Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

sanitarna pravila

Pogledajte koliko su povreda propisa ustanovili inspektori

Autor: Nikolina Lucić

25.07.2023. 11:30
Pogledajte koliko su povreda propisa ustanovili inspektori

Foto: Arhiva ZLVrijeme je od šetnji, uživanja na plažama, rashlađivanja sladoledima, ali i pojačanih inspekcija u turističkim i ugostiteljskim objektima, koji prečesto u potrazi za većim profitom krše porezna i sanitarna pravila. Poslovanje mimo zakona, ma kako minorno bilo, jako dobro je poznato dijelu domaćih poduzetnika.


Državnom inspektoratu smo stoga poslali upit o tome koliko je inspekcijskih nadzora na području naše županije izvršeno od početka predsezone, kada vrata otvaraju mnogi objekti, koji većinu zarade ostvaruju upravo sada u špici sezone.


Inspekcije Državnog inspektorata, u cilju uspješne provedbe turističke predsezone i sezone 2023., od 2. svibnja ove godine u provedbi su koordiniranih inspekcijskih nadzora u hotelima, kampovima, marinama, ostalim ugostiteljskim objektima, zatim trgovinama, proizvodnim objektima te ostalim objektima iz nadležnosti inspekcija Državnog inspektorata.
– U razdoblju od 2. svibnja do 20. srpnja ove godine na području Zadarske županije turistički, sanitarni, tržišni, veterinarski, poljoprivredni, vodopravni, fitosanitarni, inspektori rada za radne odnose, inspektori rada za zaštitu na radu, inspektori zaštite okoliša i zaštite prirode obavili su ukupno 124 koordinirana nadzora u kojima su utvrdili ukupno 119 povreda propisa, a u 64 slučaja primijenili su načelo oportuniteta/upozorenja odnosno nisu pokrenuli prekršajni postupak u slučaju utvrđenja prekršaja koje su nadzirani subjekti otklonili tijekom inspekcijskog nadzora ili u određenom roku po obavljenom inspekcijskom nadzoru, kazali su nam u Inspektoratu, naglasivši kako slijedom utvrđenih nepravilnosti inspektori Državnog inspektora, Ispostave u Zadru, podnose optužne prijedloge Općinskom sudu u Zadru, te izdaju prekršajne naloge.


– Uz poduzimanje prekršajnih mjera, radi uvrđenih povreda ukupno je donijeto 88 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i 19 rješenja o zabrani rada, dodali su.


Iz gore navedenih podataka proizlazi kako su inspektori na terenu u 119 od 124 slučaja pronašli nepravilnosti u radu, što je zaista ogromna brojka. Turistička sezona tradicionalno je razdoblje kada inspektori češće i nenajavljeno izlaze na teren.