Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

AP

Akcija za promjene - nova stranka na nacionalnoj političkoj sceni. Supredsjednik je Ivica Žuvela

Autor: Marina Vlakić

23.05.2023. 12:46
Akcija za promjene - nova stranka na nacionalnoj političkoj sceni. Supredsjednik je Ivica Žuvela

Foto: Arif SitnicaNacionalna politička scena dobila je novu stranku, Akciju za promjene koja će, prema najavama njezinih čelnika, biti na poziciji centra. Jedan od njenih supredsjednika nezavisni je županijski vijećnik Ivica Žuvela koji, ne samo da je uvjeren u uspjeh stranke, već vjeruje kako će i on osobno dobiti prolazno mjesto u IX. izbornoj jedinici.


Stranka je krenula s pripremama za parlamentarne izbore, no sudeći prema izjavama s osnivačke skupštine, te izjave Zadranina Ivice Žuvele, čini se da svoju političku platformu još uvijek nisu definirali. Naime, Žuvela kaže da je član stranke Akcija za promjene, ali ostaje nezavisan, te da im se mogu pridružiti i demokršćani, liberali i građani ostalih svjetonazora. Na pitanje jesu li u tom slučaju išli na politički projekt s kakvim je 2015. išao Most donoseći tada najveće iznenađenje parlamentarnih izbora, Žuvela kategorički demantira da je riječ o istoj platformi.


Nećemo na lokalne izbore


– Statutom stranke navedeno je da naša stranka neće sudjelovati na lokalnim izborima je jer koncipirana tako da idemo samo na parlamentarne, predsjedničke i EU izbore. Svi smo u stranci nezavisni, ali smo je osnovali kako bismo bili vidljivi na razini Hrvatske. Tako i ja ostajem nezavisan, a stranka neće niti imati podružnica po Hrvatskoj jer ne idemo na lokalne izbore. Iduća nam je godina jako bitna zbog parlamentarnih, potom predsjedničkih i izbora za EU parlament, ali nakon parlamentarnih izbora vraćam se na lokalne kao nezavisni kandidat, kaže Žuvela, ističući detalj iz kojega je jasno da će ovako zamišljena politička platforma u stvarnosti ipak teže funkcioinirati.
Naime, Žuvela napominje kako je član stranke, ali i da je nezavisan te da iduće godine počinje njegov mandat predsjednika supredsjedatelja. Pitanje je stoga kako će ovaj model rukovođenja Akcije za promjene funkcionirati, odnosno tko će postaviti stranačku politiku u situaciji u kojoj je jedne godine vodi jedan »supredsjedatelj«, druge drugi, pa treći i tako redom.


Malo i Veliko vijeće


Žuvela i sam kaže kako imaju Malo i Veliko vijeće koje, osim četiri supredsjednika, ima i koordinatora te šest članova izabranih na skupštini. Napominje i kako uži krug stranke, a to su supredsjednici i koordinator, moraju biti članovi stranke. Iako to znači da nisu nezavisni, Žuvela ipak tvrdi da jesu jer je ova stranka »samo forma«. Pojašnjavajući ovu nesvakidašnju stranačku formu, ističe i nesvakidašnji koncept po kojemu im »nije bitno je li netko HDZ, SDP ili druge svjetonazorske politike jer to je njihova osobna stvar«.


– Nama je bitan samo pojedinac jer se s njim može surađivati, bez obzira u kojoj je stranci. Nama nisu problem stranke jer i mi koji smo osnovali stranku smo stranački ljudi, tu nema hijerarhije, ali nema što tko iz Zagreba meni u Zadru govoriti kakva će biti moja lokalna politika. Marko Jelić je demokršćanin, ja sam liberal, ali to u konačnici opet nije bitno. Kolega Jelić je lijepo objasnio da koga god pitate želi li zelenu i čistu Hrvatsku, odgovorit će vam potvrdno, kaže Žuvela.


S obzirom na to da su se ipak izjasnili kao stranka centra, supredsjednika Akcije za promjene pitali smo hoće li surađivati s Centrom Ivice Puljka, no odgovara kako će to tek vidjeti.


Bit će stoga zanimljivo pratiti rejting ove stranke na parlamentarnim izborima, a osobito u vrijeme krojenja lista za Sabor jer treba namiriti apetite svih: demokršćana, nezavisnih i članova »drugih svjetonazorskih politika« za koje kažu da im se mogu pridružiti.


Jukić: Kontradiktorni su, jedan su tren stranka, drugi tren su neovisni


Predsjednik zadarske podružnice Centra, Zdenko Jukić, u novoj stranci centra ne vidi nikakvu konkurenciju, naprotiv smatra da je Akcija za promjene jedna od onih stranaka koje će se teško održati na političkoj sceni.


– Kontradiktorni su mi, jedan tren kažu da su stranka, drugi da su neovisni, a to ne ide tako. Ili si član stranke ili si neovisan i kao takav samostralno donosiš odluke, a oni imaiu četiri supredsjedatelja. Naime, mi koji smo u stranci promoviramo politike koje smo već unaprijed definirali i sukladno njima se i ponašamo. Ne može netko biti centar samo zato što je rekao da je centar, stoga smatram da su centralistička stranka koja je osjetila nekakvu rupu u glasačkom tijelu i na parlamentarnim izborima žele uzeti te neodlučne protestne glasove. Vrijeme će pokazati koliko će uspjeti, međutim, iz rečenog na osnivačkoj skupštini, pomalo sam skeptičan, osobito zbog modela rada u kojem su četiri supredsjednika, ističe Jukić.