Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DERUTNO KROVIŠTE

Dva gradska rukometna kluba bit će beskućnici najmanje dva mjeseca

Autor:

24.11.2022. 13:53
Dva gradska rukometna kluba bit će beskućnici najmanje dva mjeseca

Foto: Arif SitnicaNi kad imamo na raspolaganju dvoranu Mocire nemamo dovoljno termina za treniranje svih naših uzrasnih kategorija rukometašica, a kamoli sada kada je zatvorena, izjavila je Maja Mitrović, trenerica Ženskog rukometnog kluba Zadar. Taj i muški Rukometni klub Zadar 1954, također sa svojim uzrasnim kategorijama, najveći su gubitnici odluke javne ustanove Grada Zadra »Zadarski sport« koji je početkom ovog tjedna izvijestio o zatvaranju dvorane Mocire.


– Uslijed vremenskih neprilika došlo je do propuštanja vode na krovnoj konstrukciji dvorane te je radi sigurnosti korisnika i djelatnika potrebno hitno pristupiti sanaciji iste. Sredstva za sanaciju krovne konstrukcije su osigurana u suradnji s Gradom Zadrom te će sanacija biti izvršena u što kraćem roku. Molimo korisnike za razumijevanje, stoji u objavi Zadarskog sporta.


Rukometašice treniraju na otvorenom


Zadarskim rukometašicama zbog zatvaranja Mocira jedina preostala opcija za nastavak treniranja su vanjski tereni, a u tom klubu su svjesni kako do povratka treniranju u dvorani ne mogu ni očekivati, a kamoli postizati dobre rezultate jer su uvjeti – loši!
– Rukomet nije vanjski sport, pa evo naše kadetkinje treniraju cijelo vrijeme vani. Sada nam je opcija trenirati na Višnjiku, dok se ne sanira krov na dvorani u Mocirama, ali najveći problem u ovom gradu je nedostatak sportskih dvorana. Kao što se traži izgradnja bazena na Višnjiku i mi tražimo da se dio prostora natkrije i napravi dvorana, rekla je Mitrović, dodavši kako imaju 70 djece te kako uvjeti za njihov kvalitetan rad i trening nisu vanjska igrališta, a koje su sad primorani koristiti.


– Ne znam koliko će Mocire biti zatvorene, pokrpat će oni krov, nadam se kako ćemo uspjeti odigrati prvenstvo do kraja, do ljeta sljedeće godine. Iskreno se nadam kako bi se do kraja godine ili početkom sljedeće mogli vratiti u Mocire, kazala je Mitrović.


Filip Perić, predsjednik RK-a Zadar 1954, rekao je kako su u dvorani Mocire imali treninige svaki dan u više termina. Sada za alternativu čekaju da ih kontaktiraju iz Grada odakle su poručili kako će im izaću ususret u novonastaloj situaciji.


– U Zadru, kada je riječ o rukometu, nedostaje sportskih dvorana koje imaju potrebne dimenzije, a jedina opcija je središnja dvorana na Višnjiku, rekao je Perić.


Prema informacijama s kojima raspolaže Perić dvorana Mocire trebala bi biti zatvorena do 20. siječnja. Uzmemo li u obzir da nam predstoje božićni i novogodišnji blagdani, ovaj datum bi se lako mogao i prolongirati.


Pauza od natjecanja


– Dobro je što je polusezona, slijedi pauza. Iskreno se nadam da će se dvorana otvoriti do ovog roka. Treniranje vani ne vidim kao opciju, to bi bilo baš u krajnjem slučaju. Nadam se kako će se ovo brzo riješiti da možemo sezonu normalno privesti kraju, rekao je Perić.


Podsjetimo, dvorana Mocire izgrađena je 1989. godine, a već ranije je direktor Zadarskog sporta Jurica Dilber od Gradskog vijeća tražio sredstva za njezinu sanaciju, no novac s rebelansa proračuna usvojenog u utorak je usmjerni k ŠC Višnjiku.


Za komentar smo kontaktirali i direktora Dilbera koji u dva dana nije našao vremena za odgovoriti na postavljena pitanja. Također, komentar za sanaciju dvorane, koliko će koštati, koliko će trajati te ima li uopće sredstava u proračunu upitali smo i pročelnicu UO za kulturu i sport, Dinu Bušić, ali od Ante Ćurkovića, pročelnika Ureda Grada saznali smo kako su pitanja o dvorani Mocire u domeni direktora Dilbera koji ignorira medije.


Hoće li se sredstva koja su uistinu potrebna za sanaciju krovišta dvorane Mocire, ali i sanaciju već dotrajalih unutarnjih prostorija pronaći u gradskom proračunu, treba pričekati sljedeću sjednicu Gradskog vijeća.


A dotada će se rukometaši i ostali sportaši koji su koristili ove prostorije morati snalaziti kako stignu i mogu. A obzirom na manjak dvorana u gradu i na zauzete termine jedina preostala opcija je – trenirati vani! Dok Mocire propadaju.