Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

MUKE ZBOG VELIKE JABUKE

HDZ pere ruke od Paleke

Autor: Nikolina Lucić

02.11.2023. 12:37
HDZ pere ruke od Paleke

Foto: Luka JeličićOstavka koju je direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka podnio u ponedjeljak zbog lavine negativnih reakcija na promotivnu kampanju koju je TZ organizirao u New Yorku s ciljem bolje promocije i prepoznatljivosti na američkom tržistu, vrlo bi se brzo o glavu mogla obiti zadarskom HDZ-u, čiji je Paleka član.


Ono što je u ovom političko – turističkom kupusu bio cilj izleta u Veliku Jabuku, je zagristi u barem malen djelić kolača zvanog »američka turistička potrošnja«. Svaka će vam iole stručna osoba s malo iskustva u turizmu kazati kako su Amerikanci poznati kao dobri potrošači.


Upravo je zato u teoriji bila dobra ideja približiti se američkim turistima, no, ono što je trebalo biti proslava ljepota grada Zadra, vrlo brzo se, ako je suditi po objavama koje su po društvenim medijima obznanili neki od sudionika predstavljanja, pretvorila u vašarski dernek.


Nema potrebe cipelariti
»No such thing as bad press«?«, kazali bi naši neprežaljeni Ameri. Ali ono što bi neki protumačili kao dobru PR strategiju u kojoj je važnije da vas hrpa ljudi mrzi nego da nitko uopće ne zna za vas, pomiješalo se sa zadarskim mentalitetom i zajedljivošću i brzo se pretvorilo u katastrofu ogromnih razmjera, koja vešestruko nadilazi sve negativne komentare koje je Mario Paleka dobio u svojem jednom i kusur mandatu i pretvorilo se u prvoklasni politički problem. Mario Paleka, kako se moglo čuti, vrlo brzo je postao žrtveno janje u igri koja ima puno više aduta nego što on ima političkih života.


Za komentar smo se zato obratili mnogim zadarskom poduzetnicima i stručnjacima u turizmu, a situaciju nisu bili voljni komentirati sveučilišna profesorica Božena Krce Miočić, poručivši kako je njegova ostavka »puno širi problem od našeg malog grada«, poduzetnik Tomislav Fain poručivši kako »nema potrebe cipelariti« i ponavljati se, jer je »sve već rečeno kada je on (Paleka) izabran«, te članovi Turističkog vijeća TZ-a Grada Zadra Hrvoje Šestan, direktor hotela Kolovare, Klaudio Grdović, predstavnik privatnih iznajmljivača, te Mirjana Šarin iz tvrtke »Miatours«, predstavnica transportnog sektora.Ime Vanje Čvrljka, trenutnog direktora Turističke zajednice Ravnih kotara u više se navrata spominjalo kao savršenog kandidata za tu poziciju. No, i on je bio neraspoložen komentirati novonastalu situaciju.


Politička križaljka


A da bi upravo Vanja Čvrljak, kao osoba koja ima znanje, iskustvo i dolazi iz sustava, bio dobar kandidat za direktora zadarske turističke zajednice uvjeren je Mate Lukić, predsjednik ŽV HSP-a, koji nam je kazao kako je Čvrljak na tu poziciju trebao biti izabran još prije pet godina.


– On možda i pokazuje zanimanje da preuzme tu ulogu, ali teško je reći tko bi bio spreman sjesti u Palekinu fotelju nakon posljednjeg skandala. Hrvoje Anić u isto se vrijeme također iskristalizirao kao kvalitetan kandidat, ali on je, kao i brojni drugi stručnjaci sada u nekim drugim vodama, gdje zarađuje bolje i nije pod lupom javnosti, komentirao je je Lukić.


No, pitaju se neki, treba li rešetati Marija Paleku ili uhvatiti boga za bradu i reći kako je on žrtva lokalne politike i svojih vlastitih ideja koje očito ne odgovaraju zadarskom mentalitetu.


