Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

LUKORAN

Humanitarni koncert duhovne glazbe oduševio vjernike na Ugljanu

Autor: Vesna Benić

08.08.2023. 18:08
Humanitarni koncert duhovne glazbe oduševio vjernike na Ugljanu

Foto: Vesna BenićPoznato je da je suvremena kršćanska glazba trenutno na 4. mjestu po prodaji izdanja prema Billboard magazinu, a izdanja suvremene kršćanske glazbe, ili u svijetu poznate kao CCM (Contemporary Christian Music) se prodaju više od jazz i klasične glazbe zajedno. Koncerti duhovne glazbe sve više su posjećeni kako od strane velikog broja vjernika tako i od zainteresirane publike, a jedan od takvih koncerata održao se ovaj ponedjeljak 7. kolovoza u Crkvi. Sv. Lovre u Lukoranu. Koncert je bio humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva namijenjena za obnovu crkve.


Suvremena kršćanska glazba


Na koncertu je nastupao fra Marin Karačić i grupa Emanuel jedan od najpopularnijih bendova i dobro poznata grupa onima koji prate scenu kršćanske glazbe u Hrvatskoj. Fra Marin Karačić je hrvatski kantautor duhovne glazbe iz BiH, jedan je od najistaknutijih glazbenika suvremene kršćanske glazbe. On je jednostavan i poseban! Lakoća kojom osvaja ljude svojim pjesmama je nevjerojatna. Ne znamo postoji li osoba koja se nije pronašla u njegovim pjesmama i osjetila nešto posebno. Fra Marin je 2020. bio revijalni gost na 8. Festivalu duhovne glazbe »Svjetlost dolazi« u Zadru. Grupa Emanuel gosti su mnogih festivala, susreta mladih, duhovnih obnova i često prisutni u programu televizija i radio postaja. Imali su brojne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu. Nastupali su na brojnim festivalima kršćanske duhovne glazbe te zajednički nastupali s brojnim domaćim i inozemnim sastavima suvremene kršćanske glazbe.


Ovim koncertom otpočela je proslava svetkovine Sv. Lovre Lovrinja 2023. U 20 sati započela je misa koju je predvodio don Marko Dokoza, kapelan Psihijatrijske bolnice Ugljan, župnik Ugljana i Lukorana i župnik Banja na Pašmanu, a u 21 sat započeo je koncert.
– Ideja o koncertu došla je preko Luke Kotlara, voditelja LaudatoTV centra Zadar koji sudjeluje u organizaciji Progledaj srcem. Budući da je on u kontaktu s izvođačima i jer je posredovao u organizaciji sličnog događaja u župama Bokanjac i Seline vrlo lako smo dogovorili ovu suradnju. U organizaciju se uključila i Turistička zajednica Općine Preko pa je ovo događanje ušlo i u službeni ljetni kalendar događanja te im se ovim im putem zahvaljujem na otvorenosti i podršci, izjavio je don Marko Dokoza dodajući kako su s ovom večeri molitve i slavljenja Boga kroz pjesmu povezali i konkretnu potrebu, a to je obnova župne crkve Sv. Lovre.


Fra Marin Karačić, Foto: Vesna Benić


Veliki odaziv


Svi prisutni mogli su sudjelovati i u dobrotvornoj akciji prikupljanja sredstava za potrebe obnove crkve, a članovi iz KUD-a Sv. Ante iz Lukorana tom prigodom spremili su fritule i razne kolače.


– Danas se održava ovaj koncert duhovne glazbe i mi smo se kao KUD Sv. Ante uključili s našim svećenikom don Markom Dokozom koji je začetnik ideje. Kao KUD odradili smo tehnički dio, sve žene iz KUD-a i dosta drugih vjernika iz mjesta Lukoran su pomogli. Ispekli su se kolači i fritule koje smo prodavali po simboličnoj cijeni od 2 eura, a ukupan prihod namijenjen je za obnovu crkve Sv. Lovre. Obnova zahtjeva daleko više sredstava, ima se u crkvi što obnavljati počevši od krova, zidova pa nadalje. Unutarnji inventar već obnavljamo, obnovili smo stare križeve iz srednjeg vijeka i neke slike. Crkva Sv. Lovre je iz 1874.godine, a stara crkva na groblju je od 1066. godine najstarija crkva uopće na zadarskom arhipelagu, rekao je Ivica Luković tajnik KUD-a Sv.Ante.


Atmosfera koncerta je bila toliko odlična da ne postoje riječi kojima bi se mogla opisati, a onima koji su bili spriječeni može biti samo žao jer biti dio ovakvog koncerta rijetke su prilike, posebno na otoku. Posjetitelji koncerta su sve poznate kršćanske uspješnice pjevali na sav glas i odali svu slavu Bogu zajedno s grupom Emanuel i s fra Marinom Karačićem. Kao što je rekao don Marko Dokoza – ovo je ljeto i za dušu!


Foto: Vesna Benić


Don Marko Dokoza sa članovima KUD-a Sv. Ante -Lukoran, Foto: Vesna Benić