija Vučetića i Josipa Bašića da čujemo njihovu stranu priče.
Vučetić kaže kako nije razriješen dužnosti, a sjednicu ispred zgrade naziva performansom i cirkusom.


– Općina je institucija i neću dozvoliti da se prema njoj odnosi kao prema birtiji. Održavanje nekakvih performansa, koji se kasnije nazivaju sjednicama je smiješno. Tako su isto mogli otići na večeru u neki restoran i reći da je sjednica održana. Ovim su pokazali elementarno nepoznavanje sustava, poslovnika i zakona. Mi ćemo sastaviti dopis i zapisnik te ga poslati Ministarstvu pravosuđa i uprave, a u skoro vrijeme ćemo objaviti novi termin sjednice, kratko nam je kazao Vučetić.


Drugi predsjednik Vijeća Josip Bašić uvjeren je kako će Ministarstvo pravosuđa i uprave njihovu sjednicu proglasiti pravovaljanom te smatra kako ih je virska vlast htjela izmanipulirati.


«Vučetić je prekršio odluku ministra«


– Antonio Vučetić je prekršio odluku ministra i postavio se iznad njega. Sjednica je bila čisti pokušaj manipulacije, htjeli su da smijenimo Vučetića, a ne izaberemo novog predsjednika, što bi, u slučaju njegovog neizbora u trideset dana, dovelo do izbora za Vijeće. Mi smo u tom trenutku iskoristili mogućnost da održimo sjednicu bez Vučetića, ja sam izabran za predsjednika i o tome ćemo dopisom i zapisnikom izvijestiti resorno Ministarstvo. Cilj nam je krenuti raditi za boljitak Vira, poručio je Bašić.


Bit će zanimljivo pratiti reakciju Ministarstva pravosuđa i uprave oko navedenog slučaja. Zasigurno će jednu sjednicu poništiti, a kako saznajemo iz pravnih krugova, postoji vjerojatnost kako će Ministarstvo odrediti novi datum i sat sjednice, na kojoj će čak prisustvovati i njihov predstavnik.


Zatražili smo očitovanje Ministarstva te pitali kako je moguće da Vir trenutno ima dva predsjednika Općinskog vijeća. Odgovor do zaključenja ovog broja nismo dobili.