Te 2018. godine, kada je kao individua nepoznata izvan stranačkih krugova HDZ-a sjeo u foteljuTurističke zajednice Grada Zadra, nitko nije vjerovao da ima koju iole iskoristivu ideju koja bi pomogla preobraziti masovni turizam u kojem je grad zabrazdio. »Fast forward« koju godinu i ništa se nije značajno promijenilo.


Većina će kazati kako grad jedva da je dobio koju sobu više u hotelskim kapacitetima najviše kategorije, koje se toliko obećavalo. Nastavili smo se gušiti u nekontrolirano rastućem segmentu privatnog iznajmljivanja; otvarati sve više jeftinih restorana i suvenirnica, prilagođavajući se tako na kraju slici i prilici koju su strani turisti odavna stvorili o nama.Gdje je reakcija Staničića?


Na tu je činjenicu upozorio čelnik gradskog SDP-a Daniel Radeta, poručivši kako nije bitno tko će sjediti u fotelji direktora sve dok toj osobi Branko Dukić stoji iza leđa.


– Puno smo puta naglasili kako Turistička zajednica u svom trenutnom obliku nema budućnosti dok je Dukić gradonačelnik. Isti se model njenim upravljanjem proteže za cijela njegova mandata. Za početak, dobra bi promjena bila na tu poziciju napokon izabrati nekog tko ima realnog iskustva umjesto političke podobnosti, rekao je Radeta, istaknuvši kako grad ima dovoljno stručnog obrazovanog kadra da bi se popunila ova fotelja.


– To nije i nikada ne bi trebala biti pozicija za podobne bez struke. Upravo se zato i treba mijenjati postojeći model rada turističkih zajednica s naglaskom na promjeni načina kandidiranja i biranja kandidata za direktore, objasnio je Radeta, upitavši se gdje je reakcija direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića, koji je u isto vrijeme boravio u New Yorku.


Nije Mario Paleka jedini krivac turističke slike grada koju danas poznamo. Ali je njezino najupečatljivije lice, jer, iako je grad s godinama polako počeo izrastati u kvalitetniju, pomno osmišljenu turističku destinaciju, Paleka jednostavno nije mogao, a to na kraju nije niti njegova obaveza, kontrolirati negativnu percepciju koja se o stranim turistima godinama povlači po gradskim kalama.Paklena fotelja


Istina je kako Paleki Zadrani nisu zaboravili debakle s janjetom na rivi, kao i katastrofalnim koncertom britansko – kosovske senzacije Rite Ore. Upravo je zato ova posljednja katastrofa usud kojem Paleka nije mogao pobjeći, zbog čega je i postao vrući krumpir kojeg se jednostavno trebalo riješiti.


Upravo su se zato čelnici gradskog i županijskog ogranka HDZ-a Šime Erlić i Božidar Kalmeta, ekspresno ogradili od ikakva stranačkog učešća u katastrofi »Velika Jabuka«, gurajući Paleku u prvi plan, proglasivši ga tako zadarskim »Krnjom« i metaforički ga spalivši na gradskoj pozornici, jer krivac uvijek mora postojati.


A da je slučaj »NYC« i posljedična Palekina ostavka samo stvar percepcije kazao nam je Nezavisni Enio Meštrović, dodavši kako ga upoće nije broga tko će nakon Paleke biti izabran za direktora Turističke zajednice.


– Dok god je izvršna vlast u rukama HDZ-a malo se čemu mižemo nadati. Čak i sama činjenica kako bi direktor trebao doći iz struke u ovakvim nam se prilikama čini kao pusta tlapnja, rekao je Meštrović.


Iako Paleki dobar prijatelj i stranački kolega Branko Dukić još uvijek drži »flank«, vrijeme će pokazati može li njihovo do sada čvrsto prijateljstvo izdržati pod jarmom unutarstranačke politike i kritika koje su već stigle od svih relevantnih zadarskih političkih opcija. I upravo je zato u našim prilikama, nažalost, jedino pravo pitanje koje se postavlja koja će to politički podobna osoba naslijediti vruću fotelju Marija Paleke.