ponedjeljak, 15. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Camera obscura

Djeca pokazala više strpljenja i preciznosti od odraslih

Autor: Matea Raguž

24.11.2022. 19:56
Djeca pokazala više strpljenja i preciznosti od odraslih

Foto: Arif SitnicaU sklopu proslave Dana grada u galeriji Brne Krnarutića otvorena je izložba nastala kao rezultat radionice Portret grada camerom obscurom. Sama je izložba plod suradnje Hrvatskog Fotosaveza, Foto kino video kluba Zadar (FKVK), OŠ Šime Budinića, OŠ Krune Krstića i Foto kino video kluba Karin. Ovom su prigodom tako izloženi radovi 11 autora: Nikoline Buzić, Marije Knežević, Nore Milolović, Zare Štrbac, Sare Skoblar, Ivana Ilića, Maria Vukelića, Kristine Vulić, Gordane Knežević Kolić, Josipa Bučića i Petra Sikirća. Izbor radova i izlagača uredili su voditeljica programa za mlade Hrvatskog Fotosaveza Zlata Medak i tajnik saveza Predrag Bosnar. Izložba je već prethodno bila predstavljena 2017. godine, pa je tako ovo drugi put da je otvorena za sve zainteresirane. Sam je projekt u cijelosti financirao Hrvatski Fotosavez.


Ono što je posebnost samoga projekta je rad camerom obscurom koja predstavlja preteču fotoaparata. Riječ je o kutiji u koju kroz mali otvor ulazi svjetlo, a da bi se njome moglo kvalitetno služiti potrebno je usvojiti znanja o kretanju svjetlosti. Ako se netko želi baviti fotografijom, važno je, smatra Medak, najprije naučiti osnove.


– Ako osoba ide u smjeru ozbiljnog bavljenja fotografijom mora se, kao i u svakom drugom zvanju, upoznati s osnovama. U ovom je slučaju to upoznavanje sa svjetlom. Preskakanje ovog dijela neće uroditi plodom, kazala je.


Složen posao
U projektu su sudjelovali autori različitih uzrasta, a svi su pred sobom imali složen posao.


– Izložba je krasna. Opremili smo je spajanjem pozitiva i negativa. Prilikom procjene radova ključni su kriteriji kompozicija, kvaliteta i posebnost. Svi su jednaki i nebitno je koliko je tko star. Ipak, dodaje Medak, u cijelom su se procesu djeca pokazala kao izvrsni učenici.


– Djeca su vrlo precizna. Imaju više strpljenja i lakše se prilagođavaju u usporedbi s odraslima koji su već upoznati s digitalnim fotoaparatom. Oni su nešto nestrpljiviji, u šali će.


Dodala je i kako je Zadar bio posebno izazovan prilikom samoga rada.


– Riječ je o specifičnom projektu. Dobili smo jako interesantan materijal. Tijekom procesa imali smo poneke poteškoće zbog sunca. Svako se malo promijeni svjetlo, naročito u Zadru koji je širok i otvoren. Ima puno bjeline, pa je samim time teže raditi, objašnjava.


Rad u laboratoriju


U realizaciji cijele ideje važnu je ulogu imao i FKVK Zadar.


– Za ovakvu je aktivnost potreban i laboratorij tako da je cijeli proces dosta zahtijevan, pa čak i skup. FKVK Zadar, na sreću, ima takav laboratorij tako da je samim time bilo puno lakše sve realizirati, kazala je Medak.


Predsjednik FKVK Zadar Petar Sikirić kazao je kako je ovaj projekt uspješno okupio zaljubljenike u fotografiju. Ipak, zaključuje da je rad FKVK Zadra slabo prepoznat među zadarskim fotografima.