Luka Oman, predsjednik Udruge “Prijatelji životinja”, ističe da je broj vegetarijanaca u Hrvatskoj i u svijetu u stalnom porastu. Primjerice, u Njemačkoj ima oko 6 milijuna vegetarijanaca, više nego Hrvatska ima stanovnika
Nakon Rijeke “Prijatelji životinja” u Zadru su nastavili kampanju kojom upozoravaju na nužnost razvoja gastronomske ponude za vegetarijance i turiste ekološki, zdravstveno i etički razvijenih pogleda, kao važnog sadržaja u promicanju hrvatskog turizma i kulture. U sklopu kampanje “Prijatelji životinja” jučer su na Narodnom trgu promovirali novu vegansku kuharicu “Mljac”, pripremajući pritom veganska jela poput ražnjića od povrća te pečenog tofua i seitana.
Luka Oman, predsjednik Udruge “Prijatelji životinja”, ističe da je broj vegetarijanaca u Hrvatskoj i u svijetu u stalnom porastu. Primjerice, u Njemačkoj ima oko 6 milijuna vegetarijanaca, dakle više nego Hrvatska ima stanovnika.
– Iako u Hrvatskoj ima više od 150 tisuća vegetarijanaca i vegana, mnogi ugostitelji još ne znaju da ti ljudi ne jedu meso i ribu, mnogi niti jaja ili mlijeko. Vegetarijanci vegani konzumiraju isključivo namirnice biljnog podrijetla. Ugostitelji duž naše obale nerijetko se sramote nudeći vegetarijancima ribu, čime pokazuju nedovoljnu informiranost o načinu prehrane i zaostajanje u gastronaobrazbi za razvijenim svjetskim turističkim odredištima, govori Oman, ističući da vegetarijanci ne jedu ribe, a s time nisu dobro upoznati hrvatski ugostitelji.
Turisti vegetarijanci očekuju da za odmor koji su platili dobiju i odgovarajuću ponudu hrane, u skladu s njihovim životnim stilom. Ako im je takva ponuda u Hrvatskoj, odnosno u Zadru uskraćena, Oman navodi da će sljedeći odmor provesti zasigurno negdje drugdje.
– Osim vegetarijanaca i vegana sve je više onih koji zbog zdravstvenih, etičkih i ekoloških razloga ne žele konzumirati određene namirnice životinjskog podrijetla. Ti ljudi očekuju gastroponudu s više jela od voća, povrća i žitarica, umjesto tradicionalnog mesnog roštilja i riba, govori Oman, dodajući da se takva jela mogu pronaći u njihovoj kuharici “Mljac”, koja sadrži 50 recepta, čija je baza tradicionalna austrijska i hrvatska kuhinja.
U veganskoj kuharici “Mljac” mogu se pronaći recepti za bečki odrezak, punjenu papriku, sarmu sa zapečenim krumpirom, lazanje, gulaš od graha s kobasicama i noklicama, tiramisu, išlere, palačinke s čokoladom, tortu od lješnjaka… Sva jela, odnosno predjela, glavna jela i deserti, baziraju se na povrću, žitaricama i voću, tako da Oman vjeruje da će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmanske prohtjeve.
Na štandu “Prijatelja životinja”, uz promociju kuharice i degustaciju jela, potpisivala se peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u hrvatske javne institucije poput bolnica, škola i vrtića.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Liga prvaka
Niclas Fullkrug donio minimalnu prednost Borussiji, Parižani dvaput pogodili vratnicu
Hrvatska
PETAR VUŠKOVIĆ
Analitičar: Milanoviću smo dno dna EU!? Pa ljudi moji, pretekli smo Rumunjsku, Slovačku i Grčku!
Svijet
BEOGRAD
Budući premijer Srbije želi bolje odnose s Hrvatskom, Žigmanov opet u vladi
Nogomet
Županijski kup
Škabrnja ’91 i Hrvatski vitez nakon drame u finalu
Nogomet
Serie B
Nekadašnji osvajač Kupa UEFA i Kupa kupova se vratio u Serie A, bivši napadač Rijeke nije igrao
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Hrvatska
NOVO PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres magnitude 4,3 kod Slunja, osjetio se i u Zagrebu i u BiH
Županija
voda