Foto: Luka Jeličić
Hotelijersko-turistička škola Zadar i ove godine je sudjelovala na natjecanju »WorldSkills 2023.«. Natjecanje se održalo u Rovinju, a domaćin natjecanja bila je Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč, dok je događaj organizirala Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Tridesetak učenika imalo je priliku pokazati svoje ugostiteljske vještine i znanja u različitim disciplinama, od kulinarstva, slastičarstva do ugostiteljskog posluživanja. Odlučili smo posjetiti školu te porazgovarati s učenicima i njihovim mentorima, a koji su nam otkrili kako su njihovi učenici osvojili čak dva prva mjesta te dva treća mjesta u različitim disciplinama na ovom natjecanju.
– Luka Kero je osvojio prvo mjesto u disciplini kulinarstva, a mentor mu je bio Robert Pinto. Također, prvo mjesto je odnijela i naša učenica Melanie Breulj u kategoriji ugostiteljskog usluživanja, odnosno konobarske mješavine, a mentor je bio Ivan Brdar. Pored toga, naša učenica Sara Božina osvojila je treće mjesto u disciplini pomoćni kuhar, a mentorica je bila Smiljana Prtenjača. Treće mjesto je osvojila i Dana Pamela Kolega u disciplini slastičarstva, a ja sam bila njezina mentorica, kazala je profesorica Kristina Lončar te dodala kako su učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili direktan plasman na državno natjecanje, dok su učenice koje su osvojile treće mjesto naknadno pozvane na državno natjecanje na temelju ukupnog zbroja bodova.
Veliki talent Luka Kero
Upitali smo učenike koliko su se pripremali i što su u konačnici spremali na natjecanju.
– Zapravo se nismo previše pripremali za natjecanje, možda smo se našli tri ili četiri puta. Uglavnom smo vježbali filetiranje ribe, odnosno nekakve tehničke stvari. Na natjecanju sam pripremio poširanog brancina s princess krumpirom, kazao je Kero, kojem je ovo prvo natjecanje. Njegov mentor je bio profesor Robert Pinto i povodom toga je kazao kako su se prilikom pripreme prošli šest različitih načina tehničke pripreme koji su potencijalno mogli biti na natjecanju, ali i dva osnovna jela, bracin i svinjski file. Uz to su pripremali i dvije vrste priloga, jedan škrobni, a drugi povrtni te jedan svjetliji umak koji bi popratio riblje jelo te tamniji umak za mesno jelo.
– Luka je stvarno veliki talent i definitivno ga vidim kao budućeg šefa. Nažalost, danas nedostaje kvalitetnog kadra u restoranima jer dosta kvalitetnih kuhara odlazi raditi u inozemstvo zbog financijskih prilika. Nadam se da će se to promijeniti u skoroj budućnosti i da će naši mladi biti motivirani za ostatak u svojoj domovini, kazao je mentor Pinto, te dodao kako je njegova uloga kao mentora bila moralna podrška tijekom same pripreme za natjecanje.
– Kada smo došli u Rovinj doveli smo naše učenike do vrata jer nismo mogli biti na natjecanju uz njih, pa smo napeto iščekivali ishod, kazao je profesor Pintur, dok je profesorica Lončar dodala kako učenike tijekom pripreme cijelo vrijeme nadgleda prosudbeno povjerenstvo koje se sastoji od tri člana, a uz njih je i nadzor iz državnog povjerenstva. Trajanje natjecanja je ovisilo od discipline do discipline, tako je primjerice slastičarstvo trajalo tri sata, kulinarstvo dva i pol sata, dok je ugostiteljsko usluživanje trajalo oko sedamnaest minuta.
Isplatila im se praktična nastava
Druga od pobjednica iz ove škole, Melanie Breulj, kazala je, pak, kako je na natjecanju bila poprilično opuštena te joj nije bilo stresno, a pripremala je cosmopolitan.
– Tome u prilog ide činjenica da smo se već ranije pripremali za ostala natjecanja. Evo, sad se ponovno lagano pripremamo za državno natjecanje i nadam se da ćemo dobro proći, rekla je Breulj, a na njezine riječi se nadovezao mentor Ivan Brdar kazavši kako se nisu morali toliko pripremati s obzirom na činjenicu da kroz cijelu školsku godinu imaju praktični dio nastave. Naglasio je kako je konobarski posao kompleksniji nego što to ljudi misle, jer uključuje različite module.
Treće mjesto osvojila je Dana Pamela Kolega u disciplini slastičarstva, a pripremala je princess krafne.
– Moj zadatak na natjecanju bio je pripremanje hrustova tijesta, odnosno tijesta koje se prvo kuha, prži i na koncu suši u pećnici. Pored toga, vježbali smo i kreme, a na natjecanju sam napravila princess krafne. Nisam imala apsolutno nikakav stres te sam se odlično snašla u prostoru kuhinje. U tome su mi svakako pomogli savjeti mentorice kako uvijek treba pripremiti radnu površinu da sve bude uredno posloženo i dezinficirano, zaključila je Kolega, a na njezine riječi se nadovezala mentorica, profesorica Lončar te objasnila kako nisu znali unaprijed koji će zadatak točno biti. Stoga su na pripremama nastojale proći što više slastica.
Njoki s tikvicama s čipsom
Treće mjesto je osvojila i učenica Sara Božina u disciplini pomoćnog kuhara, a njezina mentorica je bila profesorica Smiljana Prtenjača.
– Pripremala sam njoke s tikvicama s čipsom od pržene pancete. Bilo mi je drago sudjelovati te mi nije bitno koje sam mjesto osvojila zato što mi je važno da sam obogaćena za jedno novo iskustvo, kazala je Božina koja je, kao i njezin kolega i kolegice, uzbuđena zbog nadolazećeg natjecanja koje će se održati 10. svibnja u Zagrebu.
Natjecanje WorldSkills Croatia ima za cilj povezivanje strukovnih škola, mnogobrojnih partnera i poslodavaca koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. Sve to će zasigurno koristi našim učenicima u kontekstu znanja, ali i iskustva.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
MINISTAR
Anušić: Moja prijateljstva nisu ograničena na stranačku pripadnost
Županija
OBAVIJEST
HEP JAVLJA Ove ulice u županiji u četvrtak ostaju bez struje
Hrvatska
VOĐA SDP-A U PULI
Peđa Grbin: Domovinski pokret i IDS moraju se izjasni
Hrvatska
sajam agroturizma
Ličko-senjska županija partner na 13. Sajmu agroturizma Šibensko-kninske županije
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Navijači Atletica rasistički vrijeđali igrača Athletica, kazna je djelomično zatvaranje tribina
Zadar & Županija
BOGAT PROGRAM
Ne znate gdje za Praznik rada? U Zadarskoj županiji organizirano niz prigodnih događanja
Zadar
CIJENE SLADOLEDA
Pogledajte kako se kreću cijene kuglice sladoleda na Poluotoku: ‘Možda je to malo puno dati za sladoled…’
Scena
ČLAN SASSUOLA
OSVOJIO MNOGE JEDNOSTAVNOŠĆU: Reprezentativac Martin Erlić u sretnoj je vezi sa Zadrankom
Zadar
POTREBA ILI TREND
U Zadru raste broj igraonica i rođendaonica za dječje proslave
Zadar & Županija
PROPALI POGON