Osluškivali smo komentare i potrebe poslovođa i turista koji su ovo ljeto posjetili Hrvatsku te smo razmišljali kako što bolje našu zemlju prezentirati putem slastica. Hrvatska je zemlja bogata raznovrsnošću i to je njena velika prednost- Vedran Habel, voditelj programa
U prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Zadar jučer je predstavljen projekt naziva “Tasty competences” (Ukusne vještine) koje će Pučko otvoreno učilište Zagreb, kao nositelj programa i POU Zadar kao partner, razvijati u okviru 4. komponente IPA operativnog programa EU-a – Razvoj ljudskih potencijala u sektoru obrazovanja. Predstavljanju su nazočili Jagoda Gluščević, ravnateljica POU Zadar, Ružica Kovačević, ravnateljica POU Zagreb, njena zamjenica Sonja Vrban, voditelji programa Vedran Habel i Gordana Radović te Josip Nekić, pročelnik Odjela za prosvjetu Grada Zadra.
Nazočnima se obratila ravnateljica Jagoda Gluščević koja je kazala da suradnja zadarskog POU sa zagrebačkim traje niz godina, i to na mnogim programima.
Podizanje razine turističke usluge
– “Tasty competences” predstavlja program usavršavanja s ciljem jačanja ustanova za obrazovanje odraslih, konkurentnosti polaznika na tržištu rada, uključivanje polaznika s teškoćama u obrazovanje za zapošljavanje te podizanje nivoa turističke usluge, kazala je ravnateljica Gluščević.
Projekt se financira iz predpristupnih fondova EU (IPA). Nositelj projekta je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
– Također, projekt ima za cilj doprinijeti razvoju djelotvornog sustava obrazovanja odraslih koji bi odgovarao potrebama tržišta rada u Zadarskoj županiji te Gradu Zagrebu i susjednim županijama, pojasnila je Gluščević. Modernizacija će se provesti kroz izradu novih kratkih programa kao što su programi osposobljavanja i programi usavršavanja wellness gourmet te program usavršavanja slastičar-specijalist nacionalnih slastica. Riječ je o razvoju i proizvodnji novih strukovnih programa. Projekt ima svrhu osigurati polaznicima opremljenost ključnim kompetencijama i strukovnim kompetencijama potrebnim za zapošljavanje i nastavak sudjelovanja u cjeloživotnom učenju.
Ravnateljica POU Zagreb Ružica Kovačević upoznala je nazočne s ovom zagrebačkom ustanovom koja je utemeljena davne 1907. godine te kao i zadarski POU provodi slične programe obrazovanja.
– Programske aktivnosti usmjerene su prema osposobljavanju i usavršavanju zanimanje wellness gormet, wellness gourmet menager te izrada programa usavršavanja slastičar-specijalist nacionalnih slastica. Postojat će četiri obrazovne skupine – dvije u Zadru i dvije u Zagrebu koje će sudjelovati u ovom programu. Prvi nam je korak napraviti obrazovni plan i program, istaknula je Kovačević.
Voditelj programa Vedran Habel pobliže je upoznao s programom za usavršavanje slastičara-specijalistu nacionalnih slastica.
– Osluškivali smo komentare i potrebe poslovođa i turista koji su ovo ljeto posjetili Hrvatsku te smo razmišljali kako što bolje našu zemlju prezentirati putem slastica. Hrvatska je zemlja bogata s raznovrsnošću i to je njena velika prednost. U programu usavršavanja slastičara-specijalistu nacionalnih slastica obuhvatili smo dva segmenta. Prvi je da ćemo pratiti svjetske trendove u slasticama, a drugi je da ćemo hrvatske slastice podijeliti po regijama, naveo je Habel dodavši da su u planu studijski posjeti polaznika Milanu gdje će imati priliku obogatiti svoje znanje i umijeće u slastičarstvu.
Masaže kao hrvatski brend
Program je vrijedan 190 tisuća eura, a od tih sredstava opremit će se dva stručna kabineta. Inače, kako je istaknuo Habel, oprema kabineta je vrlo skupa tako da za wellness stoji 16.000 eura, a za slastičarstvo 20.000.
Sonja Vrban informirala je nazočne o wellness programu. Naime, ovaj će se program, kao i onaj iz slastičarstva, bazirati na bogatstvu različitosti kojima Hrvatska ne oskudijeva.
– Sve što je najbolje u Hrvatskoj mi ćemo ponuditi tijelu. Kao što je okus najfinijih tartufa vrhunski doživljaj za naše nepce i želudac, mi ćemo ga u wellness programu ponuditi na drugačiji način- putem masaže kroz kožu. Ista stvar je sa čokoladom, medom, kavijarom, eteričnim uljima ili pak, vinom. Trudili smo se razmišljati o različitostima te smo osmislili niz različitih masaža s različitim eteričnim uljima Mediterana, Like, Slavonije. Tako da nam je namjera masaže ovoga tipa osmisliti kao hrvatski brend, kazala je Vrban.
Potom je Gordana Radović kazala da će se spomenute programe polaziti 40 osoba koje će odabrati u suradnji s HZZ-om, a od tog broja pet je polaznika s poteškoćama. Po završetku tečaja, u njihovu radnu knjižicu bit će upisano novostečeno zvanje.
Pročelnik Josip Nekić, a ujedno i član upravnog vijeća POU Zadar kazao je da je skrb o ovoj ustanovi prije dvije godine preuzeo Grad Zadar, njen osnivač.
– Grad u ove dvije godine nije puno napravio za POU, osim što smo ih oslobodili troškova najma te smo financirali nabavu informatičke opreme. Iznenadila nas je vijest da je zadarski POU dobio ovaj projekt iz europskih predpristupnih fondova. Obrazovanje i usavršavanje odraslih je postao, u današnje vrijeme, imperativ, zaključio je Nekić.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Liga prvaka
Kakva utakmica na Santiago Bernabeu! Real gubio do 88. minute, preokret s dva gola režirao joker s klupe!
Nogomet
Nogomet
Fiorentina je u finalu Konferencijske lige. Remi u uzvratu je bio dovoljan za Talijane
Košarka
Košarka
Fenerbahče nakon drame s produžetkom u petoj utakmici izborio Final Four Eurolige
Kultura
DAR UMJETNIKA
Na Viru održana izložba “Sv. Josip, zaručnik BD Marije”
Scena
problemi majčinstva
Evo zašto je Danijela Dvornik ljuta na Ellu: ‘Ponekad me baš naljuti pa joj zaprijetim…’
Scena
PJEVAČICA I VODITELJICA
Vlatka Pokos ostala zgrožena plakatom u Zadru: ‘Odvratni seksizam’
Zadar
U 104. GODINI
Preminula Anđelka Mičić, jedna od najstarijih Zadranki
Županija
PUEBLO ESCONDIDO
U Lončarima vas odmah poklopi ljepota krajolika i kreativna odlučnost Marka Simića
Scena
EUROSONG
VIDEO Pogledajte nastup o kojem se priča: Baby Lasagna razvalio na Eurosongu, ne prestaju reakcije
Zadar
LOŠA USLUGA