Gdje se može za 20 kuna pojesti ukusno jelo koje pripremaju najbolji zadarski kuhari od najkvalitetnijieg mesa zadarskih mesara, čuti kvalitetna glazba, sresti puno poznatih lica, a uz sve to učiniti i malo dobro djelo? Na Festivalu mesa Meat Me koji se ovih dana prvi put održava na Staroj pijaci na Poluotoku, a čiji prihodi idu Pedijatriji Opće bolnice Zadar. Tema drugog dana Festivala su pulastar i perad, pa su tingul od pulastra, svak na svoj način pripremali kuhari iz restorana Malo misto, 4 kantuna, Zadar i 2 ribara te konobe Skoblar.
Pulastrov "put do stola"
Chef dana je bio proslavljeni Tomislav Karamarko koji je pripremao gulaš od pulastra i punjena pileća prsa na grillu. Grillali su se i komadi pulastra i posluživali uz tartufatu i lepinju.
Iako bi se moglo reći da je na ovim prostorima janjetina, koja se razgrabila prvog dana, najpopularnije meso, s jednakim žarom narod je drugog dana Festivala mesa dočekao i specijalitete od "letačica". Opet se prodalo oko 450 do 500 porcija.
Pulastrov "put do stola" prepričao je Ante Crnjak, mesar iz PZ Poličanka.
– Pulastar ima do 6 mjeseci starosti i nikako nije poput druge piletine koja dođe za stol nakon tri tjedna. On svoju kilažu od 2 i pol kilograma, kada je spreman za stol, dostiže u šest mjeseci, dok tretirana piletina to ostvari za tri tjedna. Tu su krivi hormoni rasta i razni dodaci koji nepovoljno utječu na ljudski organizam, posebno na djecu. Pulastar se hrani domaćim kukuruzom i pšenicom, a kako slobodno šeta po dvorištu, hrani se i onime što tamo nađe, raznim bubicama i slično. Može se pripremati na lešo, u pećnici, pod pekom, na roštilju, na rižot i, meni najomiljenije – na tingul, kazao je Crnjak pokazujući i koji dio mesa ide za koju namjenu.
Za ukusan tingul, rekao je chef Karamarko, od kostiju, vrata i hrbata treba pripremiti temeljac.
– Ostalo meso se izreže na manje komade i preprži. Na toj se masnoći pirja povrće, zalijeva se temeljcem i bijelim vinom te se vrati unutra meso i još pirja. Ne smije se puno miješati da se meso ne raspadne. Tingul od pulastra, kao pravo dalmatinsko tradicionalno jelo, i nije toliko popularno po restoranima jer ljudi, čim čuju da je u pitanju piletina, izbjegavaju to. Ali ovaj domaći pulastar je zaista vrhunska namirnica, istaknuo je Karamarko.
Promocija mesarske struke
Za roštiljanje na vrhunskom i skupocijenom roštilju naziva Big Green Egg, Karamarko je napunio pileća prsa sa smjesom od pancete, kapule, bosiljka, peršina i bjelanjka.
Istaknuo je kako je Festival mesa odlična ideja.
– Jako je zanimljivo za posjetitelje, a za nas dobar način da se promovira struka, kako kulinarska, tako i mesarska koja je pomalo zapostavljena, kazao je Karamarko.
Meso za ovaj Festival donirali su zadarski mesari Ikić, Biloglav, Lukin, Paleka, Gobin te PZ Poličanka i Metro. Učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića predstavili su svoje mesne proizvode – čvarke i svinjsku mast. U svemu su pomagali učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, iz smjera kuhari u kuhanju i posluživanju jela, a iz smjera konobari u pripremi koktela s Maraskinim pićima.
Festival mesa Meat Me organiziraju TZ Grada Zadra i Tržnica Zadar, a u organizacijskom odboru za gastronomski dio manifestacije zadužen je poznati zadarski chef Renato Kraljev.
– Jako smo zadovoljni s tijekom Festivala. Prvi dan je bilo jako dobro, i bolje nego što smo očekivali. I što se tiče posjećenosti i atmosfere. Osim što imamo jako dobre bendove, a i vrijeme je poslužilo, pokazalo se da je Zadar ipak više grad mesa, nego li grad ribe, kazao je Kraljev kroz smijeh, dodajući da su ovakvi festivali odlični domaćim ljudima, a proširuju i ponudu za turiste.
Za ugodnu atmosferu danas su u jutarnjem programu bili zaslužni Oridano Gypsy Jazz Band te moderatorica Nikolina Radić.
Osim dobre tople spize, posjetitelji su mogli uživati u sirevima Sirane "Gligora" i Paške sirane, vinima vinarija Glavić, Degarra i Fiolić iz Udruge vinara Zadarske županije, zatim napitcima od limunske trave PG-a Anđela, pivima Varoške pivovare i pivovare "Brlog", a za degustaciju i prodaju bili su tu i proizvodi mesnice Biloglav i Solane Nin.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
NEMA ODMORA
NI PETKA NI SVETKA: Zagrebački vatrogasci tijekom Badnjaka i Božića odradili 19 intervencija
Svijet
POD NADZOROM POLICIJE
Bolsonaro podržao predsjedničku kandidaturu svog sina
Zadar
Dirljiva priča
Irena i njezin suprug posvojili troje djece: “Nismo mi »spasili« njih, nego su oni spasili nas”
Hrvatska
božićna propovijed
Riječki nadbiskup Uzinić: ‘Sve podjele služe samo za to da bi neki bili jednakiji od drugih’
Hrvatska
život umirovljenika
GODIŠNJI DODATAK NA MIROVINE ‘Bolje išta nego ništa, ali ovo je jedva nešto više nego ništa’
Crna Kronika
Izvan životne opasnosti
Peteročlana obitelj otrovala se ugljičnim monoksidom
Zadar
Tradicionalno slavlje
[FOTO] Zadarski Badnjak otvoren izvedbom ‘Božića u Zadru’ i prodajom bakalara za Pučku kuhinju: ‘Moramo misliti o potrebitima u ovo doba’
Hrvatska
na području rh
HŽ objavio tko će u 2026. imati neograničen besplatan prijevoz vlakom
Hrvatska
mpt i zds
Zabrana drugog Thompsonovog koncerta: zaštita Ustava ili gušenje slobode govora?
Zadar
ZA BADNJAK