Tuna na kaljski, kukljiška gregada, sukošanski maneštrun, iški lopiž, banjski maneštrun sa sipom, paška pita s paškom skutom, benkovački prisnac i neizostavne kroštule, tradicionalna su dalmatinska jela koja su se jučer ujutro mogla degustirati pred Gradskom ložom na Narodnom trgu u povodu obilježavanja Etno dana Narodnog muzeja Zadar.
Tradicijsku hranu sjeverne Dalmacije, koju su s oduševljenjem probali i Zadrani i turisti, pripremili su učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škola iz Zadra, a sudjelovali su učenici smjera kuhari, konobari i slastičari.
– Danas smo prezentirali autohtona jela dinarskog i jadranskog područja sjeverne Dalmacije koja su skuhana od domaćih autohtonih namirnica koje smo prezentirali turistima. Spremali smo jela koja su se tradicionalno kuhala na našem području i koja želimo vratiti na naše stolove, posebno na stolove restorana, rekao je Renato Kraljev, poznati kuhar i profesor u Hotelijersko turističke i ugostiteljske škola iz Zadra.
Istaknuo je kako se posljednih godina ova jela vraćaju u restorane te čine dio jelovnika. Dodao je kako mu je drago da se ovo događa jer moramo prezentirani i hranu kao i kulturu.
– Naši stari nisu imali baš širok spektar namirnica, posebno na otocima gdje su svakodnevno jeli ribu pa su smišljali kako je spremiti na razne načine. S druge strane janjetina se jela samo za posebne prilike, neke blagdane i slično. Ljudi su jeli sezonske namirnice i prilagođavali menije godišnjim dobima, pojasnio je Kraljev. Dodao je kako su ljudi pomalo zaboravili i na jedan važan dio dalmatinske gastronomske ponude – sušenu ribu. Naime, prije električne struje ljudi su ribu, hobotnice i slično, sušili i na taj način spremali.
Učenici su priredili slastice karakteristične za ovo područje. Mislim da se ova vrsta slastica polako vraća u gastronomsku ponudu i to s vrlo velikim razlogom – naime, sve što je jednostavno pripremiti je vrlo fino. Mislim ovakvu hranu trebalo uvrstiti kao gastronomsku ponudu kako bi turistima pokazali bogatstvo naših slastica. Ovo jesu suhe slastice, ali su jako vrijedne i jako fine, istaknula je Kristina Lončar, profesorica slastičarstva.
Ponuđenom hranom bili su zadovoljni i brojni turisti koji su se okupili oko stola. Južonokorejske turiste kroštule su podsjetile na jednu vrstu njihovog jela, samo su naše kroštule slatke, dok su Francuzi oduševljeni paškom pitom sa skutom.
najnovije
najčitanije
Zadar
Okupljanje
Bivši učenici Pomorske škole veselo proslavili 45. godišnjicu mature: Ovo je rasadnik profesionalnog kadra
Novosti
antiratni pokret
Irski i švicarski studenti se pridružili valu prosvjeda protiv rata u Gazi
Nogomet
Englesko prvenstvo
Haaland zabio četiri od pet pogodaka Citya protiv Wolverhamptona, Gvardiol i Kovačić odigrali cijeli susret
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Barcelona izgubila kod Girone, Real Madrid i matematički osigurao novu titulu prvaka
Rukomet
1. HRL-Jug
Porazom završena sezona
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Županija
ŠTRAJK
VRTIĆ (NE)ĆE RADITI Štrajk najavljen 13. svibnja, Knez poručuje: ‘Ako im triba donit koji kolač, nek jave’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
UHVAĆEN PIJAN ZA VOLANOM S preko 2.50 promila u krvi vozio po Zadru, uhićen je
Zadar
uz blagoslov pape Franje