Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Luka Peranić

Dvorana Mocire vraća se u funkciju za desetak dana

Autor: Vanja Mirčeta

06.01.2023. 12:24
Dvorana Mocire vraća se u funkciju za desetak dana

Foto: Ilustracija - Arif SitnicaNakon što je dugogodišnji ravnatelj javne ustanove Zadarski sport, Jurica Dilber koncem prošle godine podnio ostavku, s iste funkcije je razriješen, a v.d. ravnatelja ove ustanove od 21. prosinca 2022. godine postao je prof. Luka Peranić, voditelj Odsjeka za šport u gradskom UO-u za kulturu i šport. U roku od 30 dana on je dužan raspisati javni natječaj za novog ravnatelja ustanove.


Prijelazni period


Dilberova ostavka rezultat je ultimatuma Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću, koji je uz 12 prijedloga za proračun, vezanih uz uvođenje Građanskog odgoja, povećanje stipendija, sufinanciranje obroka u školama, kao uvjet postavio smjenu Dilbera s ove pozicije. Razlog traženja ostavke bilo je loše stanje dvorane na Mocirama, kojom upravlja Zadarski sport, a kulminiralo je prokišnjavanjem dvodane, nakon čega je gradonačelnik Branko Dukić naložio njezino zatvaranje za korisnike.


– Na ovoj funkciji sam 15, 20 dana dok se ne izabere novi ravnatelj, tako da vam ja zapravo ne mogu dati informacije koje bi vam mogle prikazati pravu sliku o Zadarskom sportu u ovoj fazi, u ovom mandatu koji je meni dan samo da se održi tehničko funkcioniranje. Naime, odlukom gradonačelnika Dukića imenovan sam vršiteljem dužnosti ravnatelja Zadarskog sporta i to najduže na godinu dana, s time da je taj moj mandat započeo 21. prosinca te sam dužan u roku od 30 dana raspisati natječaj za novog ravnatelja. Na meni je da pripremim papirologiju, a na Gradu da objavi natječaj, kazao je Peranić.
Smatra da je funkcija koju trenutno obnaša, izazovna, no kako u ovom prijelaznom periodu do izbora novog ravnatelja ne bi bilo korektno pokretati nekakve projekte ili gurati nekakve svoje ideje, kada će do izbora novog čelnog čovjeka ove javne ustanove kojoj je osnivač Grad Zadar, a koja upravlja sportskim objektima u gradu, doći vrlo brzo.


U međuvremenu je u spomenutoj dvorani u novogodišnjoj noći izbio i požar nakon kojeg se još uvijek čeka procjena štete. Prema policijskom očevidu krenuo je sa starog radnog stroja koji se zapalio te nema tragova provale niti vanjskog uzroka požara.


Procjena štete od požara


– Izgorio je jedan radni stroj. Došlo je do kratkog spoja na akumulatoru stroja za čišćenje u dvorani. On je izgorio, nastala je šteta u jednom ogranku hodnika, pločice na podu su se digle, a dvorana je zacrnjena čađom. Zadarski sport nema ni ljudi, ni strojeva, ni kemikalija za čistiti parket. On nije nastradao, ali je problem taj rezidualni dio od gorenja plastike, koji ne reagira na metenje, on se lijepi za površinu. U srijedu nam je došao procjenitelj Croatia osiguranja procijeniti štetu. Procjenitelj je tražio da se stvari, odnosno stanje u dvorani ostave u onom obliku u kakvom su zatečene. Tek kada oni izvrše procjenu štete mi možemo krenuti s radovima kojima bi se dvorana ponovno trebala osposobiti za primanje korisnika. Zvali smo električare koji su upravo izolirali sve vodove koji su bili sporni. Tražit ćemo najoptimalniji način da očistimo zidove i parket dvorane, zidove hodnika i sve ostalo što bude potrebno, istaknuo je Peranić ukazujući na činjenicu kako je proračun zatvoren, a sredstva Zadarskog sporta u stanju kakvom jesu, nedostatna za nekakve veće zahvate.


– Proračun će biti otvoren i cijela ona financijska konstrukcija je vrlo nezahvalna za planirati nešto strateški dalje. Pokušati ćemo iz ovih sredstava koje imamo pokrpati ono najbitnije, srediti struju i sl. Za vrijeme ove situacije s proračunom novac na poziciji Zadarskog sporta za ugovorene poslove u biti je predviđen za plaćanje svih vrsta komunalija te plaća zaposlenika. Dakle, nema nekakvih sredstava, niti ih može zakonski biti, koji bi bili ostavljeni za strateško planiranje i sl. Ova situacija oko sanacije štete od tog požara u dvorani Mocire je na na teret naših unutarnjih rezervi. Sve što možemo, napravit ćemo, samo čekamo procjenu osiguravajuće kuće, pojasnio je Peranić.


Kompletna sanacija 200 tisuća eura


Popravci na krovu se završavaju, u međuvremenu su trebali biti napravljeni i na aneksu dvorane, a nakon detaljnog čišćenja parketa i bojanja zidova sportski kolektivi ponovno će moći u nju.


– Da nije bilo ovog požara, pretpostavljam da bi dvorana bila otvorena za korisnike do kraja tjedna, no sada smo izgubili par dana na policijski očevid, protupožarne inspektore i sl. Najgora stvar je bila što se sve to dogodilo na Staru godinu, to je bio lokalno nevidljiv požar, tako da sve skupa nismo otkrili do 2. siječnja. Sada nas čeka poprilično radova, od čišćenja te plastike po zidovima i parketu, neke dijelove će trebati i gletati, tako da će nam za sve to skupa svakako trebati barem desetak radnih dana. Ali, pokušat ćemo sve napraviti da dovedemo dvoranu u funkcionalno stanje u što kraćem vremenskom roku, kako bi korisnici dvorane čim prije ušli u nju. Naime, rukometaši imaju natjecanja, mali nogomet se nastavlja… Ne mogu točno precizirati u dan, ali svakako ćemo sve učiniti da to što bude čim prije, zaključio je Peranić.


Ipak, do kompletne sanacije dvorane ukupne vrijednosti 200 tisuća eura trebat će pričekati još neko vrijeme, s obzirom na situaciju s poračunom, u kojemu je bio i amandman za radove.