Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

HGSS upozorava

50 posto nesreća sa smrtnim ishodom u poplavama događa se u automobilima

Autor: Ana Šarić

15.05.2023. 18:30
50 posto nesreća sa smrtnim ishodom u poplavama događa se u automobilima

Foto: Arif SitnicaNakon nezapamćenih poplava koje su ovog vikenda pogodile Zadarsku županiju, ali i cijelu Hrvatsku volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja poslali su ozbiljno upozorenje za sve stanovnike pogođenih područja, ali i za sve koji se mogu naći u sličnoj situaciji da paze prilikom vožnje u automobili. Naime, ako su naveli na svojim stzranicama, čak 50 posto nesreća za vrijeme poplava događa se upravo u automobilima.


– Ceste pod naletom bujice mogu biti prepune rupa ili ostati bez asfalta. Tada i poznati putevi skrivaju zapreke koje mogu biti pogubne. Stoga, ne idite automobilima po poplavljenim cestama. Ne zaboravite da se 50 % nesreća sa smrtnim ishodom u poplavama događa u automobilima, stoji u njihovoj objavi na Twitteru koju prati snimka vožnje po uništenim cestama.Volonteri su i danas imali tešku situaciju jer je na pogođenom području pronađen automobil, ali vozaču nije bilo ni traga. Spasitelji su bili u strahu da ne bude ljudskih žrtava, jer je automobil jedne nestale muške osobe pronađen pun vode, bez vozača. Srećom, kasnije se pokazalo da je muškarac živ i zdrav.


– Odahnuli smo kad je pronađen jer to znači da neće biti ljudskih žrtava. Šteta je enormna, nedvojbeno ćemo proglasiti elementarnu nepogodu. Sutra opet zovu kišu, moramo se pripremiti i vidjeti kako ćemo se nositi s tom situacijom, zaključio je župan Longin koji je danas sa suradnicima posjetio pogođeno područje.


HGSS kao i ostale službe u Hrvatskoj aktivirale su se u spašavanju i pomoći uslijed velikih poplava koje su pogodile Obrovac i Gračac te potopile mnoga naselja, gradske ceste, putove…