Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

po četvrti put

U Medicinskoj školi Ante Kuzmanića počelo natjecanje WorldSkills

Autor: Nikolina Lucić

10.03.2023. 08:54
U Medicinskoj školi Ante Kuzmanića počelo natjecanje WorldSkills

Foto: Nikolina LucićMedicinska škola Ante Kuzmanića Zadar u sklopu županijskog natjecanja WorldSkills ugostila je najbolje srednjoškolce u disciplinama zdravstvena njega i biologija.


Sedam učenika i njihovi mentori po četvrti su put u Zadru na međužupanijskom natjecanju iz zdravstvene skrbi, gdje ih očekuje praktični zadatak iz bogate njegovateljske prakse. Iz biologije na županijsko natjecanje u Medicinsku školu pak dolazi oko 50 učenika i isto toliko njihovih mentora na pismeni ispit koji traje sat i pol.


Ravnateljica škole Anita Basioli ponosno nam je kazala kako je domaćinstvo WorldSkills natjecanju samo jedan od mnogobrojnih projekata u koje je škola uključena.
– Ove nam godine na natjecanje iz zdravstvene skrbi dolaze predstavnici sedam županija, dok ih je prošle godine bilo iz njih 12. A zahvaljujući jednoj od naših profesorica domaćini smo i natjecanju iz biologije, dodala je Basioli, naglasivši kako učenici Medicinske škole sudjeluju i na natjecanjima iz hrvatskog, engleskog latinskog, košarke, odbojke još mnogo toga.


– Ponosni smo na uspjehe i napredak naših učenika, koji participacijom na mnogim natjecanjima opetovano dokazuju kvalitetu naših obrazovnih programa, kazala je Basioli.


Zdravstvo je jedan od najvažnijih, ali istovremeno i najkrhkijih sustava, podložno velikim promjenama i problemima, kako možemo i posvjedočiti na primjeru našeg zdravstvenog sustava. Stoga su natjecanja koja na realan način pristupaju medicinskoj struci jedan od najvažnijih dijelova u pripremi učenika za buduće izazove posla.


– Agencija za strukovno obrazovanje po četvrti nam je put ukazala čast domaćinstva međužupanijskog natjecanja WorldSkills iz zdravstvene njege. Ovo ke najveći događaj iz odgoja i obrazovanja u kojem sudjeluje više od 200 škola.


Nama je drago biti mala kap u slapu WorldSkillsa, jer je važnost strukovnog obrazovanja nepobitna, naročito kada govorimo o zdravstvu. Vaša hvalevrijedna struka koju ste izabrali jedno je od najplemenitijih ljudskih zanimanja.


Ovo strukovno natjecanje vrijedno je i važno jer privlači i promovira strukovno obrazovanje, naglasila je Basioli i dodala kako se mnogo puta dokazalo da struka medicinskih sestara i tehničara potrebnija nego ikad prije.


– U Zadru je sedam najboljih učenika i veseli me da mnogi gravitiraju našem regionalnom centru kompetentnosti. Nadam se da ćemo vas čim prije pozdraviti u našoj novoj školi, čime ćemo 200 – godišnjoj tradiciji zdravstvenog obrazovanja u Zadru odati zasluženu počast, dodala je Basioli.