Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

JEDINSTVENA MANIFESTACIJA

[FOTO] Prisnac fest slavi 14 godina očuvanja tradicije i okusa

Autor: Matea Guzalić

20.08.2023. 13:44
[FOTO] Prisnac fest slavi 14 godina očuvanja tradicije i okusa

Foto: Luka JeličićU slikovitom okruženju Zelengrada, Zavičajni klub “Janko Mitrović” organizirao je već četrnaesti put zaredom jedinstvenu manifestaciju pod nazivom Prisnac fest. Ovogodišnji događaj, koji se održao u subotu, okupio je mnoštvo zaljubljenika u kulturnu baštinu, gastronomiju i sportske tradicije bukovačkog i ravnokotarskog područja.


– Ovo je već četrnaesti put da organiziramo našu dragocjenu tradicionalnu manifestaciju – Prisnac fest. Iz godine u godinu, postavljamo sve više ciljeva kako bismo nadmašili prošlogodišnje postignuće i unaprijedili ovu posebnu manifestaciju. Naš trud se itekako isplatio, budući da smo već došli do broja od nekih pet do šest tisuća posjetitelja. Ovaj događaj je postao zaista prepoznatljiv, pomogao je promociji naše lokalne kulture te se zbog njega čulo za naše malo mjesto Zelengrad. Ovdje živi samo nekih pedesetak stanovnika, no unatoč tome naša manifestacija privlači velik broj ljudi. Privukli smo ih ugodnim ambijentom, dobrom hranom i zabavom, a oni su to prepoznali i sad ih svake godine dolazi sve više i više, izjavio je Ivica Mitrović, predsjednik Zavičajnog kluba Janko Mitrović, dok se Ante Župan, gradonačelnik Grada Obrovca, zahvalio svima okupljenima na dolasku.


– Prije četrnaest godina, s malim očekivanjima smo donijeli odluku da na ovom autentičnom prostoru stvorimo jednu uspomenu vezanu uz povijesni događaj povezan s Jankom Mitrovićem i klubom koji je ujedno i organizator. Temeljem toga, slijedili smo stope naših starih, a sad, zahvaljujući vašim dolascima i želji da sudjelujete, vidimo da smo napravili ispravan izbor i dobru odluku. Hvala vam što dolazite, kazao je Župan.
Foto


Prisnac fest slavi 14 godina očuvanja tradicije i okusa


avatar

Snimio: Luka Jeličić


20.08.2023. 13:42


Galerija

Foto: Luka Jeličić


Pažljivo osmišljen program


Organizatori su pažljivo osmislili program kako bi spojili razne aspekte lokalne baštine. Tako su, primjerice, svi zainteresirani mogli pogledati izložbu fotografija FKVK Zadar koja je oživjela prošlost i prikazala Zelengrad kroz vrijeme, dok je predavanje organizacije “LAG Bura”, koje su održali Josip Šare i Ana Mamić, omogućilo posjetiteljima da dublje razumiju kako doći do EU fondova u poljoprivredi.


Održale su se i brojne tradicionalne sportske igre poput buća na ledini, kamena s ramena, potrage za pršutom, alke u karioli, hvatanje koze, oranje s drvenim plugom, i tako dalje. Ove se godine odvila i jubilarna deseta biciklijada “Provozajmo se kroz Bukovicu”. Nadalje, MPS Zavičaj i grupa Bolero iz Šibenika potrudili su se održati zabavnu atmosferu svojim glazbenim nastupima, a uz sve to, svi posjetitelji su mogli uživati u obilju besplatne hrane, a organizatori su se pobrinuli da je bude dovoljno za sve prisutne – naime, pripremili su čak tri velika bukovačka bika na ražnju, gulaš od divljači te prisnac pod pekom od tri metra.


– Ovdje se malo radi, a malo se druži i zeza, ali atmosfera na ovoj fešti je jedinstvena – pa ovoga nema nigdje u svijetu. Ja se ovdje bavim kuhanjem i pečenjem mesa, što god je potrebno. Prisnac fest je nešto posebno, nešto što se ne smije propustiti. Ovo je mjesto gdje zaista treba doći i doživjeti sve ovo. To je srž ljubavi i radosti ovog kraja, kazao je kuhar janjetine pod nadimkom Žuži.


