Šećer razmutiti u moštu. On se dodaje u burnom vrenju, drugi-treći dan. Kvasac tad ima najviše energije – rekla je predavačica, dipl. ing. Nikolina Paleka
Veoma je posjećeno, zanimljivo i nadasve korisno predavanje o pripremama pred berbu i preradu grožđa u utorak navečer u Udruzi umirovljenika, podružnica Brodarica, održala dipl. ing. agronomije Nikolina Paleka, enologinja i stručna savjetnica u Hrvatskom zavodu za poljoprivredu i savjetodavnu službu. Riječ je o jednom u nizu edukativnih sadržaja koja već nekoliko godina za svoje članstvo organizira Društvo prijatelja Belafuže, ali i za druge zainteresirane građane.
Fermentacija
– Ono čega se svatko od vinogradara treba pridržavati jest i optimalni rok berbe. Svaka sorta dozrijeva u svoje vrijeme, neke već u kolovozu, a neke početkom listopada – rekla je ing. Paleka na početku predavanja.
Uz projekciju prikladnih slajdova, predavačica je dalje govorila o mnogim bitnim pojedinostima koje utječu na kvalitetu grožđa, time i na kvalitetu vina.
– Šećer u grožđu valja mjeriti tako da uzmete bobice iz sredine grozda koje su okrenute panju. Transport grožđa je također bitan, izbjegavati valja vreće jer dolazi do nagnječenja. Najbolje su ‘kašete’ jer je u njima najmanja mogućnost nagnječenja. Korisno je na odgovarajući način, a danas postoje strojevi koji to uspješno naprave, odvojiti peteljke od bobica jer su peteljke veliki izvor tanina. Oni koji imaju bijelo grožđe trebaju znati da će im vino biti kvalitetnije ako se događa fermentacija soka. Velika je pogreška što se po sedam dana sve drži zajedno pa nastane oksidirano vino. Upamtite, bijelo vino ne trpi improvizaciju – upozorila je slušače ing. Paleka.
U nastavku predavanja bilo je riječi o enološkim sredstvima.
– To nisu kemikalije, kako naš narod voli reći. To su selekcionirani kvasci. Fermentaciju valja pratiti i nadzirati, ona mora biti provedena pravilno. Poneki ljudi stave puno kristalnoga šećera koji zaguši fermentaciju, onda se ljudi pitaju što se događa. Vinobran ide odmah u mošt, u pravilnim dozama, kao i sve drugo. Treba samo slijediti naputke.
Kad se dodaje šećer, pitanje je koje oduvijek zaokuplja vinare.
Kako dodati šećer
– On se dodaje u burnom vrenju, drugi-treći dan. Kvasac tad ima najviše energije. Količina? Po jednostavnom omjeru, četiri litre mošta, jedan kilogram kristalnoga šećera. Najbolje je tu otopinu stavljati obročno, u nekoliko navrata.
Treba li šećer razmutiti u vodi?
– Ma kakvi, tko je vidio u vino stavljati vodu! Šećer razmutiti u moštu – odgovorila je predavačica.
Slušači su mogli doznati još puno zanimljivih pojedinosti. O pravilnom načinu pripreme kvasca, o fermentaciji, o higijeni, o bolestima vina, o vinskoj mušici…
– Zaštitite posudu u kojoj se događa vrenje. Prekrijte ga odgovarajućim platnom ili nečim sličnim. Vinska mušica unosi bakterije i to strašno negativno utječe na kvalitetu vina.
Otvorila se potom i rasprava, vinogradare i vinare zanimalo je puno toga. Nedvojbeno, predavanje i razgovor bili su korisni, a kao i obično, kad je sve završilo, priređen je domjenak. Svi su uslast pojeli gulaš koji su pripremili Nenad Petrić i Željko Sutlović, a za namirnice se pobrinula udruga iz svesrdnu pomoć Mesnice Marko. Sljedeće predavanje Društvo prijatelja Belafuže organizirat će koncem listopada, tema će biti maslinarstvo, a predavačica dipl. ing. Gordana Dragun iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredu i savjetodavnu službu.+
najnovije
najčitanije
Scena
Od trgova do klubova
DONOSIMO DETALJAN PREGLED Gdje za Novu?
Hrvatska
Isplaćeno 18 milijuna
Za povrat poreza ili PDV-a za prvu nekretninu dosad stiglo skoro tri i pol tisuće zahtjeva, evo koliko iznosi prosječna isplata
Županija
Specijalizirani Odjel
[FOTO] Odjel za Alzheimer u Domu na Sfingi krenuo s radom: ‘Posebna pažnja posvećena je…’
Svijet
Aktivni vulkan
[VIDEO] Etna opet pokazuje znakove aktivnosti, užareni materijal izbačen par desetaka metara u zrak
Crna Kronika
Drska krađa
Maloljetnoj djevojci na Puntamici ukraden električni romobil
Zadar & Županija
Rekordna akcija
SVAKA IM ČAST Sukošanci u jednom danu darovali čak 93 doze krvi
Novosti
CRNA GORA
Nedaleko od Podgorice uhićen bivši poručnik JNA kojeg Hrvatska traži zbog ratnog zločina
Zadar & Županija
bez vozačke
OTOK UGLJAN 39-godišnji vozač sletio s ceste i udario u parkirani automobil, završio u zatvoru na 12 dana
Zadar
Dva desetljeća tradicije
[FOTO] Udruga Kveštura i ove godine oživjela jaslice: Svi se trude da ova priča uspije
Zadar
U ČETVRTAK U PODNE