Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Županijska skupština

Oporbeni vijećnici kritizirali Božidara Longina da ih želi medijski izolirati

Autor: Marina Vlakić

29.11.2022. 16:44
Oporbeni vijećnici kritizirali Božidara Longina da ih želi medijski izolirati

Foto: Arif SitnicaIako je proračun za 2023. godinu bio jedna od glavnih točaka jučerašnje sjednice Županijske skupštine, glavnina rasprave odnosila se na medijsku izoliranost sjednica koje se održavaju izvan sjedišta Županije, u Poslovnoj zoni Grabi u Poličniku i ne snimaju se. Direktan prijenos sjednica praksa je koju su uvele mnoge jedinice lokalne samouprave, poput Grada Zadra koji je već davno svojim građanima omogućio direktno praćenje sjednica, no Zadarska županija ovakvu transparentnost očito još uvijek ne želi.


Aktualni sat Županijske skupštine stoga je protekao u oštrim pitanjima vijećnika koji su, kao nikad dosad, iskazali svoju ogorčenost činjenicom da zadarski župan Božidar Longin, u vrijeme iznimno naprednih tehnologija, još uvijek ne želi omogućiti prijenos sjednica kako bi građani imali uvid u rad vijećnika i rukovodstva Županije. Jučerašnja sjednica stoga je bila iznimno neugodna za župana Longina koji na neka pitanja vijećnika nije ni imao odgovor, pokušavajući se snaći obećanjem da će odgovore poslati pismenim putem »čim provjeri o čemu se radi«.


Zubčić: Pravdali ste se koronom


Najizravniji u svojim pitanjima bili su vijećnici SDP-a čiji je županijski predsjednik Jure Zubčić aktualni sat započeo pitanjem Longinu: »Župane, zašto se bojite javnosti?«. Naime, SDP je Skupštini uputio prijedlog izmjene Poslovnika za snimanje sjednica i njihovo javno objavljivanje, podsjećajući župana kako je sam predložio da se tom članku doda odredba kojom je snimanje omogućeno samo kada se sjednice održavaju u sjedištu Županije.
– Dakle, unosom te odredbe postaje bitno gdje se sjednice održavaju. U početku ovog saziva opravdanje su bile mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. Covid mjera nema već mjesecima, no mi i dalje ne zasjedamo u sjedištu Županije. Zatim vam je bilo opravdanje kako je kompleksno premještati opremu za video snimanje. Kako ovdje imamo prisutne medije i snimatelje, vidimo koliko je zahtjevno prenijeti video zapis sjednice jer vjerojatno koriste kamere iz 19. stoljeća kada se koristio celuloid napravljen od celuloznog nitrata. Dosta je to zahtjevna tehnika da bi se mogla snimiti sjednica izvan službenog sjedišta Županije, bio je izravan Zubčić, upozoravajući župana i na njegovo nepoštivanje vijećnika i Županijske skupštine.


– Župane, mislio sam vas pitati zašto se bojite javnosti, ali danas raspravljamo o proračunu u kojem su uglavljene i neke od Vaših obmana, pa nam je jasno da Vas je strah da one budu uvijek javno dostupne. No, s obzirom da Vaši argumenti u najmanju ruku pokazuju nepoštivanje prema Skupštini i svim vijećnicama i vijećnicima, postavit ću Vam pitanje i ponuditi odgovore pa nam Vi recite koji je točan. Smatrate li da su vijećnice i vijećnici koji aktivno sudjeluju u radu Skupštine budale, da novinarke i novinari koji prate rad Skupštine nemaju pravo imati trajni pristup tome što smo ovdje izrekli, pa i obećali, da građanke i građani koji su svih nas izabrali da ih predstavljamo nemaju pravo znati s kojim stavovima ih zastupamo, ili sve od navednog, pitao je Zubčić župana.


No, od Longina je dobio uobičajen odgovor – sjednice će se snimati kada se za to steknu uvjeti. A koji su to uvjeti i zašto se sjednice ne održavaju u Županiji, Longin nije pojasnio. SDP-ova vijećnika još je zanimalo smatra li župan da je ravnatelj Opće bolnice, dr. Željko Čulina, odličan ravnatelj, čiju »odličnost« plaćaju svi građani s obzirom da će se izglasati kredit kojim će Županija sudjelovati s 8,3 milijuna kuna za financiranje dovršenja izgradnje dnevne bolnice, a projekt je trebao u potpunosti biti financiran fondovima Europske unije. Longin je samo odgovorio da je Čulina odličan ravnatelj.


