Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

HITCHCOCKOVE NOĆi

Cilj manifestacije je snažnija povezanost Zadrana s likom i djelom Alfreda Hitchcocka

Autor: Nikolina Lucić

19.07.2023. 20:34
Cilj manifestacije je snažnija povezanost Zadrana s likom i djelom Alfreda Hitchcocka

Foto: Arhiva ZL



Jedan od najpoznatijih filmskih redatelja svih vremena, koji je Zadar za povijest već zadužio svojoj slavnom izjavom kako ma najljepši zalazak sunca na svijetu, Alfred Hitccock, u srži je najnovijeg zadarskog filmskog festivala “Hitchcockove noći” u organizaciji Zajednice udruga Centar nezavisne kulture (Kino Zona) u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, Prirodoslovno grafičkom školom Zadar, Udrugom turističkih vodiča Zadra – “Donat” i Muzejom antičkog stakla u Zadru uz potporu Grada Zadra i Zadarske županije.


Tjedan posvećen jednom od najznačajnijih redatelja u povijesti filma trajat će od 7. do 13. kolovoza uz završetak točno na njegov 124. rođendan!


Kroz sedam dana odat će se počast jednom od najznačajnijih redatelja u povijesti filma, Siru Alfredu Hitchcocku, koji je 1964. posjetio Zadar, odsjeo u hotelu “Zagreb”, pozirao slavnom zadarskom fotografu Anti Brkanu te izjavio već kultno opažanje kako je “zalazak sunca u Zadru najljepši na svijetu i neusporedivo ljepši od onog na Key Westu na Floridi”.





Izložbe i projekcije


– Tijekom sedmodnevne manifestacije Zadrani te domaći i strani gosti moći će pogledati izložbu fotografija na temu motiva iz Hitchcockovih filmova, rekreaciju Hitchocokovih filmskih plakata učenika srednjih škola te uživati u filmskim projekcijama pod noćnim nebom na dvanaestmetarskom platnu! Filmski tjedan otvorit će se kultnim filmom “Ptice” koji ove godine slavi šezdesetu obljetnicu, nastaviti s crnom krimi komedijom “Nepoznati iz Nord Expressa” te kulminirati točno na Hitchockov rođendan projekcijom remek djela “Vrtoglavica”, najavio nam je Andrej Fric.


Alfred Hitchcock američki je redatelj iznimno produktivne karijere čiji su filmovi stekli nevjerojatnu popularnost i naklonost kritike. Vrlo se često odlikuju mračnim humorom i pesimističnim viđenjem ljudskog stanja. Neki od njegovih klasika uključuju filmove 39 koraka, “Gospođa koja nestaje”, “Rebecca”, “Sjenka sumnje”, “Ozloglašena”, “Prozor u dvorište”, “Vrtoglavica”, “Sjever sjeverozapad”, “Psiho” i “Ptice”.


Najpoznatiji je po umijeću stvaranja i održavanja filmske napetosti. U tu je svrhu koristio inovativne vizure kamere i pokreta, tehnike editiranja, pozadinsku glazbu, kao i izvrsno poznavanje ljudske psihologije. Primio je mnogo nagrada i priznanja, između kojih se ističe Nagrada za životno djelo Američkog filmskog instituta (1979.) te je proglašen najvećim redateljem prošlog stoljeća.


– Želja Kino Zone je ovom manifestacijom snažnije povezati Zadrane s likom i djelom Alfreda Hitchcocka, jednog od najznačajnijih ljudi koji su posjetili Zadar te pružiti poseban doživljaj uživanja, dodao je Fric.



Povijest filma


Ideja za pokretanjem manifestacije došla je iz zadivljenosti festivalom “Il Cinema Ritrovato” koji se održava svake godine u Bologni, u organizaciji “Cineteca di Bologna”. Festival se sastoji od filmova koji su obilježili povijest kinematografije, svatko na svoj način, a udahnut im je novi život prvotno restauracijom, a potom novom pozornošću tisuća posjetitelja koje se okupe na Piazzi Magiore, glavnom gradskom trgu, i u nekolicini drugih kina diljem grada.


– Održava se i prigodni popratni program te razgovori s istaknutim filmskim djelatnicima. Veliki smo filmofili i štovatelji lika i djela Alfreda Hitchcocka tako da smo lako povezali fascinantni festival “starog” filma s nužnošću kulturno turističke valorizacije njegovog posjeta gradu u novu manifestaciju. Tko zna, možda zaista postane festivalom jednog dana, dodao je Fric.


Manifestacija se otvara u ponedjeljak, sedmodnevnom izložbom najboljih fotografija odabranih na trotjednom foto natječaju u Edukativnoj dvorani Kneževe palače. Idućeg dana pred zalazak sunca kreće filmska turistička tura Zadrom koju vodi udruga turističkih vodiča Zadra – “Donat”.


– Potom slijedi izložba rekreiranih filmskih plakata Hitchcockovih filmova u autorstvu učenika Prirodoslovno grafičke škole Zadar, a manifestacija kulminira filmskim vikendom na otvorenom na velikoj terasi Muzeja antičkog stakla. Filmski vikend otvorit će se u petak 11. kolovoza kultnim filmom “Ptice” koji ove godine slavi šezdesetu obljetnicu, nastaviti idućeg dana noirovskom krimi dramom “Nepoznati iz Nord Expressa” te završava remek djelo “Vrtoglavica”, zaključio je Fric.


FOTOGRAFSKI NATJEČAJ ZA NAJBOLJU FOTOGRAFIJU INSPIRIRANU TEMAMA I MOTIVIMA IZ FILMOVA ALFREDA HITCHCOCKA


Autori se mogu prijaviti na natječaj s maksimalno sedam prijavljenih fotografija (singl ili u seriji). Sve zaprimljene fotografije anonimno će pregledati i ocijeniti žiri u sastavu:


Nevena Štokić, viša kustosica, Narodni muzej Zadar


Koraljka Alavanja, kustosica, Narodni muzej Zadar


Anamarija Ivković, ravnateljica Prirodoslovno-grafičke škole Zadar


Mario Županović, umjetnički savjetnik Kino Zone


Autori šalju do sedam fotografija u jpeg formatu maksimalne veličine 7MB i minimalne veličine od 1500p po dužoj strani.


*Zabranjena je upotreba AI tehnologije stoga će odabrani autori naknadno morati priložiti RAW file odabrane fotografije.


15 najbolje ocijenjenih fotografija bit će izloženo na izložbi u Kneževoj palači, Narodnog muzeja u Zadru od 7. do 13.8.2023. Najbolje ocijenjena fotografija bit će nagrađena nagradom Hitchcock Nights Grand Prix i novčanom nagradom u iznosu od 300 eura.


Natječaj je otvoren do 31.7.2023.


Prijave se šalju na:


[email protected]


Sve prijave na natječaj su BESPLATNE!