Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Pomoć Siriji

Izaslanik EU za Siriju:" Nepošteno je govoriti da nismo dovoljno pomogli"

Autor: Hina

12.02.2023. 11:50
Izaslanik EU za Siriju:

Foto: ReutersIzaslanik EU-a za Siriju rekao je u nedjelju da nije pošteno optuživati Uniju da ne daje dovoljno pomoći Sirijcima nakon potresa koji je ovaj tjedan razorio velike dijelove Sirije i Turske.


Pošiljka od 30 tona humanitarne pomoći talijanske vlade – uključivo četiri ambulantna vozila i 13 paleta medicinske opreme – sletjela je u subotu u Bejrut na putu za Damask, kao dio prve europske pomoći za Siriju.


Dan Stoenescu rekao je Reutersu da su EU i njegove države članice prikupile više od 50 milijuna eura pomoći za potporu spasilačkim misijama i kao prvu pomoć, te za dijelove Sirije pod kontrolom režima predsjednika Bašara al Asada i za one pod kontrolom pobunjenika.
“Apsolutno je nepošteno biti  optužen za nepružanje pomoći dok zapravo radimo upravo to već više od desetljeća, a činimo i puno više tijekom  krize izazvane potresom”, kazao je Stoenescu.


Više od 3500 ljudi poginulo je u potresu u Siriji, gdje je 12-godišnji rat već odnio stotine tisuća života i prisilio milijune na raseljavanje unutar zemlje i izvan njenih granica.


Rat je podijelio zemlju u različite zone kontrole, što je otežavalo pružanje pomoći i prije potresa magnitude 7,8 u ponedjeljak.


Sirijska vlada, koja je pod zapadnim sankcijama, apelirala je na pomoć UN-a, rekavši da se sva pomoć mora odvijati u koordinaciji s Damaskom i isporučivati iz Sirije, a ne preko turske granice u pobunjenička područja.


Neki promatrači optužuju Damask da usmjerava pomoć prema područjima lojalnim režimu.


Sirijske vlasti nisu odmah odgovorile na zahtjev Reutersa za komentar.


Stoenescu je rekao da EU potiče države članice da pruže pomoć i da sankcije “ne ometaju isporuku humanitarne pomoći”.


No, rekao je da EU smatra da bi humanitarni partneri trebali moći tražiti izuzeća “u humanitarne svrhe i Eu je voljan dodatno razjasniti te mogućnosti”.


EU želi “dovoljne zaštitne mjere” kako bi se osiguralo da pomoć dospije do osjetljivih skupina, naglasio je Stoenescu, dodajući da sirijska vlada ima “povijest preusmjeravanja pomoći”.


“Pozivamo vlasti u Damasku da ne politiziraju dostavu humanitarne pomoći i da se u dobroj vjeri angažiraju sa svim humanitarnim partnerima i agencijama UN-a kako bi pomogli ljudima”, dodao je.