Natjecanje za najbolji prisnac


Naravno, vrhunac manifestacije bilo je natjecanje za najbolji prisnac, gdje su vješti kuhari i zaljubljenici u gastronomiju pokazali svoje vještine u pripremi autentičnog prisnaca. Žiri, koji se sastojao od pet poznavatelja prisnaca, ocjenjivao je šest različitih elemenata ove ukusne delicije – izgled, boju, strukturu, miris, okus i presjek.


Naime, prisnac se donosi pred svakog člana žirija koji daje ocjenu za njegov vanjski izgled gornje kore, premaza te oblika, odnosno ocjenjuje da li je okruglog izgleda i da li je pečen pod pekom. Zatim, odreže se jedan trokut od prisnaca te se ocjenjuje boja tijesta i nadjeva. Tada se izrezani trokut uzme u ruku na način da se prstima uhvati za rub gdje je tijesto previjeno, te se ocjenjuje čvrstoća strukture. Nadalje, žiri pomiriše komad prisnaca i pri tom posvećuje pažnju donjoj kori koja ne smije biti blijeda, mekana, previše pečena ili previše tvrda. Provjeri se i presjek nadjeva iz kojeg se vidi kakav je sir korišten. Na samom kraju, odreže se mala kockica koja se jede zajedno s korom i nadjevom, a ovome žiri pridaje posebnu pozornost jer je okus najvažnija stavka.


– Prilikom ocjenjivanja prisnaca, koristili smo sustav s potencijalnih sto bodova. Između jedanaest prisnaca koje smo imali na listi, nijedan nije isključen – svaki je pronašao svoje mjesto unutar kategorije održivosti. Ipak, primijetili smo značajne razlike među njima – očito postoje neki koji još nisu savladali ključne korake. Naime, neki još ne razumiju da se komin treba dobro ugrijati i da se prisnac ne peše u tavi ili tepsiji, već na dobro ugrijanoj ploči najmanje 45 minuta. U ovoj konkurenciji, pobijedili su oni koji su pazili na svježinu sira i imali kvalitetno tijesto. Bilo je jasno da su neki ručno pripremili tijesto, dok su drugi koristili kupovno, a to nije to. Ovo je Zelengrad i ova manifestacija teži povratku korijenima kako bi se stvari radile na tradicionalan način. Zato Prisnac mora imati snagu, duh i ljubav, ispričao nam je Rade Bobanović, predsjednik žirija.


Trijumfirala Nada Olujić


Najveći broj bodova i prvu nagradu za svoj ukusni prisnac dobila je Nada Olujić, dok je drugo mjesto pripalo Tanji Župan. Uz natjecateljske prisnace, posjetitelji su imali priliku kušati i ostale prisnace po brojnim štandovima i na taj način kušati izvornu hranu bukovačkog područja te se upoznati s okusima koji su oblikovali ovaj kraj, a jedna od trgovinja na štandu bila je Marija Vrsaljko.


– Ovo nam je treća godina da sudjelujemo ovdje i jako nam se sviđa. Došli smo ovdje s našim prisnacima, reakcije kupaca su odlične, sve smo prodali. Tajna dobrog prisnaca je u sastojcima, a naravno i u ruci. Oni se rade od svježeg domaćeg kravljeg sira, domaćih jaja te kajmaka, istaknula je Vrsaljko.


Nedvojbeno, ova manifestacija ne samo da slavi bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu, već i naglašava važnost očuvanja tradicije i identiteta lokalne zajednice. Zavičajni klub Janko Mitrović je uspješno spojio prošlost i sadašnjost, omogućivši svima prisutnima da se povežu s nasljeđem svog kraja, a Prisnac fest je još jednom potvrdio svoju ulogu kao značajan događaj u kalendaru Zelengrada.