Petak, 9. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PRORAČUN

Dukić: Gradsko vijeće može doseći razinu stabilnosti i dostojanstva koje građani čekuju

Autor: Marina Vlakić

22.10.2022. 13:23
Dukić: Gradsko vijeće može doseći razinu stabilnosti i dostojanstva koje građani čekuju


Zbog rebalansa i proračuna za iduću godinu, gradonačelnik Zadra Branko Dukić održao je sastanak s predsjednicima klubova vijećnika Gradskog vijeća. Osim HDZ-ovog Damira Burčula, sastanku su se odazvali predsjednik SDP-ova kluba Daniel Radeta te predsjednica i vijećnik nezavisnog kluba Adela Frank i Enio Meštrović.


Dukić je već pojasnio kako je do rebalansa gradskog proračuna došlo zbog porasta cijena energenata kod proračunskih korisnika i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zadra, na što su se morali odlučiti osiguravajući sredstva za normalno funkcioniranje. Njihov predsjednik Kluba vijećnika HDZ-HSP-SU, Damir Burčul čak je sadašnju situaciju u Gradskom vijeću nazvao “ludovanjem u kojemu je teško raditi”, napominjući kako ” aista očekujem kvalitetan dogovor jer ovo sada je ludovanje u kojemu je teško raditi, nešto se moramo dogovoriti. Najgora bi opcija bila ne postići dogovor, ali koliko vidim, svi se ipak žele dogovoriti, kazao je Dukić uoči sastanka, a želja o dogovoru s oporbom mu se očito ispunila jer je jučer izjavuo kako je sastanak bio “vrlo konstruktivan”.


– Razgovarali smo preko dva sata. Sastanku su se odazvali svi predsjednici klubova, osim Akcije mladih. Sve proračunske stavke koje se odnose na rebalans stavljene su na stol sa svim obrazloženjima. Obrazložio sam najvažnije razloge zbog kojih moramo ići u rebalans, kao što su porast cijena energenata, porast minimalne plaće kod ustanova predškolskog odgoja te provedbu kapitalnih EU projekata. Razgovarali smo o provedbi pojedinih amandmana te dogovorili da ćemo u narednim danima pokušati pronaći rješenje oko nekoliko amandmana koji su iz nekog razloga problematični za provedbu, kazao je Dukić.
Naime, ono što je izuzetno važno za jučerašnji sastanak su i prvi pregovori oko proračuna za iduću godinu. Dukić napominje kako je sastanak organiziran uz uvažavanje svih klubova i vijećnika u Gradskom vijeću i da nije zamišljen kako bi se na njemu politički trgovalo, nego potaklo na dijalog koji će rezultirati realnim proračunom.


Treba nastaviti ovim putem


Je li sastanak doista bio konstruktivan, pitali smo i predsjednike oporbenih klubova vijećnika, a sudeći po njihovim odgovorima ovo je doista važan korak u normalizaciji situacije u Gradskom vijeću. Naime, šef SDP-ova kluba, Daniel Radeta, napominje kako je sigurno da su od konačnih dogovora još prilično daleko, ali je ovo jedan od načina kako bi se trebalo raditi:


– Tu se mogu složiti s gradonačelnikom i mislim da je ovo jedan od prvih konstruktivnih susreta s njim otkad imamo ove odnose u Gradskom vijeću. Slažemo se s modelom kojega su predložili, no tek treba vidjeti hiće li to rezultirati bio kakvim dogovorom, pogotovo onim oko proračuna. Gradonačelnik je od naših klubova očekivao neke prijedloge, međutim, smatram da je još rano za konkretnije prijedloge, pa sam na sastanku iznio samo jedan prijedlog, a odnosi se na Tehnički školski centar. Inzistirao sam na tome da Grac nađe sredstva bod 1,100.000 kuna potrebnih za projektnu dokumentaciju školske dvorane i da seta sredstav nađu unutar proračuna, a ne kroz EU fondove, kao što su oni planirali. To je praktički nemoguće jer takvog programa i omotnice još nema, a na način koji smo mi predložili škola bi konačno mogla već početkom godine krenuti u realizaciju projekta dvorane, kazao nam je Radeta nakon sastanka, napominjući kako se je Grad načelno složio s ovim prijedlogom.Na pitanje je li ovo po njemu ipak korak naprijed u komunikacij između rukovodstva Grada i oporbenih vijećnika, odgovara:


– Definitivno je korak naprijed, ali su ovakvi razgovori ipak trebali početi puno ranije i nije se trebala čekati sredina listopada kako bismo započeli razgovore o proračunu s obzirom da je riječ o velikim sredstvima i prorjektima. O ovome smo trebali razgovarati minimalno šest mjeseci prije donošenja proračuna a ne petnaestaak dana prije te odluke, a blo bi poželjni da smo oči sastanka dobuli i radni materijal, poručuje čelnik SDP-ova kluba.


Adela Frank:


– Danas je 21.10.2022., Prijedlog Plana proračuna za 2023. godinu mora, sukladno zakonskim okvirima, biti gotov i predan u protokol 15.11.2022.godine, za manje od mjesec dana. Poziv na sastanak je trebao biti na početku rujna.


Sama razina komunikacije vijećnika i izvršne vlasti malo je produktivnija, ali čisto iz razloga što Prijedlog Plana proračuna još nije konačan te zbog izvučene kakve-takve pouke od prošlogodišnjih nepristojnih i nepotrebnih polemika.


Ukoliko razina komunikacije bude na potrebnom nivou i poštuje se ono što je “na stolu”, a ne ono “ispod stola”,tim prije ćemo svi zajedno doći do adekvatnih rješenja za sve građane.