Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Odličan uspjeh

Učenici HTUŠ-a doma ponijeli dvije nagrade s WorldSkills 2023.

Autor: Portal ZL

17.03.2023. 13:18
Učenici HTUŠ-a doma ponijeli dvije nagrade s WorldSkills 2023.

Od 14. do 15. ožujka učenici Istarske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske i Zadarske županije pokazali su svoje ugostiteljske vještine, a najbolji su osvojili plasman na državno natjecanjeMeđužupanijsko natjecanje WorldSkills 2023., kojem je domaćin Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč, održano je u Valamar Diamant Hotelu 14. i 15. ožujka gdje su sudjelovale škole iz Istarske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Organizator međužupanijskog natjecanja u ugostiteljskim vještinama WorldSkills je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) koja je već dugi niz godina organizator državnih natjecanja učenika strukovnih škola. 


Oko 30 natjecatelja u disciplinama kuharstvo, ugostiteljsko posluživanje i slastičarstvo imali su priliku pokazati svoje znanje i strukovne vještine te su se vratili svojim kućama bogatiji za jedno korisno iskustvo. Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su priznanja i plasman na državno natjecanje, dok su svi ostali sudionici natjecanja dobili pohvalnice. Pobjednici natjecanja WordSkills 2023. su: disciplina kulinarstvo – Luka Kero, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar, disciplina ugostiteljsko posluživanje- Melanie Breulj, Hotelijesrko-turistička i ugostiteljska škola Zadar i disciplina slastičarstvo- Ana Vitasović– Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj.


Našoj je školi pripala čast organizirati ovogodišnje međužupanijsko Worldskills natjecanje u disciplinama kuharstvo, ugostiteljsko posluživanje i slastičarstvo,  Raduje nas što su učenici iz raznih hrvatskih škola u pratnji mentora imali priliku pokazati svoje znanje i strukovne vještine, družiti se, te nam je želja kod mladih potaknuti interes za upisom u strukovne programe iz sektoru turizma i ugostiteljstva. Ta zanimanja omogućuju mladima nakon završene srednje škole brzo i uspješno zapošljavanje, te su to zanimanja koje su u našem podneblju vrlo tražena. Zahvaljujemo Valamaru na ukazanoj pomoći i velikoj podršci u organizaciji ovog natjecanja,“, zaključila je ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč, prof. Tatjana Gulić Pisarević
Natjecanje WorldSkills Croatia ima za cilj povezivanje strukovnih škola, mnogobrojnih partnera i poslodavaca koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. Upravo je tu vrijednost prepoznao Valamar, kao najveći pojedinačni stipenditor u Hrvatskoj koji i ove godine nudi jedinstvene prilike za stipendiranje, praksu i prvo zaposlenje. 


Valamar podržava mlade i potiče povećanje zapošljavanja učenika koji su završili strukovne škole i to kroz brojne programe stipendija, praksi i mogućnosti prvog zaposlenja, sve s ciljem podizanja razine kompetencija i vještina djelatnika u ugostiteljstvu i turizmu. Drago nam je da se u Valamar Diamant Hotelu održalo natjecanje učenika ugostiteljsko-turističkih škola, koji su pokazali svoje znanje i stručnost te im svima želimo puno uspjeha u razvoju karijere“, izjavila je Ines Damjanić, potpredsjednica za ljudske potencijale u Valamar Rivieri. 


Valamar u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta stipendira učenike turističko ugostiteljskih zanimanja kao što su kuhar, konobar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist i hotelijersko-turistički tehničar. Godišnje na praksu u Valamarove hotele i kampove dolazi između 100 – 150 učenika (zimska i ljetna praksa), dok je 164 stipendista.