ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Novi predstavnici

Dvojica učenika predstavljat će Zadarsku županiju u Nacionalnom vijeću učenika

Autor: Alen Plahinek

28.11.2022. 14:50
Dvojica učenika predstavljat će Zadarsku županiju u Nacionalnom vijeću učenika

Foto: Arhiva ZLIzabrani su novi predstavnici Zadarske županije u Nacionalnom vijeću učenika Republike Hrvatske. Novi predstavnik je Leon Raspović, učenik OŠ Sv. Filip i Jakav, dok je njegov zamjenik Marko Vulić, učenik Prirodoslovno-grafičke škole Zadar. Ovaj izbor organizirao je Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije.


U sljedeće dvije godine njih dvojica će zastupati interese učenika Zadarske županije. Ukupno se za ove funkcije kandidiralo 40 učenika i, kako kažu iz Županije, više se javilo osnovnoškolaca negoli proteklih godina.


– Oni su savjetodavno tijelo Ministarstvu te u budućnosti oni komuniciraju s njima, mi smo samo ovdje da provedemo izbor predstavnika. Ministarstvo želi iz »prve ruke«, dakle od strane učenika čuti njihova razmišljanja, interese, pa u konačnici i neke probleme. Ovaj izbor provodimo već nekoliko godina, dakle radi se o kontinuiranom projektu Ministarstva, poručio je Ivan Šimunić, pročelnik UO-a za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije.
Iako je predstavljeno mnogo različitih »programa«, svi kandidati složili su se da je potrebno više putovanja i upoznavanja s drugim vršnjacima čime se stiču iskustvo, upoznavanje ljudi i kultura, a u konačnici i brišu neke predrasude, koje su česte.


Isto tako, većina kandidata ne želi da škola bude tek »puka« institucija gdje se uči i dobivaju ocjene, nego da bude važan faktor za razvoj djece putem organiziranja raznih događanja, kulturnog, humanitarnog, sportskog te u konačnici i društvenog karaktera.


Među kandidatima koji pohađaju neku srednju školu, jedan od većih program bio je problem prijevoza. Osim prijevoza, srednjoškolci su se mnogo puta dodirnuli pitanja mature, koje sve više postaju glavna tema srednjoškolskog života.