Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

BRAZILSKA PRIPOVJEDAČICA

Ana Maria Lines autentičnim pričanjem priča očarala zadarsku publiku

Autor: Đurđa Baljak

25.07.2023. 16:00
Ana Maria Lines autentičnim pričanjem priča očarala zadarsku publiku

Foto: Đurđa BaljakJučer je Gradsku knjižnicu Zadar posjetila poznata pripovjedačica i novinarka iz Brazila, Ana Maria Lines. Tom prigodom je zadarsku publiku upoznala s brazilskim pričama, a u pripovjednom nastupu su joj se pridružile i pripovjedačice Erika Kožić Katačić, Srebrenka Peregrin, Sanja Grgina i Željana Buljat.


Rođendanski poklon


– Ovaj događaj je nastao posve spontano, povodom mog 60. rođendana. Vjerujem kako je ovakav način pričanja priča najprikladniji zato što storytelling treba biti spontan i obožavam kada se to događa upravo na ovakav način. Međutim, naravno da su važni i veliki događaji za promociju, ali upravo ovakvi mali događaji ili okupljanja pripovjedača predstavljaju pravi način kako bi to zapravo trebalo izgledati, a to je prije svega spontano. Jako sam zahvalna i smatram kako je ovo najbolji rođendanski poklon koji sam mogla poželjeti, otkrila nam je simpatična brazilska pripovjedačica Lines koja se pripovijedanjem bavi preko 30 godina, a kako kaže i novinarsko je jedan vid pripovijedanja.


Iz Južne Amerike svoje korijene vuče pripovjedačica te sakupljačica bajki i priča, Erika Kožić Katačić, čija je majka iz Ekvadora, dok joj je otac podrijetlom s otoka Pašmana. Stoga je ovom prigodom ispričala jednu bajku iz andijskih krajeva.
– Volim bajke i priče iz cijelog svijeta, a ponajviše od domorodačkih naroda. Tako sam prije nekoliko godina upoznala Anu Mariu Lines preko online pripovjednih krugova i foruma. Ostale smo u kontaktu iako se nikad nismo upoznale, sve do danas. Naime, ona mi se javila kako dolazi u Hrvatsku povodom svog 60. rođendana te me tom prigodom upitala postoje li u Zadru pripovjedni krugovi jer je htjela upoznati lokalnu scenu, prepričala je Kožić Katačić dodajući kako su se organizirali posebno za ovu prigodu.


Foto: Đurđa Baljak


Priče iz Amazonije


– Odgovorila sam joj kako ne postoji, ali da ćemo stvoriti jer smo mi pripovjedači međusobno povezani. Odmah sam upitala Srebrenku, s kojom sam napisala knjigu »Bajkari« (2018), »Bajkarice« (2020), »Bajkarenje« (2022), a ona nas je povezala s knjižničarkom Željanom Buljat iz Gradske knjižnice Zadar i Sanjom Grgin, otkrila nam je zagrebačka pripovjedačica Kožić Katačić, dok je knjižničarka i pripovjedačica Željana Buljat dodala kako im je tom prigodom Ana Maria Lines poklonila knjigu »Tales of the Amazon« autora Daniela Mundurukua, a koja se od sada za sve ljubitelje priča i bajki može pronaći na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar.


Ana Maria Lines je stekla svjetsku reputaciju svojim autentičnim načinom pričanja priča u kojem priča više od same priče kroz animiranje publike, a tome je imala priliku svjedočiti i zadarska publika.


Foto: Đurđa Baljak