Kome služe prostorije Županije


Vijećnik s Nezavisne liste dr. Ivice Žuvele, Davor Čerkuč, u nastavku Aktualnog sata iznio je još jedan neugodan podatak za Županiju ističući kako je nedavno u prostorijama velike vijećnice Doma županije održan seminar Hrvatske udruge za odnose s javnošću, te župana pita kako to da je »za njih bilo dovoljno prostora, a za vijećnike ne«.


– Otkad prostorije Županije služe za promociju djelatnika Županije? Znači li to da mi koju smo članovi nekih udruga također možemo koristiti prostorije Županije? Župane, zašto stalno izbjegavate snimanje sjednica Županijske skupštine, postoji li neka potreba da nas medijski izolirate?, pitao je Čerkuč. Kako odgovorom župana nije bio zadovoljan, na kraju aktualnog sata predbacio mu je da javnost ne može vidjeti snimku sjednice iz koje bi doznali što rade i za što se zalažu vijećnici.


Naime, novinari su na sjednici saznali još jedan poražavajući podatak za transparentnost rada Županije kada je i nezavisni vijećnik Ivica Žuvela otkrio da su vijećnici uoči ove sjednice dobili obavijest kako neće dobiti odgovore na pitanja postavljena na prethodnoj sjednici. Na rad županijskih službi požalio se i SDP-pov vijećnik Zlatko Marasović, upozoravajući na sporost rješavanja predmeta u županijskim upravnim odjelima jer neki predmeti u ladicama stoje i više od pola godine. No Longin mu je odgovorio da Županija ima preko 15.000 riješenih predmeta i da su po tome među najboljima u Hrvatskoj.


Vrlo kritičan prema županu bio je i Mostov vijećnik Ivan Matić, spočitavajući mu pred cijelom Skupštinom i novinarima način komunikacije, osobito kada je na jednoj od zadnjih sjednica upozorio na problem parkinga.


– Često imate taj način odgovaranja kojim ispada da postavljamo čudna pitanja. Moje je pitanje bilo na mjestu, a doslovno ste mi se smijali, pa bih Vas zamolio za jednu normalniju komunikaciju, poručio mu je Matić.


SDP-ova vijećnica Helena Mikulandra aktualizirala je, pak, problem tzv. Crnog brda u Biljanima Donjim, s obzirom da je vještačenje pokazalo da se troska ne može iskoristiti kao građevinski materijal i trebalo bi ju zbrinuti na siguran način sukladno odredbama Zakona o gospodarenju otpadom. Župan joj nije ponudio odgovorio, već je najavio da će ga dobiti od pročelnika Krešimira Laštre.


HNS-ov vijećnik Milan Stojanov župana je pozvao u uvalu Dugovača u općini Pakoštane kako bi se iz prve ruke uvjerio, pa možda konačno riješio, problem vezova za brodice zbog kojih je ovih dana intervenirala i policija. Longin mu je obećao kako će doći u tu uvalu, ističući da je »ovo problem koji treba sustavno rješavati«. Nezavisni Angelo Žilić upozorio je na šatore ispred zadarske bolnice koji tamo bespotrebno stoje još iz vremena pandemije, a sada samo oduzimaju parkirna mjesta, a Longin je rekao da treba pratiti situaciju s Covidom ove zime.


«Glavna sestra smijenjena na tri sata«


I na kraju, Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih vijećnike je pokušao impresionirati informacijom o »smjeni glavne sestre Opće bolnice Zadar Darije Katuša«.


– Međutim, nesretna vijest u sretnoj vijesti je da je smjena trajala tri sata. Ravnatelj Opće bolnice Zadar, Željko Čulina, ju je smijenio i rekao da bira odjel na kojem će raditi. Međutim, rekla mu je da neće on nju smjenjivati. Došao je jedan poziv iz Županije i jedan poziv od Živka Kolege, nakon toga Čulina je povukao svoju odluku o smjeni glavne sestre. Vi ste župane rekli da se nećete baviti sestrama u Bolnici, kasnije ste izdali priopćenje da to niste tako mislili, a očigledno je da se Županija bavi sestrama u bolnici, ali na negativan način i da nastavlja omogućavati mobing od strane glavne sestre, kazao je Pupić Bakrač, na što mu je Longin odgovorio kako smjena glavne sestre nije u ingerenciji Zadarske županije te da on ne zna odakle Pupiću Bakraču informacije o smjeni i povlačenju smjene glavne sestre.