Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Humanitarna katastrofa

Kurdi vratili humanitarnu pomoć za sirijsko stanovništvo

Autor: Hina

10.02.2023. 15:44
Kurdi vratili humanitarnu pomoć za sirijsko stanovništvo

Foto: ReutersHumanitarni konvoj iz sirijske regije koju vode Kurdi namijenjen područjima pogođenima potresom na sjeverozapadu zemlje vraćen je u četvrtak a da nije stigao do onih kojima je pomoć potrebna, što je novi primjer kako humanitarne napore kompliciraju ratna neprijateljstva.


Neprijateljstva koja su premrežila Siriju, razorenu gotovo 12-godišnjim ratom, dodatni su izazov za humanitarce koji pokušavaju dostaviti pomoć ljudima pogođenima razornim potresom u ponedjeljak u kojem je u Turskoj i Siriji poginulo više od 22.000 ljudi.


Konvoj je pokušavao probiti se iz regije koju drže Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima u područje pod kontrolom pobunjeničkih frakcija koje podržava Turska, neprijatelja protiv kojih su se često borili u građanskom ratu.
Izvori na obje strane međusobno se okrivljavaju za to što konvoj nije prošao optužujući se da pokušavaju ispolitizirati pomoć.


Konvoj je nosio oznaku kurdske administracije, a u njemu je bilo puno cisterni s gorivom. Čekao je satima na prijelazu, po snimci Reutersove televizije.


Javan Ibrahim, glasnogovornik kurdske administracije, optužio je Tursku, koja ima vojnike na sjeverozapadu Sirije, i neke pobunjeničke frakcije da su spriječili prolazak konvoja.


Visoki turski dužnosnik rekao je da to apsolutno nije točno i da Turska ne blokira pomoć.


Sirijski oporbeni izvori optužili su SDF da pokušava ispolitizirati situaciju tražeći da pošiljke pomoći nose oznake SDF-a, što je osjetljivo pitanje u regiji s obzirom na rat.


Turska je izvela tri vojne akcije u sjevernoj Siriji protiv sirijskih Kurda koje smatra prijetnjom za nacionalnu sigurnost zbog njihove povezanosti s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK) koju Ankara smatra teroristima.


Ibrahim je rekao da kurdska administracija, koja kontrolira sirijska naftna polja na istoku zemlje, pregovara s drugim stranama, osobito međunarodnim partnerima, kako bi uvjerila drugu stranu da pusti pomoć.


UN-ova pomoć iz Turske za sjeverozapad Sirije koji drže pobunjenici, gdje oko četiri milijuna ljudi o njoj ovisi, bila je privremeno suspendirana zbog potresa, ali je u četvrtak nastavljena.


SAD je zatražio od sirijskog predsjednika da odmah dopusti prolazak pomoći preko svih graničnih prijelaza.


Turski dužnosnik rekao je u petak da Turska pregovara o otvaranju graničnog prijelaza koji vodi u teritorij pod kontrolom sirijske vlade kako bi se pomoć onamo mogla izravno slati.


Turska razmatra i otvaranje još jednog prijelaza koji vodi u regiju Idlib koju drže pobunjenici, dodao je.


Sirijska vlada, koja je pod zapadnim sankcijama, zatražila je od UN-a pomoć zbog potresa ističući da sva pomoć mora biti koordinirana s Damaskom i isporučena s teritorija Sirije, a ne preko turske granice u područja koja drže pobunjenici.