Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZADARSKI PIJAT

Humanitarna manifestacija kojom su se predstavili vrijedni učenici HTUŠ-a

Autor: Alen Plahinek

24.11.2022. 16:47
Humanitarna manifestacija kojom su se predstavili vrijedni učenici HTUŠ-a

Foto: Alen PlahinekVeć tradicionalno na Dan grada Zadra održava se i humanitarna manifestacija “Zadarski pijat” koja je ponovno okupila velik broj građana. Miris bakalara na bijelo i fritula prostirao se Narodnim trgom, a građani su “omastili brk” i punih želudaca se, uglavnom, vraćali na posao.


Kao i svih prethodnih godina u pripremi i serviranju obroka sudjelovali su isključivo učenici uz mentorstvo svojih profesora iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.


– Već tradicionalno, učenici iz smjerova kuhar, slastičar i konobar pripremili su dva jela: bakalar na bijelo i fritule. Napravljeno je preko 400 obroka, što slatkoga, što slanoga. Inače, kad se rade drugi kulinarski festivali, dosta je prikupljenih sredstava išlo nama za školu, ali i za druge, primjerice za Ligu protiv raka. Cilj nam je da djeci usadimo svijest i savjest, odnosno da razviju socijalnu komponentu te da u životu ne treba samo raditi i čekati nešto, već doprinijeti društvu. Moram priznati kako kod njih to jako dobro funkcionira. Djeca su puno pravednija nego mi odrasli, život ih još nije pokvario, istaknuo je nastavnik kuharstva iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, Josip Vrsaljko.
Osim njega, djecu je “nadgledala” nastavnica slastičarstva Kristina Lončar iz iste škole.


– Pripremljeno je jako puno porcija fritula za danas. Ujutro smo jedan dio pripremali u školi, a drugi dio pripremamo ovdje na Trgu kako bi ljudi mogli pojesti friške i tople fritule. Moram istaknuti kako učenici vole tako izaći u grad i pokazati se sugrađanima, a od toga je još važnije da sugrađani jako lijepo reagiraju kada vide djecu. Ima nešto posebno kada vide da mladi rade nešto takvo, a i mi volimo izaći iz učionice i pokazati se sugrađanima, kazala je nastavnica Lončar i ukratko ispričala koji je recept za njihove fritule.


Klasična receptura


– Nismo filozofirali s receptom, dakle: brašno, jaja, malo mlijeka, narančina korica, narančin sok i kvasac. Jednostavni sastojci, a jako fina slastica.


Ovog puta, sav prihod koji je prikupljen u ovoj manifestaciji bit će doniran Udruzi za osobe s intelektualnim poteškoćama “Svjetlo”.


– Mnogo nam znače ovakve akcije. Trenutno smo u fazi izrade božićnih ukrasa. Našim korisnicima je to radna terapija i to prodajemo dalje kako bismo novac mogli iskoristiti za njihove potrebe ili ih izvesti na neki izlet, počastiti i sl. Trudimo ih se što više uključivati u svakodnevni život te imamo 20-ak korisnika koji nam u Udrugu dolaze svaki dan. Radi se o poludnevnoj skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine, rekla je Irena Palčić, predsjednica udruge Svjetlo.


Veliko zadovoljstvo ukusnom hranom


Mnogo je građana došlo probati ukusne specijalitete koje su pripremili učenici. Iako je većina građana željela pojesti u miru, neki su se ipak odlučili za komentar.


– Dobar je bakalar, malo je hladan, ali nema veze. Danas se neće kuhati ručak kod kuće, kratko je kazao Ivan Kraljević te dodao kako je on nekada predavao u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi te da su današnji mentori uglavnom njegovi učenici, na što je iznimno ponosan.


Na šetnju Gradom dovedene su i brojne vrtićke skupine.


– Dovele smo jednu manju grupu djece na mali izlet. Evo, kupili smo im fritule, a i njih smo kupili tim fritulama. Moram ih pohvaliti kako su jako dobri i pristojni. Često djecu vodimo na izlete po Poluotoku, tako da djeca znaju već mnogo toga znaju o Zadru. Sudjelovali smo u humanitarnoj akciji i to je najvažnije, kazale su nam Jelena i Petra, odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Galeb.