Ako se u idućim danima nastavi ovakvim tempom, a, kažu solari, nema razloga da tako ne bude, s prvom će se ovogodišnjom žetvom završiti u idućih 10 do 12 dana. Prema procjeni solara trebalo se skupiti i na prostor ispred skladišta deponirati 700 do 900 tona, što je u okvirima prosjeka
Nakon provedenih temeljitih i opsežnih priprema dvadesetak radnika Solane Nin d.d. i službeno je počelo s prikupljanjem prvih količina morske soli ovogodišnjeg roda. Toplo i suho srpanjsko vrijeme s temperaturama zraka od 30 do 35 stupnjeva Celzijevih u hladu, a preko 40 stupnjeva na suncu ide na ruku solarima, koji su ovogodišnju žetvu zbog kišovitog lipnja otpočeli tjedan dana kasnije nego obično. Unatoč tome situacija na terenu obećava dobru godinu. Naravno, uz uvjet da se nastavi ovako suho i vruće ljeto bez kiše.
Prvog dana sol se skupljala na dva morska bazena ukupne površine od 4.000 metara četvornih prostora te je prikupljeno oko 80 tona visokokvalitetne, zdrave te ekološki čiste morske soli.
Ako se u idućim danima nastavi ovakvim tempom, a, kažu solari, nema razloga da tako ne bude, s prvom će se ovogodišnjom žetvom završiti u idućih 10 do 12 dana. Prema procjeni solara trebalo se skupiti i na prostor ispred skladišta deponirati 700 do 900 tona, što će biti u okvirima prosjeka.
Kad se iz bazena, koji su svi imaju betonirane podloge, temeljito pokupi sol, u njih se odmah ispušta pripremljena morska salamura. Na taj način odmah nastupa proces kristalizacije tijekom koje se morska voda iz tekućeg pretvara u kruto stanje.
Kako smo se za posjeta Solani Nin i sami mogli uvjeriti, uvjeti rada su u odnosu na prijašnje godine znatno lakši.
Naime, umjesto lopatama, sol se sada skuplja specijaliziranim strojevima te se potom umjesto nekadašnjom lokomotivom “rerom” do skladišta odvozi vozilom po betonskim stazama.
Voditelj Solane Nin Ivan Brnjac ističe da se u modernizaciju proizvodnje i prerade morske soli te u obnovu upravne zgrade u zadnje vrijeme uložilo dosta financijskih sredstava.
Brnjac otkriva i da su uoči ove klasične žetve prije 15-ak dana krenuli s prikupljanjem cvjetne soli koja je iz godine u godinu sve prepoznatljiviji brend ne samo na domaćem, već i na inozemnom tržištu. Osobito na japanskom.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU
najnovije
najčitanije
Hrvatska
ŠEF SDSS-A
Pupovac: Mnogi će se nakon ovoga pitati – ‘Gdje mi je bila pamet’! Još nije kasno…
Zadar
nasljedna bolest
S ciljem osvješćivanja javnosti u Zadru održan Godišnji sastanak oboljelih od hereditarnog angioedema
Gastro
POMALO NEOBIČNO
Rižoto s jagodama nije bez razloga klasik u talijanskoj kuhinji
Hrvatska
SDP-OVAC
Komadina nije optimist o budućnosti SDP-a: Nisam siguran da ćemo se od ovoga brzo oporaviti
Županija
ČISTOĆA OKOLIŠA
Uspješno provedena velika akcija čišćenja Jadranskog mora i priobalja na području ACI marine Šimuni
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozivam vas da neumorno njegujemo potrebu za narodnim jedinstvom
Scena
TIK TOK
VIDEO Britanka bila na zabavi u Zadru pa ostala u čudu: ‘Tko je ovaj tip? Ljudi su ludi za njim’
Zadar
POZITIVNA PRIČA
‘DOBRI DUH ŠKOLE’ Zadranin David Babac bio na Wings for Life utrci, podržali ga nastavnici i prijatelji
Zadar
Rekordne brojke
[FOTO] Završeno 11. izdanje Wings for Life utrke, pobjednici u Zadru Kristijan Rubinić i Nataša Šustić
Sport
Miris oktana