Roko Colić iz Zadra, hrvatski prvak u ritualu točenja pive po standardima Stelle Artois, vratio se sa svjetskog natjecanja “Stella Artois World Draught Master” u Londonu, gdje je osvojio odlično deseto mjesto.
– To je zaista vrhunski plasman, s obzirom da nismo očekivali da ću se uopće kvalificirati. Između 33 natjecatelja, kvalificiralo se nas 20 finalista, a ja sam bio čak šesti. Iako sam na samom natjecanju još bolje prezentirao vještinu, osvojio sam lošije, deseto mjesto. Suci su mi prvo pisali veći broj bodova pa križali i napisali manji, ali nisam se htio žaliti da ne bi na tu cijelu lijepu priču ostavljao neke ružne tragove. Na kraju krajeva, bio sam prezadovoljan i desetim mjestom, govori Colić.
Colić i menadžeri iz Zagrebačke pivovare, koja organizira hrvatski “Stella Artois Draught Master”, nisu očekivali puno jer je ionako cilj ovog natjecanja otvaranje tržišta Stelle Artois, pa su im važnije velike zemlje u kojoj je i veća proizvodnja tog belgijskog piva. To se vidi i iz pobjedničkih mjesta – prvo mjesto je dobio Amerikanac, drugo Australac, treće Belgijanac, a četvrto Kanađanin. Tako da je za jednu “malu Hrvatsku” ovo veliki uspjeh. Zapravo, Colić je došao najdalje od svih Hrvata koji su se natjecali na prvenstvu. Uz njega, prije dvije godine jedna je Hrvatica na istom natjecanju dobila nagradu publike.
Ritual točenja nije jednostavan – prvo se čaša opere posebnim četkama, ispire se pod kutem od 45 stupnjeva, prvi mlaz piva se baca, a zatim se toči u čašu, opet pod 45 stupnjeva, dvije čaše istovremeno. Pjena se obvezno reže tako da ostane dva prsta ili tri centimetra pjene. Čaša se opet pere izvana i tek onda poslužuje. U Londonu se ocjenjivala vještina, prezentacija, posluživanje, a najviše opći dojam. Uz to, kandidati su imali intervju na engleskom jeziku. Ispitivalo se znanje o Stelli, s obzirom da pobjednik natjecanja postaje ambasador koji tri mjeseca po svijetu predstavlja ovu pivu i tradicionalni ritual točenja. Priča Colić da su suci bili dosta strogi.
– Po četvero nas je izlazilo na pozornicu i svaki natjecatelj je imao svoja dva suca. Na kraju, mislim da je opet presuđivao opći dojam i to odakle dolaziš. Ipak, lošije od mene su prošli neki kandidati iz velikih zemalja poput Francuske, ističe Colić.
Colić inače radi kao konobar u Arsenalu, a ovaj ritual je naučio na tečaju. S obzirom da posebna oprema za ovaj specifičan način točenja u Zadru ne postoji, Colić nije imao gdje ni vježbati. Da ima opremu, kaže, rado bi svakom gostu natočio pivo na ovaj način.
Colić se u London, prvenstveno išao dobro zabaviti i u tome je uspio. Kaže da je natjecanje zaista bilo spektakularno.
– Pratili su me Rene Bakalović i još neki mediji. Organizacija natjecanja je u rangu Eurosonga ili Svjetskog izbora za miss. Upoznao sam ljude iz više od 30 zemalja svijeta, a između nas konkurenata nije bilo nikakvog rivalstva, već smo svi postali veliki prijatelji. To je za mene nezaboravno iskustvo, zaključuje Colić.
najnovije
najčitanije
Moda
SPORTSWEAR
Zašto su trenirke, tajice i tenisice za treniranje postupno preuzele svakodnevne outfite
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Svijet
UTJECAJ NA OKOLIŠ
Papa Franjo u Veneciji upozorio na opasnost od masovnog turizma
Hrvatska
VELIKA PREVIRANJA
Hrvatska gastronomija ima ozbiljan problem: “Cijene su nam kao u Dubaiju, ali jedna stvar je još gora”
Zdravlje i ljepota
TIKTOK TREND
Iskoristite moć ružmarina za brži rast kose!
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE
Ubojstvo u pokušaju na području Biograda: Željeznim predmetom pretukao muškarca, teško ga ozlijedio
Crna Kronika
Osuđen je