Veliki uspjeh i medijski odjek druge po redu manifestacije službenog početka berbe grožđa u Zadarskoj županiji. Prvi, prošlogodišnji vinsko-vinogradarski spektakl održao se na 350 hektara s 1.400.000 trsova u Nadinskom polju u Nadinu, a ovogodišnji u nedjelju, 12. rujna 2021., u vinogradu Poljoprivredne zadruge Maslina i vino (PZ MasVin), smještenu u nakovnju Tinja i Polače u Ravnim kotarima.
Obred blagoslova predvodio je don Šime Žilić, župnik Polače, Tinja i Raštevića, dok su prve grozdove grožđa sorte plavina ubrali predsjednik županijske Udruge vinara Tomislav Glavić, državni tajnik Šime Mršić i domaćin Radoslav Bobanović Rade.
Nepovoljni vremenski uvjeti smanjili urod
– S ciljem brendiranja naše županije kao vinske regije, posljednjih 10 i više godina postignuti su izvrsni rezultati što je dokaz i ovoljetni londonski Decanter na kojem je osvojeno 2 zlata, 3 srebra i 12 bronci, te prije tjedan dana i 12. Vinfest u Benkovcu gdje je struka ostala »paf«, kazao je kazao je uspješni vinogradar i vinar Tomislav Glavić iz Nadina, predsjednik Udruge vinara Zadarske županije, udruge koja je s Turističkom zajednicom Ravnih kotara, direktora Vanje Čvrljka, i ove godine organizirala ovu jedinstvenu manifestaciju.
Dok će nepregledni redovi sa 65.000 vinove loze na imanju PZ Masvin, koji se protežu na preko 11 hektara i ove godine uroditi vrhunskim vinima, u većem dijelu Zadarske županije bili su katastrofalni vremenski uvjeti.
– Mraz na području Zadarske županije s epicentrom 8. travnja 2021. u Nadinskom blatu, s temperaturom od – 7 do – 8 stupnjeva Celezija na najvećem vinogradarskom kompleksu Sjeverne Dalmacije prouzročio je nevjerojatnih 50 do čak 100 posto štete, naglasio je Glavić.
Vrhunske kapljice vina
– Pojedini vinogradi od primjerice 55 vagona ubrat će se tek 5 vagona grožđa. Šteta na Chardonnayu u mom vinogradu je 97 posto, potužio se Glavić.
Domaćini su Općina Polača, odnosno mr. sc. Radoslav Bobanović Rade, direktor, i ing. strojarstva Željko Uzelac, upravitelj PZ MasVin, uz Radinu kćer Ivu Bobanović koja se brinula da nikom od gostiju, uzvanika i nazočnim medijima ne nedostaje niti »ptičjeg mlijeka«, a kamoli vrhunske kapljice vina.
– Kod nas i u okolnim vinogradima berba je započela ranije. U našem vinogradu dosad je pobrano oko 50 posto ureda, objavio je Rade Bobanović.
Berba grožđa za nas je praznik, kaže on, slavljenje naših običaja nakon cjelogodišnjeg rada u vinogradu. Stara poslovica kaže »vinograd ne treba gazdu, nego slugu«, a na kraju je uvijek lijepo vidjeti plod svoga rada.
– Ovo će u PZ MasVin biti jedna od dobrih vinogradarskih sezona i količinom i kvalitetom. Nažalost, u ostatku županije smo imali elementarne nepogode, reći će Bobanović.
Tri gracije u kamenom kršu
Projekt simbolično nazvan »Tri gracije« (maslina, vino i smokve) pokrenut je 2006. godine kada je na oko 60 hektara opožarenog i miniranog ‘krša’ nakon humanizacije zasađeno 12.000 stabala maslina, 65.000 trsova vinove loze i 1.000 stabala smokava.
– Danas Poljoprivredna zadruga Maslina i vino sa svojim vrhunskim i kvalitetnim vinima, ekstra djevičanskim maslinovim uljem te svježim i suhim smokvama, sve iz ekološke proizvodnje, polučuje zavidne rezultate, nagrade i priznanja na manifestacijama gotovo svih razina, ističe Bobanović.
Nazočnima se prigodnim slovom obratio i županijski pročelnik Daniel Segarić, izaslanik župana Božidara Longina, koji je istaknuo sinergiju poljoprivrede, proizvodnju prehrambenih artikala i turizma kao kamene temeljce održivog razvoja.
– Berba grožđa je kruna cjelogodišnje bavljenja oko trsa, od rezidbe, gnojidbe, okopavanja, vezivanja mladica i zaštite od bolesti i štetnika u ovoj zahtjevnoj vinogradarskoj godini. Do prije 20-ak godina nije nas uopće bilo na vinskoj karti, da bismo ove godine polučili veliki uspjeh na Decanteru. Na vrhu smo i siguran sam da ćemo se tamo i zadržati, istaknuo je Mršić.
Vinska omotnica i vinska pećina
Ministarstvo poljoprivrede, kaže on, i sada ima javni natječaj za sadnju vinograda i izgradnju vinskih podruma u iznosu od oko 200 milijuna kuna.
– Isto tako kroz vinsku omotnicu godišnje će biti oko 80 milijuna kuna za još kvalitetnije podrume, još kvalitetnija vina, poručio je Šime Mršić.
Nakon domjenka s jednim od najboljih jela na Mediteranu, janjetinom s bižima te đigericom (jetrica) na gulaš koje je pripremio biogradski Angelus Catering, Rade Bobanović nazočne je proveo kroz pogon sušenja smokava, proizvodnje maslinovog ulja i vinariju s novim, fascinantnim kamenim podrumom u izgradnji nazvanim »vinska pećina«.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Moda
analiza subotnjeg đira