Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

važna odluka

HRT uzalud sudski goni one koji nemaju prijavljene televizore

Autor: Hina

04.10.2023. 10:42
HRT uzalud sudski goni one koji nemaju prijavljene televizore

Foto: Patrik Macek/PIXSELLSudovi su u protekla dva tjedna, koliko smo mi uspjeli uloviti, objavili 30 presuda u kojima su okrivljeni oslobođeni u povodu optužnog prijedloga Hrvatske radiotelevizije, iako su ih njihovi kontrolori zatekli s neprijavljenim TV prijamnicima, piše u srijedu Večernji list.


Za taj prekršaj Zakon o HRT-u prijeti kaznom od 130 eura (1000 kn). U svim predmetima kod 11 sudaca obrazloženo je da HRT nije dostavio podatak kad je kupljen TV prijamnik, jer prekršaj čini onaj tko u 30-dnevnom roku od nabave prijamnik ne prijavi HRT-u.


To je nužno utvrditi kako bi se utvrdilo točno vrijeme počinjenja prekršaja, od kada teče i zastarni rok. To je odlučna činjenica bez koje prekršaja nema, u bitnome suci tumače isto.
Naravno, okrivljenik neće govoriti protiv sebe. Zato sutkinja Iva Šiprak u jednom predmetu obrazlaže HRT-ovu muku: “Ne može se ni očekivati da je tu činjenicu moguće utvrditi”.


Sutkinja Ivana Bosnić-Kovačić u svome predmetu tumači da HRT ne može mijenjati podatak o vremenu izvršenja prekršaja tako da rok od 30 dana počinje teći od dana kontrole. “To bi jedino bilo opravdano u slučaju kada bi dan kontrole bio dan nabave prijamnika, što u optužnom prijedlogu nije navedeno”, obrazložila je i HRT uputila na parnicu sa zahtjevom od 223 eura za neplaćenu preplatu.


Odbila im je i zahtjev za isplatu troška od 170 eura obrazlažući da HRT nema pravo na naknadu nagrade i stvarnih troškova opunomoćenika – odvjetničkog društva Leko i partneri, koje je u većini slučajeva zastupalo HRT, dok ga je tek u nekima zastupalo društvo Hanžeković i partneri.


Troškovi okrivljenika i sudski troškovi padaju na teret državnog proračuna, piše novinar Večernjeg lista Marinko Jurasić.