Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Potrebe je sve više

Usluge logopeda zadnjih pola godine mogu se dobiti i u Centru Mocire

Autor:

07.12.2022. 14:47
Usluge logopeda zadnjih pola godine mogu se dobiti i u Centru Mocire

Foto: Arhiva ZL/Marin GospićU Centru za pružanje usluga u zajednici Mocire početkom ljeta krenuli su s logopedskim terapijama kod djece. Budući da u Hrvatskoj, tako i u Zadru već godinama nedostaje logopeda, a potreba je sve više, ovu terapiju u Centru Mocire rade u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i to isključivo putem uputnice.


Uključivanje u terapiju u Centru Mocire slično je kao naručivanje kod logopeda u zadarskoj Općoj bolnici, za što doduše nije potrebno prethodno po uputnicu ići u Centar za socijalnu skrb, već je dovoljna uputnica pedijatra ili liječnika obiteljske medicine. No za uključenje u terapiju kod logopeda liste čekanja su višemjesečne, ponekad i višegodišnje, dok djeca u dobi ispod tri godine gotovo da i ne mogu ući u sustav jer je puno predškolske i školske djece kojima je potrebna pomoć logopeda.


Jelena Milin, ravnateljica Centra Mocire, objasnila je kako su novi u ovom području, tek su početkom srpnja počeli raditi i zasada imaju zaposlenog jednog logopeda.


Sustav naručivanja
– Princip je sljedeći. Roditelji, skrbnici koji uoče da je djetetu potreban logoped najprije se obrate Centru za socijalnu skrb gdje moraju donijeti ili mišljenje liječnika ili neku drugu dokumentaciju iz koje je vidljivo da dijete zahtijeva terapiju kod logopeda. Nakon toga nama Centar šalje uputnice i mi roditeljima dajemo termin na koji oni dolaze s djetetom na procjenu. Ovdje se radi isključivo putem uputnice i sve je besplatno, pojasnila je Milin.


Nakon prve procjene, logoped svoje mišljenje nalaze ponovno šalje Centru za socijalnu skrb odakle ponovno, ovisno o procjeni logopeda, za dijete šalju uputnicu i ono se uvodi u sustav.


– Komunikacija između nas i Centra je brza. Zasada su svi roditelji, koji su se zbog potreba djeteta obratili Centru za socijalnu skrb, neovisno o njihovim primanjima, bili pozvani na procjenu, a ovisno o potrebama i djeca su uključena u sustav. Nemamo velikih lista čekanja, no to ne znači da ih ubuduće neće biti. Trebamo vidjeti kako će se situacija razvijati, a sukladno tome ćemo odlučiti hoćemo li zaposliti dodatne logopede. No, zasada, jedan logoped stigne sve odraditi, rekla je Milin.


Privatni logopedi


U sustav rada s logopedom u Centru Mocire mogu biti uključena sva djeca, od najranije dobi, ali većinom je riječ o mališanima u dobi iznad tri godine, među kojima ima djece koja uopće ne pričaju, potom onih koji to čine nedovoljno za svoje godine, kao i djece koja imaju govorne mane ili neke druge poteškoće s govorom i izgovorom.


– U Zadru osim našeg Centra, roditelji se za pomoć logopedu mogu obratiti u Kabinetu za ranu intervenciju, u Bolnici, zatim u školi, a logopede imaju i pojedini vrtići, dodala je Milin.


Ipak, zbog preopterećenosti sustava još uvijek najveći broj djece ide privatno kod logopeda, budući da u okviru onog što se nudi u zdravstvenom sustavu, odnosno na što imaju pravo besplatno ne mogu dovoljno često doći na red. A upravo je kontinuitet rada s logopedom važan dio kako bi se eventualne poteškoće u govoru ispravile efikasnije i brže.