Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Katastrofalne posljedice

UN napokon ušao u pobunjenička područja u Siriji, pomoć konačno i tamo stigla

Autor: Hina

14.02.2023. 16:46
UN napokon ušao u pobunjenička područja u Siriji, pomoć konačno i tamo stigla

Foto: ReutersIzaslanstvo UN-a u utorak je prvi put nakon katastrofalnog potresa ušlo u pobunjenička područja u sjeverozapadnoj Siriji da procijeni potrebe stanovnika, a prvi put je jedan konvoj pomoći ušao u ta područja preko drugog graničnog prijelaza,  Bab al-Salama.


UN-ovo izaslanstvo je u zemlju ušlo preko graničnog prijelaza s Turskom, Bab al-Hawa, nakon što su spasioci i lokalni aktivisti kritizirali presporo pristizanje međunarodne pomoći.


Članovi UN-ova izaslanstva razgovarali su s dužnosnicima na sirijskoj strani graničnog prijelaza, jedinoj točki preko koje je dosad u potresom pogođena područja pod kontrolom pobunjenika stizala pomoć.
Zatim su otišli u centar Svjetskog programa za hranu (WFP) u Sarmadi, dodaje AFP.


Agencija AFP prenosi i da je prvi put konvoj s pomoći ušao i preko drugog graničnog prijelaza, Bab al-Salama. Radi se o 11 kamiona humanitarne pomoći Međunarodne organizacije za migracije (IMO), rekao je njezin glasnogovornik u Ženevi.


Misiju čine razne UN-ove agencije, a njezini članovi iz Turske krenuli su u utorak ujutro da bi stigli do granice sa Sirijom, rekao je Kenn Crossley, direktor WFP-a u Siriji, istaknuvši da se “ovdje velikim dijelom radi o misiji procjene”.


Aktivisti i humanitarni radnici koji djeluju na sjeverozapadu, osudili su sporu UN-ovu reakciju u područjima pod kontrolom pobunjenika nakon potresa te su pritom ukazali na sasvim drukčiju situaciju po pitanju slanja humanitarne pomoći zrakoplovima koji slijeću u zračne luke pod kontrolom Damaska.


U potresu magnitude 7,8 koji je 6. veljače pogodio Siriju i Tursku poginulo je više od 37.000 ljudi, uključujući njih više od 5700 u Siriji.


Martin Griffiths, podtajnik UN-a za humanitarna pitanja, priznao je u nedjelju za vrijeme posjeta Siriji da je UN “u dosadašnjem periodu iznevjerio narod sjeverozapadne Sirije”, koji se “s pravom osjeća napušteno” i iznevjereno.


Griffiths je posjetio područja pod kontrolom sirijske vlade, u kojemu, nakon potresa zrakoplovi natovareni humanitarnom pomoći slijeću u zračnu luku jedan za drugim bez obzira na režim Bašara al-Asada.


U posljednjem uporištu pobunjenika u sjeverozapadnoj Siriji živi više od četiri milijuna ljudi, često u iznimno lošim životnim okolnostima.


Rat je u ovoj zemlji pod međunarodnim sankcijama ostavio za sobom više od pola milijuna mrtvih, a i prije potresa većina stanovnika živjela je vrlo teško te je mnogima humanitarna pomoć trebala i prije.