Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HITCHCOCK NIGHTS

Fotografije inspirirane Hitchcockom probudile znatiželju

Autor: Đurđa Baljak

08.08.2023. 20:42
Fotografije inspirirane Hitchcockom probudile znatiželju

Foto: Arif SitnicaU edukativnoj dvorani Kneževe palače svečano je otvorena prva kulturna manifestacija »Hitchcock Nights« posvećena slavnom redatelju koji je tijekom 1964. godine posjetio Zadar i ostao zapanjen zalaskom sunca. Manifestaciju, posvećenu Alfredu Hitchcocku, organizirala je Zajednica udruga Centra nezavisne kulture (Kino Zona) u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, Prirodoslovnom grafičkom školom Zadar, Udrugom turističkih vodiča Donat i Muzejom antičkog stakla Zadar, a uz potporu Grada Zadra i Zadarske županije te sponzorstvo Maraske i Project by IT.


Foto: Arif Sitnica


Respektabilna skupina fotografa


Prvi dan manifestacije započeo je otvaranjem izložbe odabranih fotografija inspiriranih Hitchcockovim filmovima. Na natječaj je pristiglo 160 fotografija iz cijele Hrvatske i inozemstva, a četveročlani žiri u sastavu Nevena Štokić, Koraljka Alavanja, Anamarija Ivković i Mario Županović ocijenio ih je i pregledao bez znanja o identitetu fotografa. Foto natječaj »Hitchcock Nights« je već u svom prvom izdanju okupio respektabilnu skupinu fotografa, a najveći dio fotografija inspiriran je filmovima »Ptice« i »Vrtoglavica« što se poklapa s filmskim projekcijama koje slijede u drugom dijelu ove manifestacije.


– Sama izložba uključuje petnaest najbolje ocijenjenih fotografija i fotografa, a svi oni su na neki način dobitnici jer se na natječaj prijavilo 44 fotografa, što amatera, što profesionalaca s ukupno 160 fotografija, istaknuo je Andrej Fric, predsjednik CNK-a.
Prvo mjesto ili Grand Prix osvojio je Zvonko Radičanin s fotografijom »Slingshot« inspiriranom kultnim filmom »Ptice«, drugo mjesto je osvojila Mary Crnković Pilaš s fotografijom »Vertigo«, a treće mjesto je osvojio Branko Margetić. Ostali autori su Marija Cvetković, Neno Mikulić, Neda Rački, Neno Mihovil Tica-Čelić i Lola Vejzović Sremec.


Foto: Arif Sitnica


Bogat program događanja


– S obzirom na to da su fotografija i Hitchcock u Zadru već obilježeni kroz objektiv Ante Brkana, foto natječaj u sklopu manifestacije posvećene upravo Hitchcocku nastavlja tu epizodu kroz priredbu za koju se nadamo da će postati tradicionalna godišnja manifestaciju koja okuplja različite umjetnike iz različitih područja, kazao je Mario Županović te uručio Grand Prix Zvonku Radičaninu za najbolju fotografiju te istaknuo kako je s pravom ova nagrada otišla u njegove ruke jer je najzastupljeniji autor na izložbi s čak pet fotografija kojima neupitno dokazuje svoju fotografsko umijeće.


– Izložba je besplatna za sve posjetitelje i moći će se razgledati do 13. kolovoza u Edukativnoj dvorani Kneževe palače u Zadru, odnosno za vrijeme trajanja ove sedmodnevne manifestacije, istaknuo je Fric te najavio program za nadolazeće dane među kojim je i otvaranje izložbe rekreiranih filmskih plakata u izvedbi Prirodoslovno-grafičke škole Zadar.


U petak, subotu i nedjelju održat će se tri filmske večeri u Muzeju Antičkog stakla, pa će tako posjetitelji na otvorenom imati priliku pogledati Hitchcockove kultne filmove kao što su »Ptice«, »Nepoznati iz Nord Expressa« i »Vrtoglavica«. Svaki završetak projekcije bit će popraćen after partyjem u Muro baru s početkom u 23 sata.


Foto: Arif Sitnica