Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Ministarstvo potvrdilo

Dukić može predložiti novi proračun prije presude Visokog upravnog suda

Autor: Portal ZL

22.02.2023. 21:24
Dukić može predložiti novi proračun prije presude Visokog upravnog suda

Foto: Arhiva ZLMinistarstvo pravosuđa i uprave dostavilo je gradonačelniku Branku Dukiću mišljenje prema kojemu on može predložiti novi proračun i prije ocjene zakonitosti obustavljenog proračuna Visokog upravnog suda.


“Propisano je da kada u postupku nadzora zakonitosti općeg akta nadležno tijelo državne uprave donese odluku o obustavi proračuna, odnosno odluku o potvrdi odluke općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana o obustavi proračuna, za vrijeme trajanja obustave proračuna financiranje se obavlja izvršavanjem redovnih i nužnih rashoda i izdataka temeljem odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka koju donosi općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan.


Ako Visoki upravni sud Republike Hrvatske u postupku ocjene zakonitosti općeg akta ukine proračun, predstavničko tijelo dužno je donijeti proračun u roku od 45 dana od objave presude, a ako se ne donese raspustit će se predstavničko tijelo (u ovom slučaju Gradsko vijeće, pr. a.).
Što se tiče konkretnog upita i pitanja predlaganje i donošenja novog proračuna za 2023. godinu prije donošenja presude Visokog upravnog suda, ukazuje se da nema zapreke da se isto i učini. Nesporno je da navedeno nije izrijekom propisano zakonom. Zakonom je propisan krajnji rok za donošenje proračuna nakon objave presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, no navedeno ne znači da se proračun ni bi mogao predložiti i donijeti i prije objave presude


Nema zapreke da gradonačelnik predloži Gradskom vijeću donošenje novog proračuna, a Gradsko vijeće novi proračun i donese, a sve to prije okončanja postupka ocjene zakonitosti obustavljenog proračuna, u kojem slučaju će i prestati postojati pretpostavke za vođenje tog postupka.


U tom slučaju potrebno je o donošenju novog proračuna izvijestiti nadležno tijelo državne uprave koje je odlučivalo o obustavi proračuna tj. Ministarstvo financija, a koje je sukladno zakonu ovlašteno podnijeti Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske zahtjev za ocjenu zakonitosti obustavljenog općeg akta, u ovom predmetu proračuna Grada.


S tim u vezi ukazujemo na sudsku praksu sukladno kojoj se postupak nadzora zakonitosti općeg akta obustavlja kada prestanu postojati pretpostavke za njegovo vođenje, stoji u obrazloženju što ga potpisuje državni tajnik Sanjin Rukavina.


To znači da gradonačelnik i Gradsko vijeće, ako za to ima političke volje, mogu sjesti za stol i donošenjem proračuna prekinuti krizu upravljanja Gradom”, stoji u odgovoru ministarstva.